Skocz do zawartości

Zdjęcie

Firewall na routerze oraz p2p - proszę o pomoc.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kaczor_MK

Kaczor_MK

Obserwator

• 5 postów

Napisano 02 04 2008 - 12:46

Witam.
Chciałbym na wstępie podkreślić, że czytałem nie jedno forum i wiele wątków/tematów na temat korzystania z p2p i usunięcia tego problemu jednak u mnie jest pewne powiązanie z routerem i takiego niestety nie znalazłem, więc przechodzę do sedna sprawy:

Łączę się z Internetem przez Neostradę, łączę 512Mb/s, które mam podpięte pod router Pentagram Cerberus Wireless ADSL2/2+. Problem mój się zaczyna kiedy korzystam z programu p2p a mianowicie jakiegokolwiek klienta torrenta - obecnie uTorrent 1.7.7. Jeśli jest dużo większa ilość seedów względem peerów to mój transfer jest w stanie dojść do maximum łącza, a przy tym strona internetowa otwiera się w zadowalającym tempie (Seamonkey 1.1.8), jeśli jest inaczej, choćby seedów jest tylko 2 razy więcej bądź stosunek jest na równi to niestety ale transfer waha się średnio 5-10kb/s w porywach osiąga 15kb/s.
W uTorrencie próbowałem wiele portów przestawiać, konfigurowałem program na różne sposoby. Używam Kasperskiego i rzecz jasna, że próbowałem na wyłączonym oraz wszelkie zapory również wyłączone.
Być może mój problem tkwi w routerze na którym jest Firewall i jestem połączony za NATem, ALE jeśli wyłączam firewalla to automatycznie tracę połączenie z internetem, tylko posiadam dostęp do tego routera.
Jeśli ktoś jest w stanie mi pomóc to z chęcią poczytam tylko proszę mnie nie odsyłać do tego jak ustawić program p2p czy też coś podobnego bo naprawdę poczytałem o tym i bez efektu.

• 0

#2 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 02 04 2008 - 13:47

Standardowo w routerze są zablokowane wszystkie porty. Trzeba udostępnić (otworzyć) porty, z których korzysta P2P tak TCP jak i UDP.
Jak to zrobić - Zobacz tu - powinieneś dojść o co chodzi

• 0

#3 Kaczor_MK

Kaczor_MK

Obserwator

• 5 postów

Napisano 02 04 2008 - 15:14

Dorzucam zdjęcie, może to komuś coś podpowie.
http://img367.imageshack.us/my.php?image=routereh9.jpg
  • 0

#4 KAESowski

KAESowski

Początkujący

• 58 postów

Napisano 24 05 2009 - 02:27

To bardzo dziwne z tym twoim transferem
a może po prostu takie masz łącze? ;D

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych