Skocz do zawartości

Zdjęcie

FTP serwer w lan i sieci

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 Rogoc

Rogoc

Obserwator

• 8 postów

Napisano 14 10 2010 - 22:47

Witam. Problem dotyczy postawienia serwera ftp na windowsie 7. Mianowicie, usiłuje zrobić serwer z plikami na swoim laptopie przez program Cerberus FTP Server. FTP działa bez zarzutów ale w sieci lan. Jeżeli chodzi o udostępnienie plików poza lan to zaczynają się problemy. Inni użytkownicy nie mogą w ogóle wejść na serwer. Nie wiem czy dobrze przekierowałem porty i w czym tkwi kolejny problem. Router to Linksys WAG200G. Załączam screen z przekierowaniem portów. Zapewne nie napisałem jeszcze wszystkiego, ale nie wiem co jest tutaj istotne. Z góry dziękuje za pomoc.

Przechwytywanie.PNG

• 0

#2 Czarcik_s

Czarcik_s

Zaawansowany użytkownik

• 674 postów

Napisano 15 10 2010 - 07:20

Udostępnianie swojego kompa w sieci WAN (obojętne czy to serwer FTP czy inny) nie jest takie proste. Teoretycznie musisz mieć przyznany stały adres IP i wykupioną jakąś domenę - chodzi o to aby z twoim adresem IP był skojarzony zarezerwowany tylko dla ciebie konkretny adres typu www.twój_adres lub ftp.twój_adres. Piszę teoretycznie bo tak jest najprościej i najpewniej (że serwer będzie widziany) choć nie najtaniej :). Można to obejść korzystając z tzw serwerów DDNS, które w sposób dynamiczny wiążą twój adres IP z adresem literowym. Są dostępne takie darmowe serwery z tym że oczywiście nazwa składa się z nazwy danego serwera i naszego konta na tym serwerze.
Pozdrawiam

• 0

#3 nomosz

nomosz

Początkujący

• 41 postów

Napisano 15 10 2010 - 18:43

Najprościej skorzystać serwera najlepiej dyndns u siebie zainstlujsz klienta i bedziesz mogł łączyc się z FTP np za pomoca przegladarki wisująć FTP://mojanazwa.dyn.pl
  • 0

#4 Rogoc

Rogoc

Obserwator

• 8 postów

Napisano 15 10 2010 - 18:47

i wtedy mój serwer bedzie widoczny również poza lanem? a dyndns ustawia sie pod ip komputera czy routera? nigdy nie bawiłem sie ddns, więc nie wiem na czym to zbytnio polega.
  • 0

#5 nomosz

nomosz

Początkujący

• 41 postów

Napisano 15 10 2010 - 19:52

Będziesz widoczny poza LAnem sam używam dyn.pl Twoje IP jest zmienne ale ten serwer zawsze przyporządkuje tą samą wybraną przez ciebie nzazwe to twojego IP
  • 0

#6 Czarcik_s

Czarcik_s

Zaawansowany użytkownik

• 674 postów

Napisano 15 10 2010 - 21:43

dokładnie z tym że nie mając stałego IP mogą zdarzyć się błędy przy próbie połączenia - szczególnie przy odnawianiu twojego adresu:). Chodzi o to że włączając kompa on pobiera z serwera DHCP adres IP i adres ten jednocześnie rezerwuje na jakiś czas dla twojego kompa (tzw. czas dzierżawy) po jego wygaśnięciu (czyli skończeniu się czasu dzierżawy)jest on odnawiany. Jeżeli kompa włączasz i wyłączasz w odstępach czasu mniejszym niż czas dzierżawy to dostajesz cały czas ten sam adres IP :). Chociaż czasami przy jego wygaśnięciu możesz dostać inny i właśnie wtedy mogą być problemy z połączeniem się z twoim serwerem.
Pozdrawiam
  • 0

#7 Rogoc

Rogoc

Obserwator

• 8 postów

Napisano 15 10 2010 - 23:35

Dzięki wielkie Panowie :) założyłem ddns i na wstępie była klapa. Ale po zmienieniu programu zadziałało elegancko =] Jestem bardzo wdzieczny.
Pozdrawiam ! :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych