Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dwa dyski, dwa systemy - jak skonfigurować?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
2 odpowiedzi w tym temacie

#1 DaReK-vag

DaReK-vag

Początkujący

• 13 postów

Napisano 28 12 2008 - 01:15

Witam

Mam dwa dyski po 320GB pod SATA i chciałbym mieć na każdym system XP Home.

Na jednym już mam 3 partycje, wgrany system na C, ale co teraz z drugim dyskiem?
Jak sformatować drugi dysk i zainstalować drugi system? Czy muszę jeden dysk odłączyć?
Czy na drugim dysku też będą partycje nazywane C,D,E czy kolejne literki?
W biosie zapewne będę miał wybór bootowania z CD, HDD1, HDD2 i opcję "czy zgadzam się na bootowanie z dowolnego źródła (czy coś w tym stylu). Jak ustawić Bios do instalacji i do późniejszego korzystania z dwóch systemów?
Czy podczas uruchamiania komputera będę miał wybór systemu, czy muszę zainstalować dodatkowe oprogramowanie?

Oczywiście podczas korzystania z jednego systemu chciałbym mieć dostęp także do drugiego dysku.

Czytałem na forum o dwóch systemach na jednym dysku a dwóch partycjach, ale nie znalazłem informacji jak jest z dwoma dyskami.

Proszę o poradę i sugestie.

• 0

#2 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 28 12 2008 - 06:40

Jak sformatować drugi dysk i zainstalować drugi system?

Normalnie ... tzw tworzysz partycję i instalujesz Windowsa

Czy muszę jeden dysk odłączyć?

Nie

Czy na drugim dysku też będą partycje nazywane C,D,E czy kolejne literki?

będą kolejne (F,G...)

W biosie zapewne będę miał wybór bootowania z CD, HDD1, HDD2 i opcję "czy zgadzam się na bootowanie z dowolnego źródła (czy coś w tym stylu). Jak ustawić Bios do instalacji i do późniejszego korzystania z dwóch systemów?

To znaczy przestawiasz opcję żeby komputer czytał pierwsze Cd tylko podczas instalacji Windowsa...
Żeby przy włączeniu ci się pojawiły 2 XP musisz mieć włączoną tą opcję :
Dołączona grafika

Czy podczas uruchamiania komputera będę miał wybór systemu, czy muszę zainstalować dodatkowe oprogramowanie?

j/w musisz mieć włączoną tą opcję (na screenie)

• 0

#3 DaReK-vag

DaReK-vag

Początkujący

• 13 postów

Napisano 28 12 2008 - 12:49

Dzięki wielkie, będę próbował

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: bootowanie komputera instalacja Windows kolejność bootowania

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych