Dwa XP w liście wyboru systemu - Usunięcie niedziałającego systemu
Napisano 02 09 2009 - 12:51
Co więcej, mam też problem z neostradą. Nie zakładam nowego tematu żeby mieć wszystko w jednym miejscu. Otóż program do odpalania neostrady (nie ten piękny neostradowy tylko zwykły instalowany automatycznie przez sterowniki), gdy internet nie jest podłączony, sam co jakiś czas się odpala i podłącza do internetu. Nic takiego nie ustawiałem. W logach z hijacka nic nie ma(sprawdzałem na hijackthis.de).
Napisano 02 09 2009 - 13:08
Żeby to usunąć , ściągasz program Click!!
Instalujesz i uruchamiasz , potem:
Zaznaczasz system który nie działa , następnie naciskasz Delete

Co do neo, to zobacz czy tego programu do podłączenia neta nie ma w autostarcie (Start >> uruchom >> msconfig >> zakładka "uruchamianie")
Napisano 02 09 2009 - 14:29
A propo neo i autostartu :/ Nie mam paska uruchom w menu start. nie wiem gdzie on się podział
Napisano 02 09 2009 - 14:41
(Żeby uruchomić program potrzeba .NET frameworka)
Lub możesz się nie bawić w programy , tylko Prawy klik na mój komputer >> Właściwości >> Zaawansowane >> Uruchamianie i odzyskiwanie (Ustawienia) >> Odznacz "Czas wyświetlania listy systemów operacyjnych"
A propo neo i autostartu :/ Nie mam paska uruchom w menu start. nie wiem gdzie on się podział
prawy klik na pasek zadań >> właściwości >> zakładka u góry Menu start >> okno
Dostosuj >> zakładka zaawansowane >> Elementy Menu start i tam zaznacz Uruchom >> zastosuj
Lub WinKey + R
Napisano 02 09 2009 - 14:59
przy dwoch instalacjach XP jest modyfikowany boot.ini
nie wiem co robiliscie (z kolega) na tym dysku, ale wyglada to wlasnie na modyfikacje boot.ini
jesli tego dysku juz nie ma a chcesz naprawic boot.ini, to mozna zrobic to na dwa sposoby, albo poprzez reczna modyfikacje boot.ini i usuniecie wpisu z niewlasciwa instalacja Windowsa XP albo poprzez odpalenie instalacji XP w trybie konsoli odzyskiwania i uzycie dwoch komend "fixboot" i "fixmbr"
Napisano 02 09 2009 - 15:20
If you'd like EasyBCD to correct these issues, press OK. This will modify the MBR and requies that you have Windows Vista installed on this machine. You can cancel at any time. Press "No" to exit EasyBCD now.
klikam yes dalej wyskakuje żeby wybrać "boot drive"-> wybrałem C, bo tam mam windowsa zainstalowanego. Następnie chcą dysk gdzie mam Vistę(pick the letter of a Windows Vista partition). Jako że jej nie mam, znowu wybrałem C i wtedy wyskakuje komunikat :
The files needed to re-create the BCDdata were not located on the Vista drive. Please make sure a
\Windows\Boot\directory exists and is readable on the Vista drive before trying again. klikam ok i nic nie ma.
chyba mam net frameworka 2.0 ale może spróbuje jeszcze raz zainstalować
zobaczymy za chwilę, wybrałem z listy tego drugiego bo właśnie ten domyślny to ten co go nie ma i nie działaLub możesz się nie bawić w programy , tylko Prawy klik na mój komputer >> Właściwości >> Zaawansowane >> Uruchamianie i odzyskiwanie (Ustawienia) >> Odznacz "Czas wyświetlania listy systemów operacyjnych"
mam angielskiego wina, więc trochę tam inaczej ze słownictwem, ale w elementach menu start(u mnie start menu items)prawy klik na pasek zadań >> właściwości >> zakładka u góry Menu start >> okno
Dostosuj >> zakładka zaawansowane >> Elementy Menu start i tam zaznacz Uruchom >> zastosuj
nie ma niczego podobnego do uruchamiania- były my documents, my music, administrative tools, search, ale run lub czegoś podobnego nie zauważyłem
nie jest dobrze, po wciśniętciu wyskoczył komunikat:klawisz win + r
This operation has been cancelled due to restrictions in effect on this computer. Please contact your system administrator.
co więcej, mam taki mały problemik, związany odnośnie odpalania pliku boot.ini, bo uruchom nie działa, a w eksploratorze w narzędziach nie mam opcji ustawień folderów i nie mogę pokazać niewidocznych ikon:( Śmierdzi mi tu ostrym wirusem, ale avast nic nie wykrywa, log z hijack jest pusty. Jeszcze Cleanerem poleciałęm po całości ale dużo to nie dało.
Napisano 02 09 2009 - 16:31
btw, sciagnij Malwarebytes Anitmalware i przeskanuj
Napisano 02 09 2009 - 19:43
super programik, naprawił mi brak pola uruchom i odblokował opcję folderów. Zastanawiam się czemu tego nie wykrył ani avast, ani hijack ani cleaner.Malwarebytes Anitmalware
znalazłem 2 pliki msconfig.exe,
C:\Windows\ServicePackFiles\i386
C:\Windows\pchealth\helpctr\binaries
Odpaliłem pierwszy, co prawda jest tam zakładka boot.ini, ale nic tam nie można edytować poza zamianą systemów, co zrobiłem poprzez właściwości w mój komputer
neostrada- rzeczywiście w startupie był program adsl.exe ale zastanawiam się czy on był odpowiedzialny za podłączanie do internetu czy tylko za odpalenie programu, w którym trzeba jeszcze klinąć"połącz".
Dla upewnienia się: w pliku boot.ini mam:
[boot loader]
timeout=3
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
ten poprawny windows to aktualnie domyślny, mogę więc z czystym sumieniem skasować tą drugą linijkę z windowsem ?
Napisano 02 09 2009 - 20:00
albo ustawic timeout na 1s (a nawet jesli sie da na 0s) i zapisac zmiany
Napisano 02 09 2009 - 20:34
mogę więc z czystym sumieniem skasować tą drugą linijkę z windowsem ?
Tak, jeśli jesteś pewny co do linijki to tak, a jeśli coś pójdzie źle to pamiętaj że masz konsolę odzyskiwania i polecenie fixboot
Napisano 02 09 2009 - 21:55
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Temat jest zamknięty