[INTEL] Duze temperatury nowych procesorow
Napisano 06 04 2008 - 00:49
Intel PDC E2160, 2GB RAM, Radeon 3850 256mb.
Ostatnio razem z kolegą składaliśmy też jego komputer (Intel PDC E2180, GF 9600GT, 2GB RAM) i jego procesor osiąga praktycznie te same temperatury. Płyta gł. i moja i jego to Gigabyte GA-P31-DS3L. Jego Zasilacz to 400W, mój 450W jeżeli dla kogos to wazne.
Nie mam pojęcia co to może być. Sprawdzane Speedfanem + CoreTemp. Jedno i drugie wskazywało tak samo. A i mam pytanie - co to było na radiatorze od PDC? Trzy paski, dwa krotsze, jeden dluzszy, jakiejs substancji - w kazdym razie w instrukcji nie bylo nic o tym napisane - potraktowalem to jako paste termoprzewodzaca i zamontowalem tak jak bylo. Wydaje mi sie ze nie jest to przypadek i dostalismy 2 trefne modele (tymbardziej ja e2160 a kolega e2180). Z góry dziekuje za pomoc
Gość_Wojtex16_*
Napisano 06 04 2008 - 10:13
Napisano 06 04 2008 - 13:15
Napisano 07 04 2008 - 20:57
A za tamta odpowiedz dzieki, to fakt, ze temperatura jest troche nizsza w BIOSIE (choc u mnie porownywalna)
Napisano 07 04 2008 - 21:04
Napisano 08 04 2008 - 17:34
Napisano 08 04 2008 - 20:44
Pewnie przekręciłeś pamięci. Jak były ustawione?
Nie przekrecalem ich. Byly ustawione na 800.
Napisano 09 04 2008 - 08:14
Napisano 09 04 2008 - 08:45
Ale jak zmieniasz taktowanie procka i takty pamięci się zmieniają. Dlatego jak podkręciłeś to miały sporo więcej mimo że na starcie miały 800
O ile pamietam, teraz maja 1000. Co robic ?
Napisano 09 04 2008 - 09:04
Napisano 09 04 2008 - 10:00
Tu masz link do past termo przewodzących: Pasty termo przewodzące .
Napisano 09 04 2008 - 11:12
Temperatura ok 70-80* na rdzeniu przy obciążeniu jest raczej normalna. U mnie na dobrym chłodzeniu jakim jest ninja jest podobnie.
Zauważcie że jest to temperatura wnętrza procesora, nie z czujnika na zewnątrz. A jądro procesora ma ok 1cm2 i wydziela kilkadziesiąt wat ciepła - tego się nie da rozproszyć na takiej powierzchni nawet najlepszym chłodzeniem powietrznym. Wnetrze procesora zawsze będzie gorące (chyba że chłodzimy suchym lodem itp, ale to już inna sprawa), dopiero po przetransportowaniu na zewnątrz poprzez "czapę" procesora ciepło jest rozpraszane
Mógłbyś podać obydwie te temperatury? Najlepiej zainstaluj nowego everesta, on powinien odczytac obieA za tamta odpowiedz dzieki, to fakt, ze temperatura jest troche nizsza w BIOSIE (choc u mnie porownywalna)
Napisano 10 04 2008 - 19:22
O ile pamietam, teraz maja 1000. Co robic ?
wiesz nie chce Ci nic mowic,ale wypadalo by sie chociaz jakis podstaw nauczyc a nie krecic bez zastanowienia
Napisano 11 04 2008 - 17:58
wiesz nie chce Ci nic mowic,ale wypadalo by sie chociaz jakis podstaw nauczyc a nie krecic bez zastanowienia
Podstaw sie uczyłem, to dopiero ostatnio przeskoczyly na 1000. Wczesniej, mimo krecenia bylo 800 caly czas.
EDIT: Będę kupował Arctic Silver 5 - 3,5 g. Wystarczy na dwa kompy? Czy lepiej nie oszczedzac i kupic 2 x 3,5g dla dwoch kompow?
BTW: Nie widze w Everescie temperatury z BIOSa. Mam wersje afair 2.2.
EDIT2: Temperatura zmniejszona. Po prostu wyciagnalem radiator i wlozylem jeszcze raz. Bez OC nawet z wieloma programami jest kolo 35*C. Przy 2205MHz bylo parenascie stopni wiecej, walczyly z Orthosem na poziomie 60*C po minucie ;p Potem Orthos zaczal swiecic na czerwono i pipczec:P Chyba cos bylo nie tak:P Nadal prosze o podpowiedz w sprawie tej pasty.
Z góry dziekuję.
Napisano 14 04 2008 - 12:49
Niemożliwe, samo nic nie przeskakuje.A każda zmiana taktowania procesora, zmienia taktowanie ram - płyty intela nie mają trybu unlinkedPodstaw sie uczyłem, to dopiero ostatnio przeskoczyly na 1000. Wczesniej, mimo krecenia bylo 800 caly czas.
Jedna tubka starczy na parę-parenascie kompów, przecież tego się daje odrobine.EDIT: Będę kupował Arctic Silver 5 - 3,5 g. Wystarczy na dwa kompy? Czy lepiej nie oszczedzac i kupic 2 x 3,5g dla dwoch kompow?
Sciągnij ulimate, najnosza wersja to 4.2 czy nawet więcej.BTW: Nie widze w Everescie temperatury z BIOSa. Mam wersje afair 2.2.
Pewnie któryś z bolców się wypiał i stąd te wysokie temperatury, czasem się zdarza. Na ile masz teraz pamieci?EDIT2: Temperatura zmniejszona. Po prostu wyciagnalem radiator i wlozylem jeszcze raz. Bez OC nawet z wieloma programami jest kolo 35*C. Przy 2205MHz bylo parenascie stopni wiecej, walczyly z Orthosem na poziomie 60*C po minucie ;p Potem Orthos zaczal swiecic na czerwono i pipczec:P Chyba cos bylo nie tak:P
Napisano 14 04 2008 - 15:36
ogrzewającego wodę, i podłączysz do gniazdka sieciowego momentalnie ulegnie spaleniu (przepaleniu drutu oporowego). Ale ta sama nagrzewnica położona na płycie aluminiowej lub miedzianej ulegnie spaleniu dopiero jak płyta/y ta osiągnie temperaturę równą z temperaturą nagrzewnicy co jest mało prawdo podobne. A jeśli do tego ustawisz tak wentylator aby dmuchał chłodne powietrze tylko i tylko na płytę/y to temperatura na płycie jak i na nagrzewnicy spadnie. Po prostu szybkość odprowadzania ciepła będzie tak szybka że w nagrzewnicy nie będzie następować kumulacja/gromadzenie ciepła i taka nagrzewnica w zależności od płyty jej grubości i wielkości będzie miała niższą temperaturę maksymalną.
Napisano 14 04 2008 - 19:43
Wszystko zalezy od tego co uważamy za duże i nieduże wartości. Np. w moim przypadku różnice rdzeń/dioda to ok 10 stopni w idle, nawet pod 30 w stresie. Dla jednych to nieduzo, dla innych bardzo dużo. Poza tym nawet jeśli ciepło jest bardzo szybko oddawane do coolera (te ms to może przesada, ale to nieważne) to ten juz nie jest w stanie go szybko oddać do otoczenia - bo zaden cooler nie schłodzi się w ciągu milisekund.Nurek muszę jeną z twych wypowiedzi sprostować piszesz że jądro mikroprocesora obojętnie jakiego (chodzi mi o rdzeń) ma o wiele wyższą temperaturę niż na zewnątrz mikroprocesora. Masz rację ale nie do końca bo różnica jest nie wielka (mówimy o mikroprocesorze mającym zainstalowany system chłodzenia). Więc jeśli masz zainstalowany system chłodzenia temperatura rdzenia jest tak szybko oddawana na obudowę mikroprocesora liczoną w mikro sekundach a z obudowy poprzez pastę na radiator w mili sekundach. Dlatego rdzeń przy optymalnym chłodzeniu nigdy nie osiągnie temperatury krytycznej przy maksymalnym chłodzeniu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych