Skocz do zawartości

Farshu

OFFLINE Ostatnio: 26 06 2007 05:56
-----

Moje tematy

Toshiba Satellite L30-115 nie bootuje z CD Win XP

25 06 2007 - 07:39

Witam.

Mój znajomy ma problem z laptopem: Toshiba Satellite L30-115 zakupionym jakiś rok temu w Vobisie. Problem można powiedzieć odgrzewany, ale nieporuszany z powodu braku czasu. Wracając do meritum. Wraz z laptopem znajomy otrzymał Windowsa Home Edition z packiem starych sterowników - i ta płyta bootuje się bez problemu na jego komputerze, jednak gdy probuje zbootować jego drugiego Windowsa (Professional) - prezent - jako oprogramowanie pod laptopa - płyta NIE jest czytana i laptop nie bootuje sie z niej. By wypróbować płytę włożyłem ją do swojego laptopa (ASUS A6500U) i bez problemu bootuje z niej, jednak gdy włożyłem płytę do laptopa kolegi (jakiś starszy fujitsu-siemens) również nie bootował się :| :/

Problem jest taki, że nie mam pojęcia co jest nie tak. Windows dodany do laptopa jest dość badziewny ponieważ zbyt wielu opcji nie ma do wyboru, z płytki instaluję się wiekszośc samoistnie - tworząc 1 partycję (a chce mu postawic 2 nie bawiac sie partitionem), zajmuje z góry 4 GB miejsca na jakby ukrytej partycji.

Czy ma ktoś jakiś pomysł jak ten problem rozwiązac? To jest naprawde pilna sytuacja. Dlaczego sa takie komedie? Co w takim wypadku zrobic, jak wywolac bootowanie. Zaznaczam, iż z tej oryginalnej plyty z XP bootuje sie moj ASUS, a Toshiba kolegi oraz starszy model Fujistu (z niemiecka klawiaturą) nie.

Zalezy mi szczegolnie na czasie, gdyz wyjezdzam za 2 dni, a znajomy ma zasyfiony dosc mocno komputer i chce mu postawic system - a przez najblizsze 3 miesiace nikt nie bedzie mogl mu w tym pomoc.

Bardzo prosze o pomoc i z gory dziekuje.
Bede wdzieczny za wszelkie rady.