Mam problem z w/w płytą główną. Otóż następuje problem z wyświetlaniem obrazu z karty graficznej (AGP). Wygląda to tak, że gdy komputer jest "zimny" (tj. nie uruchamiany przez kilka godzin), to przy pierwszym uruchomieniu wszystko jest w porządku. Natomiast gdy nawet po minucie zrestartuję lub wyłączę i włączę komputer, to obraz wogóle się nie pojawia. Komputer przy rozruchu wydaje powtarzające się jedno długie piknięcie, a na monitorze nie ma żadnego obrazu. Nie pomagało nawet resetowanie BIOSu poprzez baterię (wyjęcie jej i odłączenie komputera z prądu na kilka minut), ani wyjmowanie i wkładanie karty graficznej do gniazda AGP. Jedynym sposobem na uzyskanie obrazu jest odczekanie około godziny na wyłączonym komputerze, a wtedy (i to tez nie zawsze) przy rozruchu obraz znów sie pojawi.
Dodam, że komputer gdy obraz wystartuje, pracuje prawidłowo, nie zawiesza się itd.
Karta graficzna na 1000% jest sprawna, tak jak reszta podstawowych podzespołów. Były one wymontowane z innego sprawnego komputera (RAM, GPU itd.) gdzie sprawowały się nienagannie. Dla pewności testowałem też kilka innych sprawnych kart graficznych (Radeon 9550, GeForce 2Ti) i z każdą ta sama sytuacja.
Specyfikacja komputera:
Zasilacz: Mercury 400W
Mobo: Epox EP-8KDA7I
RAM: Kingston DDR1 (2x512mb 400mhz)
GPU: NVidia GeForce FX5200 128bit DDR 256mb
Osobiście jestem niemal pewien uszkodzenia biosu. Szukałem nowego biosu w internecie, ale do tej płyty znalazłem jedynie sam plik BIOSu w postaci .bin, bez żadnego oprogramowania do aktualizacji :/
Użytkownik Quake96 edytował ten post 13 03 2013 - 19:49