Skocz do zawartości

Zdjęcie

Delikatna modernizacja sprzętu.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 Arius

Arius

Początkujący

• 14 postów

Napisano 23 12 2016 - 15:55

Cześć,

Piszę z pytaniem odnośnie delikatnej modernizacji sprzętu. 

Komputer stacjonarny, który obecnie posiadam ma już swoje lata, a ja w planach noszę się z zamiarem kupna nowego. Zanim to jednak nastąpi nie mogę tak dużych faktur na firmę generować w krótkim okresie, stąd pytanie o zasadność takiego zakupu.

Obecnie na pokładzie znajduje się:

Płyta: Gigabyte GA 870A USB 3 

Procek: AMD Phenom II 955

Grafika: Gigabyte Radeon HD 6850 1 GB

Pamięć: 8 GB DDR 3 Goodram 1333Mhz Cl 9

Zasilacz: Aerocool Strike-X 500W 80+ Bronze

Na ten miesiąc planuje zakup GTX 1070 od MSI i zasilacza, bo ten stary wydaje mi się, że może mieć problemy z pociągnięciem tego zestawu.

Pytanie jest takie, czy to w ogóle pójdzie, mam na myśli kompatybilność nowych podzespołów? Czy jest sens kupować to oddzielnie, czy procesor będzie aż tak bardzo ograniczał wydajność grafiki? Oraz pytanie na deser czy nie lepiej poczekać na jakieś noworoczne wyprzedaże?

Z góry dzięki i Pozdrawiam,

• 0

#2 viris33

viris33

Administrator

• 4 657 postów

Napisano 25 12 2016 - 02:20

GTX 1070 do archaicznego już dziś Phenoma II? Ty tak na serio czy sobie świąteczne jaja robisz? :E Do tego peceta max to GTX 1050 - wtedy przynajmniej zasilacza nie trzeba ruszać. Z resztą 1070 też jest ponoć oszczędny i śmiga pod 450W zasilaczami.

Wg mnie to wszystko nadaje się na licytacje i trzeba złożyć coś nowego pod obecne karty. Żaden PC sprzed 6 lat nie wykorzysta potencjału kart obecnej generacji zwłaszcza tych z wyższej półki. 

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych