Skocz do zawartości

Zdjęcie

Długi czas ładowania aplikacji...

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Noobster

Noobster

Początkujący

• 11 postów

Napisano 11 12 2008 - 21:03

Witam Serdecznie!
Jest to mój pierwszy post na forum, więc jeśli źle wybrałem dział to proszę o wyrozumiałość. W najbliższej przyszłości chciałbym udzielać się w społeczności tego forum, więc witam wszystkich :)

Przechodząc do problemu to sprawa jest następująca.
System ładuje się szybko, profil także, ale zanim mogę przystąpić do normalnej pracy muszę poczekać z 3-4 minuty, aż komputer załaduje programy i połączy się z Neostradą. Problem zaczął występować (i jak sądzę jest główną przyczyną), gdy podłączyłem drugi komputer, skonfigurowałem LAN i udostępniłem mu połączenie internetowe (połączenie bezpośrednie crossowanym kablem).

Próbowałem korzystać z artykułów znajdujących się na tej stronie, jak i używałem programów, które optymalizują system (TuneUp, TweakXP) i nic to nie dało.

Czy da się coś z tym zrobić ? Być może źle skonfigurowałem sieć, że tak długo łączy ?

Pozdrawiam! :)

• 0

#2 Nevitro

Nevitro

Początkujący

• 91 postów

Napisano 11 12 2008 - 22:11

Hah, u mnie było tak że miałem przedłużacz do komputera. Więcej slotów. Podłączyłem do tej listewki głośniki, monitor, wiatrak, komputer - to trochę kłopotów było i wydajność była bliska 0. Po podłączeniu komputera do gniazdka bezpośrednio - problem się rozwiązał. Nie znam się na fizyce, technice itp ale możliwe że pobór mocy przez komponenty jest słaby.

Albo też masz jakiś anty wirus który skanuje każdy plik który idzie z jednego kompa na drugi i ciągle coś przesyłasz to tak jest.

Ja tylko gdybam ;p

• 0

#3 Noobster

Noobster

Początkujący

• 11 postów

Napisano 11 12 2008 - 22:30

Hah, u mnie było tak że miałem przedłużacz do komputera. Więcej slotów. Podłączyłem do tej listewki głośniki, monitor, wiatrak, komputer - to trochę kłopotów było i wydajność była bliska 0. Po podłączeniu komputera do gniazdka bezpośrednio - problem się rozwiązał. Nie znam się na fizyce, technice itp ale możliwe że pobór mocy przez komponenty jest słaby.

Albo też masz jakiś anty wirus który skanuje każdy plik który idzie z jednego kompa na drugi i ciągle coś przesyłasz to tak jest.

Ja tylko gdybam ;p

Co do pierwszej opcji, prawdopodobieństwo jest raczej małe, by to było przyczyną.
Ale mam Kaspersky'ego, więc przetestuje czy jest tak jak mówisz ;D

// Niestety nic to nie dało. Wyrzuciłem antywirusa z autostartu i dalej to samo ;D

Dodam jeszcze konkretne objawy tego zjawiska. Mianowicie, gdy załaduje mi się już profil i pulpit wszystko staje w miejscu (tj. wszystko co włączę odpala się dopiero po tym jak komp się odmuli). Po jakiejś dłuższej chwili dysk nagle zaczyna coś przetwarzać, łączy z netem i wszystko jest w porządku. Tylko czemu to tak długo trwa ? Ma ktoś jakiś pomysł ?
  • 0

#4 eunstachy

eunstachy

Zaawansowany użytkownik

• 512 postów

Napisano 12 12 2008 - 00:24

Oczyść rejestr, z uwzgędnieniem klucza HKEY_CURRENT_USER. Pewnie ładuje Ci coś przy starcie co zamula kompa.
  • 0

#5 Noobster

Noobster

Początkujący

• 11 postów

Napisano 12 12 2008 - 00:43

Oczyść rejestr, z uwzgędnieniem klucza HKEY_CURRENT_USER. Pewnie ładuje Ci coś przy starcie co zamula kompa.

Oczyściłem, zostało około 5-7 niezbędnych aplikacji typu Nvidia itp. Problem jak występował tak występuje ;D
Jutro sprawdzę usługi, które są uruchamiane. Jeśli to nie pomoże, to już kompletnie brakuje mi pomysłów, co może być przyczyną.
  • 0

#6 eunstachy

eunstachy

Zaawansowany użytkownik

• 512 postów

Napisano 12 12 2008 - 09:49

A takie pytano:
W momencie gdy załaduje się pulpit i komp ma tą chwilkę zmulenia, są załadowane ikony na pulpicie i pasek start?
  • 0

#7 Noobster

Noobster

Początkujący

• 11 postów

Napisano 12 12 2008 - 14:45

A takie pytano:
W momencie gdy załaduje się pulpit i komp ma tą chwilkę zmulenia, są załadowane ikony na pulpicie i pasek start?

Tak, pulpit i pasek zadań załadowane są normalnie, tylko ładują się 2-3 ikonki w trayu, następuje zmulenie i po jakimś czasie doczytuje się reszta ikonek. W tym czasie na pulpicie są wszystkie ikony. Tylko gdy włączę np. Mój komputer to otwiera się po tym jak już odmuli ;D
  • 0

#8 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 12 12 2008 - 15:31

wejdz w Start->Uruchom i tam wpisz msconfig [ENTER]

poszukaj zakladki z autostartem i sproboj namierzyc ktora to aplikacja sie tak dlugo wlacza
poprzez wlaczenie/wylaczenie aplikacji w autostarcie

tutaj niestety musisz to robic metoda prob i bledow
  • 0

#9 Noobster

Noobster

Początkujący

• 11 postów

Napisano 12 12 2008 - 16:08

wejdz w Start->Uruchom i tam wpisz msconfig [ENTER]

poszukaj zakladki z autostartem i sproboj namierzyc ktora to aplikacja sie tak dlugo wlacza
poprzez wlaczenie/wylaczenie aplikacji w autostarcie

tutaj niestety musisz to robic metoda prob i bledow

Heh próbowałem i również nie pomogło. Tzn. uruchamiają mi się jeszcze aplikacje, których nie ma w MSConfig. Sprawdzę je jeszcze. Zrobiłem również porządek w usługach, ale na niewiele się to zdało...

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych