Przeglądałam fora szukając odpowiedzi na moje pytanie, ale go nie znalazłam.
Sytuacja wygląda następująco. Po zakupie i złożeniu sobie kompa instalacją systemu zajął się mój starszy brat. Czasami brat używa mojego kompa. Zna się trochę na rzeczy i bywa wredny. Mam pewne obawy co do bezpieczeństwa moich poufnych plików. Do tej pory jako laik nie wiedziałam zbyt wiele co i jak, ale dzielnie przeglądałam literaturę komputerową ucząc się powoli wszystkiego. Trafiłam na forach na wiele tematów co do bezpieczeństwa itd. I na temat odnośnie uprawnień użytkowników. U mnie stworzone są dwa konta o prawach administratora. Jedno brata drugie moje. Lecz po wciśnięciu alt+ctrl+del przed logowaniem przenosi mnie do okienka gdzie jest domyślnie wpisane konto o nazwie Admin ( rozumiem, że to to utworzone przy instalacji systemu ) nie było by problemu, gdyby nie zostało na niego nałożone hasło, którego nie znam bo to nie ja instalowałam system. Chcę nałożyć na konto brata pewne ograniczenia z obawy o swoją prywatność na swoim własnym komputerze, ale obawiam się, że pomimo to, zapewne z tego konta Admina i tak znajdzie sposób na szperanie w moich plikach. Czy jest jakaś możliwość zmiany hasła na tym koncie? Przypominam, że ja też posiadam swoje konto o pełnych zezwoleniach tylko, że nie widzę konta Admin w panelu sterowania/użytkownicy i nie potrafię zmienić tam hasła. Jest jakiś sposób??
Hasło do konta admina
Rozpoczęty przez
Magrahara
, 08 10 2007 17:10
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 08 10 2007 - 17:10
Napisano 08 10 2007 - 18:52
PPM>Mój komputer>Zarzadzaj>Uzytkownicy i grupy lokalne
Zeby zabezpieczyć swoje pliki to wcale nie musisz nic robić na tym koncie, ani na żadnym innym oprócz swojego.
Po prostu ustaw zabezpieczenia ntfs w ten sposób żeby brat się do ważnych twoich plików nie mógł dostać (zabierz mu do nich uprawnienia). Co prawda gdyby bardzo chciał to bedzie mógł je odczytac ale wtedy ty bedziesz o tym wiedziała bo zmieni uprawnienia i właściciela plików.
Zeby zabezpieczyć swoje pliki to wcale nie musisz nic robić na tym koncie, ani na żadnym innym oprócz swojego.
Po prostu ustaw zabezpieczenia ntfs w ten sposób żeby brat się do ważnych twoich plików nie mógł dostać (zabierz mu do nich uprawnienia). Co prawda gdyby bardzo chciał to bedzie mógł je odczytac ale wtedy ty bedziesz o tym wiedziała bo zmieni uprawnienia i właściciela plików.
Napisano 23 10 2007 - 22:25
Mam taki problem że zostały utracone pliki systemowe "system32" ale zeby naprawić(zainstalować windowsa bez formatowania) trzeba podać haslo administratora którego nie znam, bo nie pamietam, i mam pytanie czy program Offline NT Password Editor zmieni to hasło?? czy też zmienia on hasło tylko jesli wszystko jest ok z windowsem. sry jesli spamuje ale nie mam jak tego sprawdzic bo jest to komputer mojej dizewczyny która mieszka 200km odemnie.
z góry dzięki za pomoc.
z góry dzięki za pomoc.
Napisano 23 10 2007 - 23:49
Wkładasz płytę z systemem do napędu, bootujesz ją, lecisz do mometu aż zobaczysz napraw (przy wyborze partycji)
i wszystko instaluje się jak zwykle, nigdy nie było potrzebne do tego hasło administratora
Napisz co robisz wtedy kiedy system drze się o hasło.
i wszystko instaluje się jak zwykle, nigdy nie było potrzebne do tego hasło administratora
Jak ja uwielbiam takie związkiktóra mieszka 200km odemnie
Napisano 24 10 2007 - 18:27
Wkładasz płytę z systemem do napędu, bootujesz ją, lecisz do mometu aż zobaczysz napraw (przy wyborze partycji)
Jak ja uwielbiam takie związki
Problem jest taki że w laptopach system operacyjny jest na dysku. Iaby zainstalować go z dysku trzeba znać hasło administratora.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych