Witam
Przedwczoraj czyscilem system m.in. defragmentujac poszczegolne partycje. Na partycji z grami nie mialem wystarczajacej ilosci wolnego miejsca do prawidlowego przeprowadzenia defrag., ale zrobilem ja, bo twardy byl juz niesamowicie zasmiecony. Niestety okazalo sie to niefortunnym posunieciem dlatego, ze dwie z kilku gier, ktore mam zainstalowane na twardym nie uruchamiaja sie. Po zainicjowaniu ktorejs z nich ze skrotu na pulpicie na chwile w oknie procesow pojawia sie proces tej gry, ale po chwili znika i gra sie nie wlacza.
Ponownie zdefragmentowalem ta partycje, juz z wymagana do tego iloscia wolnego miejca, uzywalem ScanDisk, usunalem te gry i instalowalem na innych partycjach, ale nic to nie daje. Niestety nie posiadam kopii systemu sprzed czyszczenia twardego.
Jesli macie jakies pomysly na rozwiazanie tego problemu to bede wdzieczny, bo perspektywa formatowania twardego nie przedstawia sie milo w moim przypadku...
Moja konfiguracja sprzetowa to:
Athlon 6000+ 64 X2 Dual Core
3070 RAM
GeForce GTX 260 896MB
SB Live! 24bit
Windows XP Home SP3
Gry nie działaja po defragmentacji
Rozpoczęty przez
Mr. Sanders
, 12 08 2011 14:57
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 12 08 2011 - 14:57
Napisano 13 08 2011 - 14:00
Najszybciej będzie:
kupić dysk
wykonać recovery
i po 5-10 minutach wszystko działa.
kupić dysk
wykonać recovery
i po 5-10 minutach wszystko działa.
Napisano 13 08 2011 - 22:31
tych dwóch gier nie odzyskasz już, po drugie podałeś świetny przykład nieroztropności nie tylko twojej, ściągają na max pliki a potem martwią się że nie ma wolnego miejsca. A nie daj boże jeśli ilość wolnego miejsca spadnie poniżej połowę to znaczy jak masz partycję C o pojemności 20 GB to max możesz zapełnić do 10 GB reszta musi pozostać na pamięć wirtualną oraz na pracę programów w tle itp a przy defragmentacji z tych 10 GB wolnego odpada pojemność wielkości 2*RAM. Co do pozostałych partycji to i 10 GB pojemności jest za mało. I jeszcze jedno masz partycję C masz 10GB zajęte to jeśli zostawisz pozostałe 10GB z tego do 2,5GB na pamięć SWAP czyli wirtualną to jeszcze ujdzie. Lecz wystarczy zainstalować programy które potrzebują dużo wolnej przestrzeni na dysku np Nero lub program do grafiki czy muzyki to zobaczysz jak komputer wolno będzie otwierał i zamykał programy zacznie pracować jak muł ale jeszcze się nie będzie zawieszał.
Podaj jaki używasz system, programy zabezpieczające oraz wielkość dysku twardego w całości i ile masz na partycji C.
Podaj jaki używasz system, programy zabezpieczające oraz wielkość dysku twardego w całości i ile masz na partycji C.
Napisano 17 08 2011 - 09:35
Dzieki za reakcje, panowie.
brutus3, uzywam Windows XP Home z SP3, do zabezbieczen mam ESET Smart Security 4.2.64.12, twardy ma 150GB - sama partycja C 20GB z czego zajete 14.3.
BTW: Mam problem z uruchomieniem zaawansowanych opcji rozruchowych systemu. Chodzi o to, ze na moim kompie wcisniecie F8 po uruchomieniu komputera wywoluje menu bootowania a nie w/w opcje. Czy wiecie jaki klawisz w takim wypadku mam wcisnac po rozruchu kompa zeby dostac sie do tych opcji?
Inna sprawa: Po uruchomieniu aplikacji przywracania systemu wszystko przebiega jak nalezy - wybieram, ktory punkt kontrolny chce przywrocic, system laduje dane, komp uruchamia sie ponownie, a tu zonk: po zalogowaniu do systemu pojawia sie komunikat, ze nie udalo sie przywrocic wskazanego stanu systemu. Czy wiecie dlaczego tak sie dzieje?
brutus3, uzywam Windows XP Home z SP3, do zabezbieczen mam ESET Smart Security 4.2.64.12, twardy ma 150GB - sama partycja C 20GB z czego zajete 14.3.
BTW: Mam problem z uruchomieniem zaawansowanych opcji rozruchowych systemu. Chodzi o to, ze na moim kompie wcisniecie F8 po uruchomieniu komputera wywoluje menu bootowania a nie w/w opcje. Czy wiecie jaki klawisz w takim wypadku mam wcisnac po rozruchu kompa zeby dostac sie do tych opcji?
Inna sprawa: Po uruchomieniu aplikacji przywracania systemu wszystko przebiega jak nalezy - wybieram, ktory punkt kontrolny chce przywrocic, system laduje dane, komp uruchamia sie ponownie, a tu zonk: po zalogowaniu do systemu pojawia sie komunikat, ze nie udalo sie przywrocic wskazanego stanu systemu. Czy wiecie dlaczego tak sie dzieje?
Użytkownik Mr. Sanders edytował ten post 17 08 2011 - 09:35
Napisano 22 08 2011 - 09:07
F8 dajesz w momencie uruchamiania Windows, a nie komputera. Przywracanie systemu nie działa ponieważ pliki przywracania są uszkodzone na przykład poprzez niepoprawne zamknięcie systemu czy niepoprawne działanie scandiska.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych