Witam
Mam dwa dyski po 320GB pod SATA i chciałbym mieć na każdym system XP Home.
Na jednym już mam 3 partycje, wgrany system na C, ale co teraz z drugim dyskiem?
Jak sformatować drugi dysk i zainstalować drugi system? Czy muszę jeden dysk odłączyć?
Czy na drugim dysku też będą partycje nazywane C,D,E czy kolejne literki?
W biosie zapewne będę miał wybór bootowania z CD, HDD1, HDD2 i opcję "czy zgadzam się na bootowanie z dowolnego źródła (czy coś w tym stylu). Jak ustawić Bios do instalacji i do późniejszego korzystania z dwóch systemów?
Czy podczas uruchamiania komputera będę miał wybór systemu, czy muszę zainstalować dodatkowe oprogramowanie?
Oczywiście podczas korzystania z jednego systemu chciałbym mieć dostęp także do drugiego dysku.
Czytałem na forum o dwóch systemach na jednym dysku a dwóch partycjach, ale nie znalazłem informacji jak jest z dwoma dyskami.
Proszę o poradę i sugestie.
Dwa dyski, dwa systemy - jak skonfigurować?
Rozpoczęty przez
DaReK-vag
, 28 12 2008 01:15
2 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 28 12 2008 - 01:15
Napisano 28 12 2008 - 06:40
Normalnie ... tzw tworzysz partycję i instalujesz WindowsaJak sformatować drugi dysk i zainstalować drugi system?
NieCzy muszę jeden dysk odłączyć?
będą kolejne (F,G...)Czy na drugim dysku też będą partycje nazywane C,D,E czy kolejne literki?
To znaczy przestawiasz opcję żeby komputer czytał pierwsze Cd tylko podczas instalacji Windowsa...W biosie zapewne będę miał wybór bootowania z CD, HDD1, HDD2 i opcję "czy zgadzam się na bootowanie z dowolnego źródła (czy coś w tym stylu). Jak ustawić Bios do instalacji i do późniejszego korzystania z dwóch systemów?
Żeby przy włączeniu ci się pojawiły 2 XP musisz mieć włączoną tą opcję :

j/w musisz mieć włączoną tą opcję (na screenie)Czy podczas uruchamiania komputera będę miał wybór systemu, czy muszę zainstalować dodatkowe oprogramowanie?
Napisano 28 12 2008 - 12:49
Dzięki wielkie, będę próbował
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Temat jest zamknięty