Problem rozwiązany przez zamontowanie nowego chłodzenia do procesora (Spartan Silentum). Temperatury nie przekraczają 65'C. Dziękuję wszystkim za pomoc!
Pozdrawiam!
- Forum komputerowe
- → Przeglądanie profilu: Posty: Filipos
Statystyki
- Grupa: Użytkownik
- Całość postów: 9
- Odwiedzin: 1 658
- Tytuł: Obserwator
- Urodziny: Data urodzin nie została podana
-
O mnie
-
Jaki posiadasz system operacyjny?
Windows 7 x64
0
Neutralna
Znajomi
Filipos nie posiada znajomych
Moje posty
W temacie: [Problem] Komputer zawiesza się podczas stresu.
09 10 2010 - 00:58
06 10 2010 - 23:19
Dzisiaj sprawdzałem temperaturę procesora w BIOSIE zaraz po tym jak komputer się zawiesił i wynosiła ona prawie 70'C. Do tego że to może być wina napięć już doszedłem i zmniejszałem je, przy 1.2750V problem zniknął ale pojawił się nowy, komputer wywalał niebieski ekran przy wysiłku (granie i instalacja) coś tam odliczał i sie resetował. Wina zasilacza też jest bardzo prawdopodobna bo znajduje się on na czarnej liście
.
Acha i jeszcze jedno pytanie, jak zmniejszyć nr2-VCORE 2: 1,94V bo nr1-VCORE 1 udało mi się zmniejszyć w BIOSIE i trochę pomogło, może problem leży w napięciu vcore 2 które jest dużo wyższe od tego pierwszego.
Acha i jeszcze jedno pytanie, jak zmniejszyć nr2-VCORE 2: 1,94V bo nr1-VCORE 1 udało mi się zmniejszyć w BIOSIE i trochę pomogło, może problem leży w napięciu vcore 2 które jest dużo wyższe od tego pierwszego.
01 10 2010 - 19:54
Niestety ale nie udało się rozwiązać problemu, w nocy puściłem otrhosa po raz kolejny i zatrzymał się po 1h i 45 min. Dodatkowo od kiedy zmniejszyłem napięcie już trzy razy zdażyło mi się że wyświetlił się niebieski ekran na jakieś 3 - 4 sek po czym komputer się zresetował (2 razy w trakcie grania, i raz podczas instalacji). Na niebieskim ekranie coś się ładowało jednak wyświetla się on zbyt krótko żebym zdążył przeczytać co tam pisze, wcześniej problem się nie pojawiał. Obecnie CPU-Z pokazuje mi napięcie w wysiłku 1.328 V.
Na ekranie pisze "COLLECTING DATA FOR CRASH DUMP" i ładuje się coś do 100 po czym komputer się resetuje. U góry wyświetla się też jakiś numer błędu ale nie nie zdążyłem go zapisać. Czyli teraz powinienem wrócić do takiego napięcia jakie miałem początkowo?
Na ekranie pisze "COLLECTING DATA FOR CRASH DUMP" i ładuje się coś do 100 po czym komputer się resetuje. U góry wyświetla się też jakiś numer błędu ale nie nie zdążyłem go zapisać. Czyli teraz powinienem wrócić do takiego napięcia jakie miałem początkowo?
28 09 2010 - 15:46
Póki co pomyślnie zrobiłem 2-wu godzinny test Orthosem. Dzisiaj w nocy odpalę go na dłużej razem z jakimś innym benchmarkiem. Jeszcze jedno pytanie, czy zmniejszając napięcia nie zmniejszam też mocy procesora?
28 09 2010 - 01:21
W końcu udało nam się dokonać jakiś postępów
. Zauważyłem że CPU-Z pokazuje zawsze o ok 0.100V wyższe napięcie niż to ustawione w BIOSIE, więc zmniejszyłem to biosowe do 1.275V i teraz CPU-Z wykazuje napięcie na poziomie 1.374V (waha się w tym rejonie ale nie przekracza 1.400). Zrobiłem pomyślnie wszystkie testy w 3DMarku Vantage (wcześniej kończyły się zwiechą) oraz uruchomiłem orthosa na jakieś 30 min po czym sam go wyłączyłem bo nie miałem więcej czasu na testowanie (poprzednio komputer wyłączył się sam po jakiś 4min).
Może moja płyta główna w jakiś sposób bądź w skutek jakiejś usterki podaje większe napięcie niż to ustawione w biosie i przez to procek się grzał bo pracował na 1.500V.
Jako załącznik dodaje wyniki programów mierzących napięcia, temperatury oraz CPU-Z po 10min pracy orthosa. Najtrafniejsze wydają się pomiary PC Wizard ponieważ są najbardziej zbliżone do tych wyświetlanych w BIOSIE. Zmniejszałem napięcie stopniowo a komputer zaczął zachowywać się stabilnie dopiero kiedy PC Wizard nie wykazywał temperatur większych niż ok 65'C a tyle właśnie producent procesora podaje jako temperaturę MAX (dokłAdnie 62'C). Jutro zrobię dłuższy test orthosem i dam znać jak poszło.
Może moja płyta główna w jakiś sposób bądź w skutek jakiejś usterki podaje większe napięcie niż to ustawione w biosie i przez to procek się grzał bo pracował na 1.500V.
Jako załącznik dodaje wyniki programów mierzących napięcia, temperatury oraz CPU-Z po 10min pracy orthosa. Najtrafniejsze wydają się pomiary PC Wizard ponieważ są najbardziej zbliżone do tych wyświetlanych w BIOSIE. Zmniejszałem napięcie stopniowo a komputer zaczął zachowywać się stabilnie dopiero kiedy PC Wizard nie wykazywał temperatur większych niż ok 65'C a tyle właśnie producent procesora podaje jako temperaturę MAX (dokłAdnie 62'C). Jutro zrobię dłuższy test orthosem i dam znać jak poszło.
- Forum Komputerowe Tweaks.pl
- → Przeglądanie profilu: Posty: Filipos
- Polityka prywatności
- Szukaj
- Regulamin Forum ·

Moja zawartość