Skocz do zawartości

Zdjęcie

[INTEL] Dziwny problem z temp. procesora. Pentium P4

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 szklara

szklara

Nowy

• 2 postów

Napisano 27 01 2008 - 19:04

Zacznę tak od kilku miesięcy miałem problem z kartą grafiki RX550, przestał działać wentylator na niej ale nie sprawiało to dużego problemu ponieważ nie wykorzystywałem pełnej mocy karty i komputer działał w miarę normalnie. Więc nie zdecydowałem się na wymianę karty. Jednak ostatnio problem się nasilił i nawet przy używaniu tylko przeglądarki internetowej komputer potrafił się wyłączać po czym od razu uruchomić ponownie, załadować się do wyboru użytkowników i po raz kolejny wyłączyć. Postanowiłem wymienić kartę uważając, że powodem ciągłego wyłączania się komputera jest przegrzewająca się karta. Kupiłem RX1600pro, małe koszty a nic wielkiego nie było mi potrzebne. Pierwsze uruchomienie i sukces, komputer chodzi dobrze przez cały dzień nie przydarzył mi się żaden samoczynny restart. Do czasu po 2 dniach użytkowania i podczas gry w Test Drive Unlimited, komputer wyłączył się podobnie jak wcześniej jak używałem jeszcze RX550, więc otworzyłem obudowę i sprawdziłem temperaturę radiatora na karcie, był bardzo rozgrzany. Chcą poszukać odpowiedzi w internecie uruchomiłem komputer ponownie po jakimś czasie i mojemu zaskoczeniu już podczas ładowania wyłączył się. Po kilku próbach udało się go uruchomić, zainstalowałem SpeedFan by sprawdzić temperatury i obroty wentylatora wszystko było w najlepszym porządku temp. cpu ok. 40C a obroty około 3200rpm, więc szukałem odpowiedzi dalej na jednym z for, znalazłem przypadek podobny do mojego. Wtedy pomogło wyczyszczenie całego wnętrza, co też postanowiłem zrobić, po wypięciu wszystkich podzespołów i wyczyszczeniu wszystkiego co się dało włącznie ze ściągnięciem radiatora z procesora i wyczyszczeniem go. Po uruchomieniu komputera sprawdziłem jeszcze raz temp. cpu było to około 55C a obroty około 2200-2400rpm , przyznam że się trochę przestraszyłem bo wiedziałem, że nie mam włączonej blokady temp w biosie. Więc wyłączyłem komputer i włączyłem bios, to co tam zobaczyłem było wręcz dziwne miernik wskazywał temp 70-77C a obroty poniżej 2000, więc wyłączyłem komputer na jakiś czas i wróciłem do problemu za chwile temp cpu w biosie była około 55-65 w zależności od obrotów wentylatora. A komputer przy blokadzie 70C nie mógł się włączyć. Więc jeszcze raz wyłączyłem go na dłuższy czas i po czym udało się go uruchomić sprawdzając w SpeedFan temp. wynosiła około 40C i 2200-2400rpm i przy jakimkolwiek większym wykorzystaniu procesora po chwili temp. podnosiła się w bardzo szybkim tempie do 60+C. Nie wiem ale czy jest możliwe żebym źle założył radiator lub uszkodził pastę termo przewodzącą podczas czyszczenia radiatora? Bądź czy wentylator mógł zostać uszkodzony podczas czyszczenia dlatego jego moc spadła po 1000rpm dodam, że czyściłem go rurą od odkurzacza? Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc.

MSI 915P/G Combo 2 LGA 775 | Pentium 2,66 Prescott
1x Nayna 256 DDR2 533
1x GoodRam 1GB DDR2 533
MSI Radeon x1600 PRO 256/128
HD WDC -WD 80GB
Deer DR-C350ATX
Dołączona grafika
Dołączona grafika

• 0

#2 yahoo69

yahoo69

Nałogowy palacz, uzależniony od adrenaliny

• 763 postów

Napisano 27 01 2008 - 20:52

powinieneś nałożyć nową paste jeżeli zdjołeś radiator...

u mnie po nałożeniu nowej pasty ze srebrem temperatura spadła o `10stopni ;]

sprawdz napięcia EVEREST'em

• 0

#3 przemo77

przemo77

Nowy

• 2 postów

Napisano 20 02 2008 - 00:37

Temperaturę mozesz sprowadzać w biosie. Sprawdz czy radiator działa poprawnie. Pasta jest również istona. Jeżeli procesor dobrze nie przylega do radiatora to bedzie się grzał

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych