Witam. Mam plyte glowna gigabyte z funkcja DUAL. Mialem caly czas 512 DDRAMII 533 hz Dzisiaj sobie kupilem druga identyczna kosc... na plycie sa sloty Żolty Zolty Czerwony Czerwony wedlug instrukcji 2xzolty = dual. Wlozylem ale nie czytalo 1024 tylko cały czas 512 zmienialem rozne kombinacje i ciagle to samo. Potem bawilem sie w biosie i sie komp zawiesił ... i jak wchcialem wlaczyc to tylko co chwile pisk i sie nei wlaczal monitor tylko komp co c hwile pisk pisk i cały czas tak. Cos tam porobilem i sie wlacza ale tylko jak jest wlozona ta kosc jedna co była na 1 slocie... wlozenie karty na 2,3,4 slot powoduje ze znowu sie nie wlacza tylko pisk pisk wczesniej tego nie bylo dzis i probowalem pojedynczo obie pamieci i dzialaly. a teraz jak wloze tą nowa sama to sie komp wlacza ale bez tego pisniecia i monitor sie nie wlacza... nic juz nie wiem
Płyta dokladnie to: GIGABYTE GA-M55plus-S3G
Na początku sprawdzalem sama kosc nową i chodzila sama teraz juz niebardzo...
Obie kości są identyczne parametry firma itp
Duży problem z DDRAMII 512 DUAL
Rozpoczęty przez
MarcinGKM
, 06 02 2007 22:52
4 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 06 02 2007 - 22:52
Napisano 06 02 2007 - 23:09
Sprawdź czy nie zjechałeś pinów, zresetuj bios dobrze, dmuchnij mocno w sloty zobacz czy nie powyginałeś czegoś. A dlaczego te kości muszą w dualu chodzić? Mogą być te same, a nie pójdą i tak jest w 50% przypadków, ja mam geile 2x512, 3 razy gościowi odsyłałem niby dedykował pod duala a nie działały, za 3 razem włączył się dual dopiero
Napisano 06 02 2007 - 23:18
Nie musi już być koniecznie dual ale żeby wogóle działało...
Robiłem wszystkie te czynności o których napisałeś.
Napisano 07 02 2007 - 02:12
Jesli kupiles Goodramy to one maja problemy z Gigabyte-nie trybi.
Napisano 07 02 2007 - 17:32
Właśnie wróciłem ze sklep[u wymienili mi RAM na nowe... wsadzam pojedyńczo chodza obie ... Ale jak wstawie 2 w dwa pierwsze sloty żółte czyta tylko jeden... w dwa czerwone nie moge bo jak nie ma karty w 1 żółtym to nie włącza sie komp...
Oto foto mojej płyty... Pomóżcie
http://www.mcmcomputers.co.uk/images/13-128-010-04.jpg
Oto foto mojej płyty... Pomóżcie
http://www.mcmcomputers.co.uk/images/13-128-010-04.jpg
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych