Skocz do zawartości

Zdjęcie

Formatowanie dysku i instalacja nowego XP

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 daniel20pl

daniel20pl

Początkujący

• 22 postów

Napisano 21 02 2008 - 17:48

Witam serdecznie. Na kompie mam niestety robaka (na dysku C gdzie zainstalowany jest XP). Postanowiłaem, że zainstaluje sobie XP na dysku D i dane, które mam na C przeniosę. Jednak gdy odpalam kompa z dysku D i chce sformatować dysk C wyskakuje mi błąd, że system winows nie może dokończyć formatowania. Postanowiłem więc, że zrobie format C jak będe instalował XP na dysku C jednak nie formatuje on dysku do samego końca. Po zainstalowaniu systemu na C mam jedynie wolne 12,9GB a całkowity rozmiar partycji wynosi 27,8GB i są na tym dysku także pliki ze starego systemu co oznacza, że nie został ten dysk sformatowany. Wszystkie pliki na dyskach są mi niepotrzebne, więc powidzcie mi jak sformatować dysk tak aby nic na nim nie było....tak jakbym kupił nowy dysk. Bardzo prosze bo z tym robakiem już nie daje rady, Za wszystkie odpowiedz serdecznie dziękuje
Pozdrawiam

• 0

#2 daniel20pl

daniel20pl

Początkujący

• 22 postów

Napisano 21 02 2008 - 20:22

Sprobuj usunac partycje i zrobic je od nowa

tylko o to chodzi, że mogę usunąc tylko partycję z dysku D a z C nie pozwala

poza tym gdy chcę usunąc tą partycję pojawia się komunikat o tym, ze nie można usunąć tej partycji, bo są tam tymczasowe pliki instalacyjne i można usunąc tylko partycję D

• 0

#3 radek32

radek32

Początkujący

• 43 postów

Napisano 21 02 2008 - 21:54

1 sposob duzo prostrzy od drugiego:

sciagnij sobie z netu program o nazwie G-BOOT wersje z obrazem
utworz plytke bootujaca w nero z tym programem
przestaw w biosie odczyt z cd jako pierwszy, uprzednio umieszczajac juz gotowa cieplutka jeszcze plytke z G-BOOTEM
F10 i reset kompa
jesli poprawnie wypaliles plytke to powinien sie uruchomic program
jak sie uruchomi to trzeba mu kliknac enterem z posrod dlugiej listy opcji, zeby sie automatycznie skonfigurowal
potem sie ustawia chyba jezyk na angielski
a pozniej to juz startuje programik i raczej powinienes sobie dalej w nim poradzic bo interfejs ma dosc prosty(wystarcza podstawy angielskiego)

2 sposob

uruchom kompa z obsluga cd romu w dosie , najlepiej cd z instalka windowsa 98se, zaopatrz sie w dyskietke lub plytke z partition magic i sprobuj partition magikiem usunac partycje calkiem a potem pozakladac nowe partycje, tylko tutaj do uruchomienia partition albo trzeba mies Dosa navigatora, albo znac odpowiednie komendy dosowskie, bo sam partition dziala juz z mycha

Pozdrawiam
  • 0

#4 daniel20pl

daniel20pl

Początkujący

• 22 postów

Napisano 21 02 2008 - 23:41

1 sposob duzo prostrzy od drugiego:

sciagnij sobie z netu program o nazwie G-BOOT wersje z obrazem
utworz plytke bootujaca w nero z tym programem
przestaw w biosie odczyt z cd jako pierwszy, uprzednio umieszczajac juz gotowa cieplutka jeszcze plytke z G-BOOTEM
F10 i reset kompa
jesli poprawnie wypaliles plytke to powinien sie uruchomic program
jak sie uruchomi to trzeba mu kliknac enterem z posrod dlugiej listy opcji, zeby sie automatycznie skonfigurowal
potem sie ustawia chyba jezyk na angielski
a pozniej to juz startuje programik i raczej powinienes sobie dalej w nim poradzic bo interfejs ma dosc prosty(wystarcza podstawy angielskiego)

2 sposob

uruchom kompa z obsluga cd romu w dosie , najlepiej cd z instalka windowsa 98se, zaopatrz sie w dyskietke lub plytke z partition magic i sprobuj partition magikiem usunac partycje calkiem a potem pozakladac nowe partycje, tylko tutaj do uruchomienia partition albo trzeba mies Dosa navigatora, albo znac odpowiednie komendy dosowskie, bo sam partition dziala juz z mycha

Pozdrawiam

teraz wszystko (prawie) działa. Gdy włączam kompa pojawia mi sie wybór dwóch systemów mimo, że jeden został juz zupełnie wykasowany. Gdy klikam na mój komputer->właściwości->(zakładka)zaawansowane->uruchamianie i odzyskiwanie->ustawienia a w miejscy domyślny system operacyjny sa dwa INDENTYCZNE systemy i nie wiem który odznaczyć??....jak dojść który??
  • 0

#5 rademenes14

rademenes14

Stały użytkownik

• 255 postów

Napisano 22 02 2008 - 13:53

to nie wiesz z której partycji usunąłeś system ,a na której został ??
  • 0

#6 kurio

kurio

Pan

• 282 postów

Napisano 22 02 2008 - 19:06

start->uruchom->msconfig
zakladka BOOT.INI->sprawdz wszystkie sciezki rozruchu.
  • 0

#7 daniel20pl

daniel20pl

Początkujący

• 22 postów

Napisano 22 02 2008 - 21:52

start->uruchom->msconfig
zakladka BOOT.INI->sprawdz wszystkie sciezki rozruchu.

ooooo i właśnie oto mi chodziło....dzięki serdeczne!!
  • 0

#8 kurio

kurio

Pan

• 282 postów

Napisano 23 02 2008 - 00:12

No to daj buziaka, i jestesmy kwita.

===
Tak, pilem. Duzo.

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: formatowanie komputera

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1