Skocz do zawartości

Zdjęcie

[INTEL Core2Quad] Q9300 czy Q6700

• Zamknięty Temat jest zamknięty
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 MarcinX

MarcinX

Początkujący

• 10 postów

Napisano 22 07 2008 - 01:27

Witam ;]

Jako iż nie jestem znawcą w tych tematach chciałbym z czystej ciekawości dowiedziec się od osob które mają jakies pojęcie na ten temat, który z tych procków jest ogolnie lepszy.... Q9300 czy Q6700?? Chodzi mi wyłącznie o te dwa modele ;]
Q6700 ma niby po 2.66GHz na rdzeń ale za to w Q9300 magistrala ma prędkośc 1333MHz. Ja się nie znam i nie wiem w ogole jakie znaczenie dla funkcjonowania procesora ma prędkośc magistrali (o ile w ogole jakies ma). No i czy w tym przypadku (gdzie różnice są niewielkie) lepiej wybrac procek o wyższej częstotliwości zegara czy magistrali?

Z góry dzięki za odpowiedzi ;]

• 0

#2 Gość_unitraxxx_*

Gość_unitraxxx_*

Napisano 22 07 2008 - 04:40

by obsłużyć q9300 potrzebny jest także chipset obsługujący procesory 45nm , q9300 charakteryzuje się niskim poborem energii, ale także niską dość podatnością na podkręcanie, można powiedzieć że jeśli chodzi o wydajność to jest mniej więcej na poziomie q6700

http://pclab.pl/art31445.html polecam przeczytanie testu porównawczego ,

q6700 jest układem starszym , 65nanometrycznym wspieranym przez większą ilość chipsetów jak i płyt głównych, ma większą podatność na OC jednak także większy apetyt na prąd

procesorów 4-rdzeniowych nie polecam instalować w płytach głównych typu low-end, se słabymi 3-4 fazami zasilania procesora, które nie są chronione żadnym radiatorem- dlaczego? ano dlatego że instalacja quada to w porównaniu z procesorami 2-rdzeniowymi dwukrotnie większy wysiłek dla tych układów, będą się więc one grzać a to z pewnością skróci żywotność całej płyty głównej

• 0

#3 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 22 07 2008 - 11:40

jeśli quad to tylko Q6600 , wolałbym E8400

Nie bierz żadnego z nich , Q9300 i Q6700 jest nie opłacalny , lepiej brać Q6600 jest minimalnie gorszy i lepiej się kręci i do tego sporo tańszy. Narazie 4 rdzenie nie są wykorzystywane więc E8400 będzie lepszy.
  • 0

#4 db45

db45

Emerytura

• 945 postów

Napisano 22 07 2008 - 11:47

Tak jak kolega jackass. Brałbym Q6600 bdb się kręci. Ale na razie 2 rdzenie wystarczą. Poza tym wolałbym mieć mocnego C2D niż słabszego Quada. Ja bym na razie brał E8400 i za później zmienił na Quada jak będą wykorzystywane i stanieją.
  • 0

#5 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 22 07 2008 - 13:17

obecne quady są słabe nawet jak gry będą wykorzystywać 4 rdzenie to i tak ten quad będzie przestażały , za rok-dwa wtedy będą już lepsze procki 4 rdzeniowe.
  • 0

#6 MarcinX

MarcinX

Początkujący

• 10 postów

Napisano 22 07 2008 - 15:00

Za dwa lata to kazdy bedzie przestarzały bez względu czy dwu czy cztero-rdzeniowy wiec ta kwestia mnie nie interesuje. Ale za to przypomne swoje pytania, bo nikt konkretnie mi na nie odpowiedzial ;]

1. Ktory lepszy/wydajniejszy Q6700 czy Q9300? (inne modele mnie nie interesują)
2. Jakie znaczenie dla dzialania procka ma prędkosc jego magistrali?
3. Lepiej postwiac na nieco wyższa częstotliwosc zegara czy magistrali?

Mam nadzieje ze teraz odpowiedzi będa nieco bardziej sprecyzowane i związane z tematem ;]
  • 0

#7 Gość_unitraxxx_*

Gość_unitraxxx_*

Napisano 23 07 2008 - 00:42

1. powiedziałbym że q6700

2. im szybsza magistrala tym szybciej procesor komunikuje się z resztą podzespołów na płycie głównej

3. wyższą częstotliwość zegara

chyba nie przeczytałeś testu jaki zamieściłem, proponuję jeszcze raz przeczytać mojego posta
prosiłbym także o podanie modelu płyty na jaki chcesz władować tego quada,

by włożyć penryna płyta MUSI obsługiwać procesory 45nm oraz szynę 1333mhz
  • 0

#8 MarcinX

MarcinX

Początkujący

• 10 postów

Napisano 23 07 2008 - 15:18

Hehehe a dzięki dzięki ;] Test przeczytałem ale troszkę później bo czasu nie było.. ;] Faktycznie przydatny ;]

Płyta główna na jaką będę wkładał procek to: Asus P5KC Intel P35. Sam oceń czy się nadaje i jak bedzie współpracowała z prockiem.
  • 0

#9 bazz

bazz

Początkujący

• 32 postów

Napisano 24 07 2008 - 01:06

unitraxxx - zgadzam się; jednak czysto wydajnościowo patrząc, róznice między tymi modelami są na tyle subtelne, że najważniejsze jest, czego oczekujesz od procesora. W czym głównie się poci?
  • 0

#10 Gość_unitraxxx_*

Gość_unitraxxx_*

Napisano 24 07 2008 - 05:19

wiesz w wypadku p5kc mamy 3fazy zasilania a ja nigdy do 3faz nie polecam 4-rdzeniowych procesorów, minimum wg. mnie to 4fazy(po jedną na rdzeń)

skoro koniecznie chcesz mieć quada na tej płycie proponuje popatrzeć za q9300, mniejszy pobór energii, mniej da w kość płycie, nie wiem tylko czy konieczna będzie zmiana biosu, a nawet jeśli jest to procedura niezwykle prosta ale wymagająca opanowania i cierpliwości :D
  • 0

#11 MarcinX

MarcinX

Początkujący

• 10 postów

Napisano 24 07 2008 - 10:10

Myśle że głównie będzie się pocił w jakis gierkach (niekoniecznie w tych najnowszych i duzymi wymaganiam) do tego na pewno dojdą jakies programy jak np. Photoshop, AutoCad oraz inne graficzne :D

Jesli chodzi o biosa to jestem totalnie zielony i nie mam o nim pojęcia ale jak bedzie to zestaw ze sklepu to chyba juz tam cos wgrają prawda? A WŁASNIE jak to jest? Jak składają mi kompa w sklepie i nie biore u nich windowsa to oni mi go nie instalują, ale jak jest z biosem? Biosa bede miał na tym kompie czy tez nie? Dodam że kompa bede miał na dniach z komputronika.

• 0

#12 jackass

jackass

Staruszek Jack

• 8 823 postów

Napisano 24 07 2008 - 11:54

bios jest już zainstalowany fabrycznie.

windowsa zainstalują ci tylko jak go kupisz.

A proca bierz Q6600

• 0

#13 mouera

mouera

Początkujący

• 49 postów

Napisano 24 07 2008 - 23:07

A WŁASNIE jak to jest? Jak składają mi kompa w sklepie i nie biore u nich windowsa to oni mi go nie instalują, ale jak jest z biosem? Biosa bede miał na tym kompie czy tez nie? Dodam że kompa bede miał na dniach z komputronika.

BIOS to oprogramowanie sterujące logiką płyty głównej i jest instalowany fabrycznie przez producenta. Natomiast jesli kupisz licencję na Windowsa, to w zależnosci od sklepu możesz dostać już zainstalowany lub nie - ale w przypadku zestawów zazwyczaj system jest już na komputerze, Proponowałbym tylko w dmou sprawdzić wersje sterowników i jeśli któryś z komponentów będzie miał stare, zainstalować nowsze - w szczególności do karty graficznej.
  • 0

#14 MarcinX

MarcinX

Początkujący

• 10 postów

Napisano 25 07 2008 - 00:14

Dziekuje za wszystkie informacje odnośnie prcesorów i nie tylko :D Bardzo mi sie przydaly i pogłębiły moją wiedzę :D Byłem dzisiaj w sklepie i mi powiedzieli ze zestaw który złożyłem juz będzie do mnie jechał ;) I bedzie procek Q9300, a odnośnie nowszych sterowników do karty graficznej bedzie ciężko zważywszy iż jest to RADEON 4870 który wszedł na nasz rynek zaledwie kilka tygodni temu ;)

Jeszcze raz dziękuje ze wszelkie informacje i pozdrawiam wszystkich którzy się wypowiedzieli w tym temacie ;)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych