Skocz do zawartości

Zdjęcie

Dwa XP w liście wyboru systemu - Usunięcie niedziałającego systemu

• Zamknięty Temat jest zamknięty
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 kalaxe

kalaxe

Początkujący

• 47 postów

Napisano 02 09 2009 - 12:51

Jakiś czas temu znajomy podłączał swój dysk do mojego komputera. Zostawił mi to, że teraz jak odpalam kompa to pojawia się lista wyboru systemu operacyjnego(mam 1 xp pro), na której są 2 systemy XP pro. Gdy wybieram pierwszy, jakiś problem wyskakuje i komputer się resetuje, drugi jest taki jaki powinien być- ten mój. Poza tym, po wejściu do trybu awaryjnego (na liście wybieram drugi xp), pojawia się okno logowania, a tam (!) moje konto oraz konto administrator zabezpieczone hasłem. Czy to możliwe żeby jego konto z jego systemu operacyjnego z jego dysku przetrwało i jakoś "przeszło" na mój system, czy raczej to jakiś wirus/haker itp. ?
Co więcej, mam też problem z neostradą. Nie zakładam nowego tematu żeby mieć wszystko w jednym miejscu. Otóż program do odpalania neostrady (nie ten piękny neostradowy tylko zwykły instalowany automatycznie przez sterowniki), gdy internet nie jest podłączony, sam co jakiś czas się odpala i podłącza do internetu. Nic takiego nie ustawiałem. W logach z hijacka nic nie ma(sprawdzałem na hijackthis.de).

• 0

#2 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 02 09 2009 - 13:08

Po podłączeniu dysku z innym systemem , komputer dodał dodatkowy bootloader żeby było można uruchomić ten drugi system.
Żeby to usunąć , ściągasz program Click!!
Instalujesz i uruchamiasz , potem:
Zaznaczasz system który nie działa , następnie naciskasz Delete
Dołączona grafika

Co do neo, to zobacz czy tego programu do podłączenia neta nie ma w autostarcie (Start >> uruchom >> msconfig >> zakładka "uruchamianie")

• 0

#3 kalaxe

kalaxe

Początkujący

• 47 postów

Napisano 02 09 2009 - 14:29

ten program wymaga ode mnie posiadania visty, wyłącza się gdy to olewam mówiąc że nie znaleziono plików visty czy cos podobnego.
A propo neo i autostartu :/ Nie mam paska uruchom w menu start. nie wiem gdzie on się podział :banana:
  • 0

#4 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 02 09 2009 - 14:41

Proszę cały dokładny komunikat przy próbie włączenia programu.

(Żeby uruchomić program potrzeba .NET frameworka)

Lub możesz się nie bawić w programy , tylko Prawy klik na mój komputer >> Właściwości >> Zaawansowane >> Uruchamianie i odzyskiwanie (Ustawienia) >> Odznacz "Czas wyświetlania listy systemów operacyjnych"

A propo neo i autostartu :/ Nie mam paska uruchom w menu start. nie wiem gdzie on się podział

prawy klik na pasek zadań >> właściwości >> zakładka u góry Menu start >> okno
Dostosuj >> zakładka zaawansowane >> Elementy Menu start i tam zaznacz Uruchom >> zastosuj

Lub WinKey + R
  • 0

#5 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 02 09 2009 - 14:59

podejrzewam, ze dlatego ten program nie dziala, bo nie ma zadnego dodatkowego bootloadera

przy dwoch instalacjach XP jest modyfikowany boot.ini

nie wiem co robiliscie (z kolega) na tym dysku, ale wyglada to wlasnie na modyfikacje boot.ini

jesli tego dysku juz nie ma a chcesz naprawic boot.ini, to mozna zrobic to na dwa sposoby, albo poprzez reczna modyfikacje boot.ini i usuniecie wpisu z niewlasciwa instalacja Windowsa XP albo poprzez odpalenie instalacji XP w trybie konsoli odzyskiwania i uzycie dwoch komend "fixboot" i "fixmbr"
  • 0

#6 kalaxe

kalaxe

Początkujący

• 47 postów

Napisano 02 09 2009 - 15:20

EasyBCD has detected that your BCD data and MBR are either not from the latest version of Windows Vista, or don't yet exist.
If you'd like EasyBCD to correct these issues, press OK. This will modify the MBR and requies that you have Windows Vista installed on this machine. You can cancel at any time. Press "No" to exit EasyBCD now.
klikam yes dalej wyskakuje żeby wybrać "boot drive"-> wybrałem C, bo tam mam windowsa zainstalowanego. Następnie chcą dysk gdzie mam Vistę(pick the letter of a Windows Vista partition). Jako że jej nie mam, znowu wybrałem C i wtedy wyskakuje komunikat :
The files needed to re-create the BCDdata were not located on the Vista drive. Please make sure a
\Windows\Boot\directory exists and is readable on the Vista drive before trying again. klikam ok i nic nie ma.

chyba mam net frameworka 2.0 ale może spróbuje jeszcze raz zainstalować

Lub możesz się nie bawić w programy , tylko Prawy klik na mój komputer >> Właściwości >> Zaawansowane >> Uruchamianie i odzyskiwanie (Ustawienia) >> Odznacz "Czas wyświetlania listy systemów operacyjnych"

zobaczymy za chwilę, wybrałem z listy tego drugiego bo właśnie ten domyślny to ten co go nie ma i nie działa

prawy klik na pasek zadań >> właściwości >> zakładka u góry Menu start >> okno
Dostosuj >> zakładka zaawansowane >> Elementy Menu start i tam zaznacz Uruchom >> zastosuj

mam angielskiego wina, więc trochę tam inaczej ze słownictwem, ale w elementach menu start(u mnie start menu items)
nie ma niczego podobnego do uruchamiania- były my documents, my music, administrative tools, search, ale run lub czegoś podobnego nie zauważyłem

klawisz win + r

nie jest dobrze, po wciśniętciu wyskoczył komunikat:
This operation has been cancelled due to restrictions in effect on this computer. Please contact your system administrator.

co więcej, mam taki mały problemik, związany odnośnie odpalania pliku boot.ini, bo uruchom nie działa, a w eksploratorze w narzędziach nie mam opcji ustawień folderów i nie mogę pokazać niewidocznych ikon:( Śmierdzi mi tu ostrym wirusem, ale avast nic nie wykrywa, log z hijack jest pusty. Jeszcze Cleanerem poleciałęm po całości ale dużo to nie dało.
  • 0

#7 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 02 09 2009 - 16:31

poniewaz jak sam piszesz nie masz "Run..." w starcie to wyszukaj takiego pliku jak msconfig.exe na partycji systemowej

btw, sciagnij Malwarebytes Anitmalware i przeskanuj
  • 0

#8 kalaxe

kalaxe

Początkujący

• 47 postów

Napisano 02 09 2009 - 19:43

Malwarebytes Anitmalware

super programik, naprawił mi brak pola uruchom i odblokował opcję folderów. Zastanawiam się czemu tego nie wykrył ani avast, ani hijack ani cleaner.

znalazłem 2 pliki msconfig.exe,
C:\Windows\ServicePackFiles\i386
C:\Windows\pchealth\helpctr\binaries
Odpaliłem pierwszy, co prawda jest tam zakładka boot.ini, ale nic tam nie można edytować poza zamianą systemów, co zrobiłem poprzez właściwości w mój komputer

neostrada- rzeczywiście w startupie był program adsl.exe ale zastanawiam się czy on był odpowiedzialny za podłączanie do internetu czy tylko za odpalenie programu, w którym trzeba jeszcze klinąć"połącz".

Dla upewnienia się: w pliku boot.ini mam:
[boot loader]
timeout=3
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS
[operating systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(1)partition(1)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Professional" /noexecute=optin /fastdetect

ten poprawny windows to aktualnie domyślny, mogę więc z czystym sumieniem skasować tą drugą linijkę z windowsem ?
  • 0

#9 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 02 09 2009 - 20:00

jesli jestes pewine ze ten drugi jest tym niewlasiwym to mozesz skasowac

albo ustawic timeout na 1s (a nawet jesli sie da na 0s) i zapisac zmiany
  • 0

#10 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 02 09 2009 - 20:34

mogę więc z czystym sumieniem skasować tą drugą linijkę z windowsem ?

Tak, jeśli jesteś pewny co do linijki to tak, a jeśli coś pójdzie źle to pamiętaj że masz konsolę odzyskiwania i polecenie fixboot :banana:
  • 0

#11 kalaxe

kalaxe

Początkujący

• 47 postów

Napisano 02 09 2009 - 21:55

dzięki wielkie, sprawa załatwiona. Temat do zamknięcia albo zostawienia ku oświeceniu potomnych.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych