Skocz do zawartości

Zdjęcie

DataHand - a może by tak tańsza amatorska konstrukcja takiej klawiatury?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 DanBK

DanBK

Stały użytkownik

• 292 postów

Napisano 23 10 2007 - 23:38

Zapewne większość nawet nie wie o istnieniu tejże klawiatury,
zasada działania jest banalnie prosta a frajda z posiadania czegoś takiego
wręcz nie do opisania. Ledwo przed chwilą wyobraziłem sobie jak wygląda
zwykła klawiatura od środka, jej obwody i wpadłem na pomysł żeby coś takiego
zrobić na własną rękę, przecież w zwykłej klawiaturze były kiedyś mikroprzełącznik,
a gdyby teraz takie mikroprzełączniki poprzemieszczać w odpowiednie miejsca,
wykorzystać dwie klawiatury, zrobić elegancką obudowę, klawisze itd...
Piszę ten tekst tylko dlatego bo nie wiem czy nie porywam sie z motyką na słońce
i zastanawiam się czy ktoś z was myślał już o czymś takim.
Dołączona grafika
http://www.datahand.com/

Chyba jestem szalony :)

• 0

#2 mrbeat

mrbeat

Nowy

• 2 postów

Napisano 09 11 2007 - 19:58

Witaj,
Ja też trafiłem na tą klawiaturę kilka lat temu, byłem nią zafascynowany, ale jej cena jest kosmiczna(wtedy ~1300$, teraz ~600$). Myślałem tak jak i ty o jej konstrukcji, ale ten pomysł zaginął wtedy w gąszczu spraw, a problem bolących nadgarstków rozwiązała łamana klawiatura Chikony, a poźniej MS Natrual KB.
W ciągu ostatnich tygodni sam nie wiem z jakiego powodu zaczełem znów przeszukiwać Internet w poszukiwaniu ergonomicznych rozwiązań. Tak wróciłem do tematu DataHand, prześledziłem też inne rozwiązania firm Kinesis, Maltron, nie podoba mi się rozwiązanie SafeType. Większośc z tych klawiatur ciężko dostać na rynku wtórnym, a nowych, albo nie ma, albo są drogie.
Widziałem amatorskie konstrukcje imitujące klawiature Kinesis'a, ale wygrała fascynacja DataHand.
Od ostatniego tygodnia pracuję nad nową klawiaturą na styl DataHand, spodziewam się długiego czasu przystosowania do nowego urządzenia, jak już się wprawię to będę mógł ocenić czy było warto.
Tymczasem klawiatura, jest dalej w trakcie budowy. Narazie poszukuję dobrego rozwiazania na klawisze otaczające palce, jednym z pomysłów jakie mam to wykorzystanie wiązek światła, obawiam sie jednak przypadkowego "wciskania" takich klawiszy. Pierwsze próby z mikrokontrolerem wyciągniętym z klawaitury, nie dały dobrych rezulatów - działa to zbyt wolno i mikrokontroler źle zczytuje znak.
Tak sie zastanawiam czy uważacie takie rozwiązanie ze światłem za dobre?(redukcja siły "wciskania" klawisza do 0)
Pod kciukiem zastosowałem 5 przycisków, ale umieszczonych pod i obok niego, tworzą one wklęsłą powierzchnię, tak że każdy jest łatwo dostępny.
Jak do tej pory wykonałem próbną formę podstawki pod dłon, już dostrzegam pewne błędy w profilu, ale to jest dopiero prototyp.
Jeśli ktoś będzie zainteresowany zamieszczę zdjęcia.
Docelowo chcę oprogramować mikrokotroler, który będzie pozwalał na programowanie układu klawiatury i definiowanie całych ciągów znaków(czesto wykorzystywanych) dostepnych z pod kombinacji klawiszy.
W obudowę klawiatury będzie wbudowany jakaś forma urządzenia wskazującego(może touchpad-już przeprowadziłem próby, trackabll, lub rozwiązanie takie jak w DataHand.
Być może i ja się porywam z "motyką na słońce" zwłaszcza że mam bardzo mało czasu na takie projekty, prawdopodbnie gotowy sprzet nie ujrzy światła dziennego przed wiosną.

Generalnie prosztszym rozwiązaniem mogło by być zrobienie czegoś na styl Kinesis'a/Maltrona, wystarczy wtedy rozbebeszyć starą klawiaturę(musiała by być na płytce z przełącznikami, a nie innym rozwiązaniem) i wykombinować jak to na czymś rozłożyć.

Jeśli jesteś na tyle pokręcony żeby poświęcać kupę czasu a zrobienie czegoś takiego, a później tez wiele czasu aby nauczyć się na tym pisać to życzę Ci wytrwałości i powodzenia.... mam też nadzieję że mi jej nie zabraknie....

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: problem klawiatura klawiatura nie działa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych