Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dwa problemy z laptopami Acer

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 marekc

marekc

Obserwator

• 5 postów

Napisano 03 04 2008 - 18:16

Witam,
Mam dwa problemy z Acerami - pierwszy z nich...

Zakupilem wczoraj Acera Extensa 5220 z linuxem (byl tani :)) i po kilku godzinach lamania glowy i czytania na sieci odnosnie instalki XP zainstalowalem syatem. Zdziwilo mnie bardzo i chyba bardziej zmartwilo to ze przy nowym systemie (czystym bez zadnych programow) przy otwarciu okienka obojetnie jakiego (moj przyklad Moj komputer) i trzymajac i ruszajac myszka to okienko niezbyt szybko mam zuzycie procesora 100% Dołączona grafika!!
Mam 512 mb pamieci DDR2. Mozecie mi powiedziec o co chodzi ?

Napisze jeszcze to ze zrobilem instalke NLite + sterownik do SATA i zainstalowalem XP-ka przy wczesniejszej zmianie w biosie na IDE i teraz po zmianie na wczesniejszy syatem nie reaguje - restartuje sie i jest 'czarny' z info czy wybrac awaryjny itp... Nie wiem czy to tego jest przyczyna czy nie. Teraz jesli jestem na IDE jest ok tylko to ten procesor i boje sie ze mi sie moze spalic bo przy zwyklym ruszaniu okienka i przy niczym innym otwartym.

Ptyanie drugie. Kupilem jak juz napisalem drugiego laptopa poniewaz pies maly szczeniak przegryzl mi kabel od zasilacza i prowdopodobnie zrobil zwarcie i komp teraz nie reaguje wogole. Bl sprawdzany w serwisie i goscie powiedzieli ze chyba jest plyta spalona. Moze tak byc ?

To ostatnie nie jest tak wazne ale to pierwsze moje pytanie...prosze pomozcie co zrobic z tym zuzyciem procka.

• 0

#2 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 03 04 2008 - 20:33

Więc gdy przeciągasz okno masz zużycie procesora 100%. Wciśnij ctr+alt+del i zobacz który proces zajmuje ci 100% czasu, podczas przeciągania jakiegoś okna - domyślam się że, jest to explorer.exe prawda ?. Nie jest to groźne dla twojego procesora, ale skoro budzi twój niepokój to ogranicz "wodotryski " XPeka. Odtwórz okno "właściwości systemu", zakładka zaawansowane, ustawienia wydajności - zaznacz "dopasuj dla uzyskania najlepszej wydajności". Użycie procka powinno spaść do jakieś 15% (w porywach).

Drugi problem - poprzez zerwanie, przegryzienie, zwarcie kabla zasilającego nie można spalić płyty głównej, ewentualnie można uszkodzić moduł ładujący choć jest to mało prawdopodobne. Radzę zmienić serwis (Jeśli nie jest na gwarancji).

• 0

#3 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 04 04 2008 - 08:59

Napisze jeszcze to ze zrobilem instalke NLite + sterownik do SATA i zainstalowalem XP-ka przy wczesniejszej zmianie w biosie na IDE i teraz po zmianie na wczesniejszy syatem nie reaguje - restartuje sie i jest 'czarny' z info czy wybrac awaryjny itp... Nie wiem czy to tego jest przyczyna czy nie. Teraz jesli jestem na IDE jest ok tylko to ten procesor i boje sie ze mi sie moze spalic bo przy zwyklym ruszaniu okienka i przy niczym innym otwartym.

Jak instalowałeś na IDE to tak trzeba było zostawić. Jesli chcesz włączyć RAID albo AHCI musisz zintegrować sterowniki z instalką (albo podac je na dyskietce, ale w lapku nie ma stacji, na usb pewnie tez nie posiadasz) i zaistalować system z juz włączonym AHCI lub RAID w biosie
  • 0

#4 marekc

marekc

Obserwator

• 5 postów

Napisano 04 04 2008 - 09:20

Więc gdy przeciągasz okno masz zużycie procesora 100%. Wciśnij ctr+alt+del i zobacz który proces zajmuje ci 100% czasu, podczas przeciągania jakiegoś okna - domyślam się że, jest to explorer.exe prawda ?. Nie jest to groźne dla twojego procesora, ale skoro budzi twój niepokój to ogranicz "wodotryski " XPeka. Odtwórz okno "właściwości systemu", zakładka zaawansowane, ustawienia wydajności - zaznacz "dopasuj dla uzyskania najlepszej wydajności". Użycie procka powinno spaść do jakieś 15% (w porywach).

Drugi problem - poprzez zerwanie, przegryzienie, zwarcie kabla zasilającego nie można spalić płyty głównej, ewentualnie można uszkodzić moduł ładujący choć jest to mało prawdopodobne. Radzę zmienić serwis (Jeśli nie jest na gwarancji).

1.
wiesz ale w tamtym lapku nie mialem takiego problemu - wszystko bylo plynne a mial mnej ramu bo tylko 128 :) . Procz tych ustawien nie da sie nic z tym zrobic ? Moze jakies sterowniki albo cóś... ??? Problem rowniez wystepuje podczas przewijania stron WWW. Sterowniki karty graficznej nie wgrywalem a np. do karty dzwiekowej tak (musialem posciagac z netu) bo nie bylo dzwieku i wyczytalem w sieci ze musza byc bo XP nie ma ich.

2. Czyli mozliwe ze niepootrzebnie kupilem nowy ??? :/
  • 0

#5 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 04 04 2008 - 10:44

Jeśli nie wgrałeś sterowników do grafiki to pewnie to jest przyczyną. Sprawdź w menagerze urzadzeń jaką masz kartę, jesli jest to standardowa karta graficzna, to sprawdź programem everest jaką masz grafikę albo podaj dokładny model laptopa
  • 0

#6 marekc

marekc

Obserwator

• 5 postów

Napisano 04 04 2008 - 11:50

Jeśli nie wgrałeś sterowników do grafiki to pewnie to jest przyczyną. Sprawdź w menagerze urzadzeń jaką masz kartę, jesli jest to standardowa karta graficzna, to sprawdź programem everest jaką masz grafikę albo podaj dokładny model laptopa

Nie mam sterownikow i nie wiem ktore sa potrzebne. W managerze mam 'pytajniki' przy:
Kontroler Ethernet
Kontroler magazynu masowego
Kontroler sieci
Kontroler video
Kontroler video (zgodny z vga)
Modem Device on high definition Audio Bus

Model to: Acer Extensa 5220
  • 0

#7 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 04 04 2008 - 12:37

No to znaczy że musisz sterowniki poinstalowac. Nic dziwnego że ci komputer muli
Sterowniki znajdziesz tu http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/ex_5220.html
  • 0

#8 marekc

marekc

Obserwator

• 5 postów

Napisano 04 04 2008 - 14:54

No to znaczy że musisz sterowniki poinstalowac. Nic dziwnego że ci komputer muli
Sterowniki znajdziesz tu http://support.acer-euro.com/drivers/notebook/ex_5220.html

dzieki za www ale nie wiem jaki typ karty posiadam bo nie ma go na managerze urzadzen.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych