Witam,
mam dwie instalacjie Windows XP chcę usunąć jedną.
Jak włączam komputer pojawia mi się komunikat:
Wybierz system operacyjny do uruchomienia:
- Windows XP
- Windows XP
Jak wybieram pierwszą to jest wszystko ok, ale jak drugą to wyskakuje mi komunikat:
Nie można uruchomić systemu Windows XP z powodu sprzętowego błędu konfiguracji dysku. Nie można odczytać ze wskazanego dysku startowego. Sprawdź ścieżkę oraz dysk.
Jak mogę usunąć tą błędną instalację, żeby była tylko ta pierwsza i nie pojawiał się komunikat z wyborem który system Windows XP wybrać?
Dwie instalacje XP, jak usunąć?
Rozpoczęty przez
Revol
, 25 02 2011 21:29
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 25 02 2011 - 21:29
Napisano 25 02 2011 - 21:46
Jak na jednej partycji masz dwa systemy?, to wejdź w folder danego systemu zobacz na datę instalacji w jednym i drugim i uruchamiaj z ponownie z folderu ale na twoim miejscu jeśli usadowiły się oba Windowsy na jednej partycji zrób sobie format ale format wykorzystując do tego
program do partycjonowania z pod BIOS-a czyli z płyty bootowalnej. Zobacz tu na stronie www.tweaks.pl download/programy zarządzanie dyskami i tam wybierz sobie program a jak nie to GParted. Z pod nich wykonujesz kasowanie, potem format ale w Linux-ie aby nadpisać sektory nie dostępne pod formatem systemu Windowsa. Następnie kasujesz i robisz ponowny format ale już pod system Windowsa.
Bo widzisz system Windows i wszystkie tego typu produkty M$ mają pewne zabezpieczenia przed przypadkowym wykasowaniem na dodatek pozostawiają wpisy na HDD poprzednich ustawień. Normalnie system Windows to odczyta ale nie wykasuje bo to ma ustawiony kod tylko do odczytu i tam jak coś rypnie (a nieraz się zdarza) i robisz format z pod systemu Windowsa to problem powraca bo ten wadliwy wpis cały czas tam siedzi i tylko Linux umożliwia wejście na wszystkie sektory bo nie ma kodu zabraniającego dostępu temu systemowi do zastrzeżonego sektora/ów jakie były dla systemu Windowsa.
program do partycjonowania z pod BIOS-a czyli z płyty bootowalnej. Zobacz tu na stronie www.tweaks.pl download/programy zarządzanie dyskami i tam wybierz sobie program a jak nie to GParted. Z pod nich wykonujesz kasowanie, potem format ale w Linux-ie aby nadpisać sektory nie dostępne pod formatem systemu Windowsa. Następnie kasujesz i robisz ponowny format ale już pod system Windowsa.
Bo widzisz system Windows i wszystkie tego typu produkty M$ mają pewne zabezpieczenia przed przypadkowym wykasowaniem na dodatek pozostawiają wpisy na HDD poprzednich ustawień. Normalnie system Windows to odczyta ale nie wykasuje bo to ma ustawiony kod tylko do odczytu i tam jak coś rypnie (a nieraz się zdarza) i robisz format z pod systemu Windowsa to problem powraca bo ten wadliwy wpis cały czas tam siedzi i tylko Linux umożliwia wejście na wszystkie sektory bo nie ma kodu zabraniającego dostępu temu systemowi do zastrzeżonego sektora/ów jakie były dla systemu Windowsa.
Napisano 25 02 2011 - 21:56
Ja widze tylko jedną instalację XP. Na partycji C. a na pozostałych dwóch nie ma nic. Wiec nie wiem, skąd się wziela ta druga wersja XP...
Napisano 25 02 2011 - 22:06
No to formatuj nie trać czasu na szukanie GParted ściągnij sobie na dysk HDD potem wypal w ISO na płytę i starujesz jak byś instalował system prawidłowy sposób formatowania opisałem wcześniej ale zapoznaj się z tematem w mojej sygnaturce niżej Optymalizacja i konserwacja komputera. Klikniesz tam i klikniesz na temat instalacji systemu Windowsa tam masz pełny opis prawidłowej instalacji systemu, warto przeczytać przed ponowną instalacją systemu zwłaszcza systemu z M$.
Napisano 25 02 2011 - 22:11
No właśnie chciałem zrobić formata i zainstalowac na nowo. Ściągnałem XP nagrałem na płytę, ale jak włączam kompa to mi nie odczytuje płyty przy starcie, choć mam ustawione, żeby najpierw czytał CD a nie dysk.
Napisano 25 02 2011 - 22:14
O przepraszam ale piratów nie obsługujemy koniec tematu.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Temat jest zamknięty