Witam
Mam w domu 2 komputery - PC z windows XP SP2 oraz laptopa z Vistą Home Premium. Założyłem sobie niedawno internet z sieci kablowej. Kabelek dochodzi do routera, który bezprzewodowo dostarcza sygnał do obu komputerów (laptop ma wbudowane WiFi a do PC dokupiłem szpejko na USB). Internet działa bardzo ładnie. Jednak w czasie instalacji zapytałem gościa czy da się skonfigurować jakoś sieć w moim domu, aby komputery wzajemnie się widziały i mogły komunikować. Odpowiedział mi, że ze względu na różne systemy na obu maszynach może być z tym kłopot, a tak naprawdę, że vista to szajs i żebym zainstalował xp. Rada niezwykle cenna, jednak nie chciał mi dać za darmo drugiego orginalnego xp do laptopa więc nie skorzystałem. Może mi ktoś powiedzieć czy rzeczywiście połączenie tych dwóch komputerów (systemów) w jedną sieć nastręcza takich wielkich kłopotów? Dodam, że dostawca internetu łapami przysłanego do mnie instalatora tak skonfigurował moje łącze, że nie moge zmienić ustawień w routerze (nadał swoje hasło wygenerowane gdzieś tam u nich w centrali) zapewne abym nie podpinał na lewo sąsiadów. Oprócz dwóch IP pozostawił mi jeszcze 2 wolne adresy do podpięcia dodatkowego sprzętu. Sam również próbowałem skomunikować te dwa komputery i efekt był taki, że na xp widziałem kompa z vistą, ale nie mogłem w żaden sposób nawiązać połączenia, a w drugą stronę nie widać połączenia.
Proszę o jakieś sugestie.

Moja zawartość
Mężczyzna