Więc tak:
Mam router ADSL D-Link DSL-2640B obecnie skonfigurowanego i podłączonego do neostrady. Adres IP 192.168.1.1, na nim włączone DHCP i przydzielanie adresów z puli: 192.168.1.2 - 192.168.1.254. Z tym routerem łączą się trzy komputery bezprzewodowo.
W posiadaniu mam jeszcze TP-Link WA500G Acces i Router TP-Link TL-WR741ND i chciałbym to wykorzystać do rozbudowania sieci i dać możliwość łączności internetowej w drugim budynku.
Kwestia polega na tym, że chciałbym z jednego budynku udostępnić internet w drugim oddalonym o jakie 230m. Próbując się połączyć z tego drugiego budynku łączę się z tym routerem dzięki karcie WiFi zewnętrznej z zewnętrzną anteną i zyskuję sygnał ~56%. Jednak z racji na fakt rozmieszczenia komputerów nie interesuje mnie takie rozwiązanie a ściągnięcie sygnału jak to się udało przy pomocy tej zewnętrznej karty za pomocą AP i za pomocą routera rozdzielić go bezprzewodowo na resztę komputerów. Przyjmijmy że budynek w którym mam skonfigurowany internet na łączu ADSL to budynek1 a w którym chce pobrać sygnał i podzielić go na resztę komputerów to budynek2. Proszę o sugestie i dobre rady. Obecnie uzyskałem tylko łączność sieciową ale niestety brak internetu. Czy może być to powodem braku stałych adresów na D-Linku, serwerów DNS czy innych jeszcze ustawień. Wszelkie informacje jakie będą potrzebne postaram się podać jak najdokładniej.
Czy jeśli sygnał z Routera pierwszego budynku łapie już na zewnętrznej karcie z zewnętrzną Anteną RSMA to czy potrzebny tam dodatkowy AP? Czy jest możliwość aby w pierwszym budynku zostawić w kwestii sprzętowej tak jak jest a w drugim tylko podpiąć AP + Router? Jakie najlepsze rozwiązania są w tym przypadku? Czy jest możliwość skonfigurowania to dzięki tym urządzeniom czy jednak musiałbym zakupić jeszcze jednego AP? Posiadam antene kierunkową jeszcze którą chcę wykorzystać przy podłączaniu urządzeń w drugim budynku dla zyskania lepszego sygnału.
Liczę na Waszą pomoc. Dziękuję i pozdrawiam

Moja zawartość
Nie podano