Witam..
Mam takie jedno pytanko odnośnie posiadania dwóch systemów na jednym kompie. Na jednej partycji mam Windows XP , natomiast na innej zainstalowałem Vistę i teraz podczas bootowania kompa uruchamia mi się od razu Vista. Nie można jakoś ustawić opcji aby pokazywał mi się obraz z wyborem systemu operacyjnego , którego chciałbym używać? Cokolwiek?
Dziękuję.
Dwa systemy na jednym komputerze?
Rozpoczęty przez
Celdur
, 03 04 2008 13:34
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 03 04 2008 - 13:34
Napisano 03 04 2008 - 14:52
Program " Vista boot pro"
Napisano 03 04 2008 - 15:01
Nie jestem pewien, ale w Viscie w panelu sterowania mozna bylo cos ustawic,
zeby odpalalo sie menu wyboru systemow...
Jak nic tam nie znajdziesz to mozesz sprobowac zainstalowac na Viscie
program easybcd
i w nim mozna to ustawic.
edit: sorki, nie wiedzialem, ze ktos odpisuje tez
zeby odpalalo sie menu wyboru systemow...
Jak nic tam nie znajdziesz to mozesz sprobowac zainstalowac na Viscie
program easybcd
i w nim mozna to ustawic.
edit: sorki, nie wiedzialem, ze ktos odpisuje tez
Napisano 03 04 2008 - 16:52
Dzięki wielkie, napewno skorzystam z tych programów. Jednakże teraz ręce mi opadły bo postawiłem na nowym PC Vistę, na innej partycji i z kolei ona nie chce mi się botować. Nie wiem o co w tym chodzi, na starym kompie instalowało się ja i tyle. Raz jakimś cudem po instalacji zbootowała się Vista a po restarcie znowu XP leci..Oczywiście okna z wyborem OS nie ma. Raz jak postawiłem Vistę to pokazywał się wybór OS w taki sposób, że (Windows XP Professional a niżej to samo tylko , że z (Volume 1) ciekawe dlaczego) oczywiście druga opcja nie działała. Wtedy w boot.ini była dopisana ta druga linia. Natomiast teraz boot.ini jest nie ruszony.
Czy ktoś może z czymś takim się spotkał?
[EDIT]
wyczytałem gdzieś w necie , że wystarczy dodać właśnie taką linijkę do pliku boot.ini jeśli Vista jest już zainstalowana (czy to na innej partycji czy na innym dysku fizycznym)
Wygląda to tak:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows Vista" /noexecute=optin /fastdetect
tylko właśnie jak to poustawiać te 0 lub 1 bądź coś innego (na czym się nie znam, gdyż pierwszy raz to robię)
w takim ustawieniu jak wyżej no to pokazuje się błąd, że nie ma pliku hall w system32 więc pewnie próbuje wczytać Vistę z partycji na której stoi XP.
Skąd mam więc wiedzieć jak ustawić to na inną partycję?
I nie wiem jeszcze dlaczego Vista tworzy jakiś dodatkowy głupkowaty dysk na którym jest może zapisane z 7MB, jakieś rzeczy od bootów tam są ale nigdy wcześniej takich dysków nie widziałem. Ustawiony jest na Primary (sprawdzane Partition Magic)
Czy ktoś może z czymś takim się spotkał?
[EDIT]
wyczytałem gdzieś w necie , że wystarczy dodać właśnie taką linijkę do pliku boot.ini jeśli Vista jest już zainstalowana (czy to na innej partycji czy na innym dysku fizycznym)
Wygląda to tak:
[boot loader]
timeout=30
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect /usepmtimer
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Windows Vista" /noexecute=optin /fastdetect
tylko właśnie jak to poustawiać te 0 lub 1 bądź coś innego (na czym się nie znam, gdyż pierwszy raz to robię)
w takim ustawieniu jak wyżej no to pokazuje się błąd, że nie ma pliku hall w system32 więc pewnie próbuje wczytać Vistę z partycji na której stoi XP.
Skąd mam więc wiedzieć jak ustawić to na inną partycję?
I nie wiem jeszcze dlaczego Vista tworzy jakiś dodatkowy głupkowaty dysk na którym jest może zapisane z 7MB, jakieś rzeczy od bootów tam są ale nigdy wcześniej takich dysków nie widziałem. Ustawiony jest na Primary (sprawdzane Partition Magic)
Napisano 03 04 2008 - 18:44
VISTA BOOT PRO
rozumiesz? mam ci linka dac? wujek google zachorowal?
http://www.idg.pl/ftp/pc_16889/VistaBootPRO.3.3.html
sam uzywam wersji 3.3
rozumiesz? mam ci linka dac? wujek google zachorowal?
http://www.idg.pl/ftp/pc_16889/VistaBootPRO.3.3.html
sam uzywam wersji 3.3
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych