Witam, mam taki problem.
2 dni temu mój komputer nieoczekiwanie się wyłączył. Zdarzył się to tego samego dnia kilka razy. Okazało się, że niedokładnie przyczepiłem po czyszczeniu radiator z wiatraczkiem. Po poprawie mocowania radiatora wszystko wróciło pozornie do normy. Jednak po odpaleniu kompa gdy chciałem obejrzeć film w rozdzielczości HD zaczął on niemiłosiernie się ciąć. Podobnie było z grami. W Crysisa nie dało się grać, gdzie chodził mi w miarę przyzwoicie na średnich detalach.
Dzisiaj wpadłem na genialny pomysł i zainstalowałem program Easy Tune 5, który wykrył mi, że procesor przy bezczynności ma temperaturę, 67 stopni Celcjusza i pojawił się przy tej temperaturze migający wykrzyknik. Zdjąłem jeszcze raz radiator i wiatrak przeczyściłem od nowa, zamontowałem i temperatura ustabilizowała się na poziomie 49 - 50 stopni. Jednak gdy odpalam firefoxa i np coś instaluję lub włączam film jednocześnie temperatura znów skacze do ok 67 - 70 stopni.
Czy możecie mi jakoś pomóc co zrobić z tym fantem bo wydaje mi się, że tak być nie powinno.
Procesor to Pentium 4 o taktowaniu 3 Ghz.
A i jeszcze jedno o co chodzi z tymi wykrzyknikami na tym screenie bo nie bardzo mam pojęcie:
http://img386.imageshack.us/img386/1011/beztytuubl2.jpg
Dodam tylko, że ten wykrzyknik przy CPU pojawia się co jakiś czas, natomiast ten przy System miga bez przerwy.
EDIT
Nie jestem pewien czy to aby odpowiedni dział więc jakby co to proszę moderatora o przeniesienie tematu.
[INTEL] Problem z procesorem - chyba:]
Rozpoczęty przez
lukasz_r128
, 03 09 2008 19:55
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 09 2008 - 19:55
Napisano 03 09 2008 - 19:58
Zmieniałeś pastę termoprzewodządzącą?
Napisano 03 09 2008 - 20:00
Zmieniałeś pastę termoprzewodządzącą?
Nie...
Napisano 03 09 2008 - 20:00
nałóż nowa pastę pod radiator i temp powinna się obniżyć, a te wykrzykniki to pojawiają się przy "wentylatorach", na płycie masz jakiś?
Napisano 03 09 2008 - 20:02
nałóż nowa pastę pod radiator i temp powinna się obniżyć, a te wykrzykniki to pojawiają się przy "wentylatorach", na płycie masz jakiś?
Nie na płycie nie mam żadnych wentylatorów.
A jaką pastę, znaczy czy polecacie jakąś konkretną markę i ile tej pasty należy nałożyć
Napisano 03 09 2008 - 20:05
Możesz kupić np Zalman STG-1. Poradnik jak nałożyć pastę masz na forum
Napisano 08 09 2008 - 19:17
Ok, pomogło smarowanko nową pastą. Temperatura jest na poziomie ok 35 stopni. Bardzo dziękuję za pomoc. Temat można zamknąć.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Temat jest zamknięty