Skocz do zawartości

Zdjęcie

Gigantyczny problem ze zrobieniem poprawnego formatu systemu

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adonim

Adonim

Nowy

• 1 postów

Napisano 28 02 2009 - 17:17

Problem zaczął się dokładnie około 24 godzin temu w południe.

Przeglądałem sobie spokojnie neta i coś od niechcenia jakby wcisnołem lecz co to nawet niewiem bo w sumie nic nie wciskałem umyśłnie.
Komp sie zresetował by po powtórynym włączeniu tuż przed wejściem w system się restartować, następnie znów restartować i tak w kółko .

Więc zrobiłem format [ale nie jeden > o tym później] i co się okazuje?
Niby wszystko cacy, siedze sobie, instaluje programy, jest ogólnie git ale po ponownym restarcie gdy system juz wszedł w pulpit nie ma na tym pulpicie nic poza gołą tapetą - goła tapeta i nic więcej > żadnego paska startu i ikonek, działa tylko menadżer zadań i tak w kółko po restarcie.

Więc ... zrobiłem ponowny format - i tu też wszystko gładko aż do któregoś restartu po którym zastaje mnie sytuacja taka sama jak opisałem w przypadku wyżej .
Sytacja tymbardziej dziwna bo format był robiony już na innym XP-ku niz poprzedni a sytuacja jest taka sama.

Następnie dla równowagi zainstalowałem tym razme Vistę Basic 32bit po to by w międzyczasie zorganizować kolejnego innego XPka niz 2 poprzednie które miałem.

Więc zorganizowałem go dziś z rana no i zabrałem sie za ponowny format z Visty na XP-ka.
Format niby poszedł cacy - zainstalowałem już se stery od grafy, dźwięku itp po czym wiadomo > restart ---->>> i tu jest znów zonk, system nie chce wejść do systemu wogóle > tuż po załadowaniu tego głównefo paska od systemu na monitorze system staje i nic tylko czarne tło > tym razem nawet menadżer nie działa .....

Teraz to już teraz niewiem co jest i jak z tym systemem grane - tymbardziej że przed wgrywaniem od nowa systemu zawsze usuwałem dysk C w biosie aby stworzyć go ponownie i następnie zformatować ale to chyba nic zbytnio nie dało tak jak to widać.

Zatem pytam - wręcz usilnie proszę o szybką odpowiedź co jest tu nie tak i jak to naprawić bo skoro mam zrobić znów format i ma być tak samo to mi sie odechciewa to.

• 0

#2 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 28 02 2009 - 17:40

Komputer nadaje się do serwisu, możesz spróbować usunąć zbędne części od komputera i próbować zlokalizować problem, ale będzie ci niezmiernie trudno.

• 0

#3 Czarcik_s

Czarcik_s

Zaawansowany użytkownik

• 674 postów

Napisano 01 03 2009 - 12:32

Wg mnie są dwie możliwości, albo uszkodzenie któregoś z komponentów kompa, albo wirus na którymś dysku (nie na C bo ten mówisz że usuwasz).
Mnie wygląda to na kłopoty z dyskiem, lub pamięcią. Do pewnego momentu wszystko jest ok. po zainstalowaniu czegoś tam kolejnego - klops. Czy po wyłączeniu kompa i odczekaniu np 1h dalej jest to samo (chodzi o wykluczenie przegrzewania)? Po wgraniu systemu jak jeszcze jest wszystko ok zrób testy pamięci np memtest (to trzeba tak chociaż na 2h), oraz dysku np poleceniem "chkdsk dysk: /v /x /r" to ostatnie trochę potrwa bo będzie skanował powierzchnię talerzy w poszukiwaniu tzw. bad sector-ów. Jak będziesz instalował system to daj pełny format, a nie szybki - trochę potrwa, ale jednocześnie zrobi test powierzchni.
Pozdrawiam
  • 0

#4 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 01 03 2009 - 14:16

Do sprawdzenia karty graficznej czy nie jest uszkodzona wystarczy mój test BIOS :D
Odłącz dysk twardy i wszystkie komponenty za wyjątkiem karty graficznej i pamięci RAM. Uruchom komputer i kliknij DEL - wejdź do BIOSu(niebieski ekran). Zostaw komputer na kilka godzin, jeśli się zawiesi - to znaczy, że karta graficzna się przegrzewa. test nie wykrywa błędów w GPU(procesorze karty graficznej) pokazujących się w trakcie akceleracji sprzętowej obrazu - czyli błędów pojawiających się po instalacji sterowników karty graficznej.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych