Skocz do zawartości

Daradokk

OFFLINE Ostatnio: 07 08 2013 13:45
-----

#277780 Pomoc w wyborze nowej pamięci RAM

Napisane przez viris33 w 01 08 2013 - 12:34

OK, więc kup podobną kość PC5300 667MHz CL5 tyle że moduł 2GB, może być Kingston, Goodram, Elixir, A-data, Patriot - 50/60zł kosztują.

• 1

#277731 Pomoc w wyborze nowej pamięci RAM

Napisane przez Celdur w 31 07 2013 - 13:24

W opisie technicznym płyty czytamy:

"4 x DIMM, Max. 8 GB, DDR2 800/667/533/ ECC,Non-ECC,Un-buffered Memory"

Możesz włożyć i 8GB (4 x 2GB) pamięci ram DDR2 na tą płytę z najwyższym zegarem 800mhz

Jak kupisz 667mhz to i tak różnicy nie odczujesz. Marka pamięci jest bez znaczenia tutaj.

np. http://allegro.pl/2gb-667mhz-ddr2-dimm-nowe-hynix-kazda-plyta-ram-i3425605454.html

• 1

#272581 Jaką karte graficzną?

Napisane przez verixon w 24 03 2013 - 22:40

Witam, piszę z zapytaniem do Was co lepiej wziąć do mojej nowej składanki. Myślę nad 2xGeForce GTX660 2048MB lub też nad Radeon HD7970.

Składanka wygląda tak:

Crucial 8GB (2x4GB) 1333MHz CL9 Ballistix
MSI Z77A-G45 /intel Z77, LGA 1155/
Zasilacz SilentiumPC Deus 600W PSU 80Plus Bronze 4xPEG
Intel Xeon E3-1230v2 /3.3GHz, 8MB, LGA1155, BOX/

Reszty nie zamieszczam bo to nie jest ważne.
  • 1

#138997 Zestawy komputerowe z Allegro

Napisane przez trixxx17 w 19 10 2008 - 20:23

Powiem jedno "Święte słowa" - od tego są takie komputerowe fora jak te by pomagać ludziom by nie nabierali się na takie chwyty marketingowe.

Denerwuje mnie to jak ludzie chcą na każdym kroku zrobić kogoś w ch***. Ostatni kumpel podrzuca mi zestaw za 2tys na allegro. Wchodzę a tam kompletny chłam wrzucony Intel 4 rdzeniowy, a reszta jakieś śmiecie. Grafa bodajże 9600GT i podany jeden test w 3D Marku na jakiejś niskiej rozdzielczości i koleś pisze na podstawie tego jednego screena że ta karta mocniejsza jest od 4850. To po prostu śmiech na sali.
  • 1

#138930 Zestawy komputerowe z Allegro

Napisane przez makensis w 19 10 2008 - 17:19

Na naszym forum jak i wielu innych pojawiła się moda na sygnaturki z opisem wskazującym, że tanie komputery z allegro to szajs i "gimela". Czy tak naprawdę jest postaram się zweryfikować.

Zacznijmy od założeń użytkownika jednego z młodych for komputerowych:
1. Nieoptymalne dopasowanie podzespołów - zgadzam się, najczęściej spotykane konfiguracje w sieciach marketów i czasem Media Markt. Jednak posunięcie do tego stopnia, że wydajny procesor i słaba karta graficzna - to nie jest komputer, jest jak najbardziej mylne, wszystko składa się do tego, co będziemy robić na komputerze do prac biurowych taka konfiguracja to miód i orzeszki!
2. Słabe płyty główne - już niekoniecznie, dwa sloty pamięci to dobre rozwiązanie, jeśli nie chcesz mieć problemów potem z dopasowaniem pamięci, trybem Dual Channel. Poza tym nie spotkałem się z "obcięciem wejść i wyjść" chyba, że mowa tu o archaicznych urządzeniach komunikacji COM i LPT, które w budżetowych płytach głównych po prostu brak. Praktycznie każda szanująca się firma wprowadziła budżetową wersję płyt głównych, co nie znaczy, że jeśli sa tanie to są słabe. To fakt, że nie nadają się do overclockingu, ale myślę, że jeśli kupujecie komputer z myślą o overclockingu to nie bierzecie pierwszy z brzegu, no chyba, że mowa tu o lamach..
3. Karty graficzne o małej wydajność względem reszty podzespołów - to już za wiele. Tacy ludzie kreują wizerunek komputerów kosztujących 3tys. złotych i potem ludzie myślą, że za 1000zł i mniej nie złożysz porządnego komputera.
4. Pamięci no-name (produkowane przez mało znane firmy) - gdzie szanowny pan był jak poupadały dobre firmy, które nie miały własnego zaplecza w postaci fabryk (mowa tu o Epox). Sytuacja w przypadku pamięci RAM wygląda nieco inaczej, jest kilka fabryk, które zaopatrują pół świata nieważne czy pod logiem Kingstona czy No-Name, dlatego takie opinie uważam za krzywdzące. Te firmy nie mają pieniędzy na własne zaplecze i korzystają z usług większych fabryk, ile tego nie wiemy, czasem po numerach seryjnych i innych informacjach na kostkach jesteśmy stanie zlokalizować fabrykę.
5. Zasilacze no-name - z tym bywa różnie, ktoś kiedyś wypuścił listę jego zdaniem złych zasilaczy, tak więc te firmy nie mają czego szukać wśród polskich internautów. Zgadzam się, zasilacz to podstawa.
6. Słabej jakości obudowy - znów użytkownik forum stwierdza, że dobry komputer to drogi komputer, ja bez skrupuł potrafię montować obudowy za 30zł. sprowadzane z Chin ze szkieletem i ładnym designem. Standard ATX to szajs, jak kupować komputer to BTX, a najlepiej taki co by wyglądał jak zestaw DVD i kosztował minimum 3000 zł.

Wśród punktów brakowało mi informacji o cenach w stosunku do jakości oraz jakiegokolwiek wyszczególnienia na zastosowanie komputerów..nie mówiąc już o przykładach, co za tym idzie wiarygodność tych opinii postaram się w miarę możliwości zweryfikować.
Tanio..
Najczęściej wybierana konfiguracja w klasie komputer za 700zł:
ATHLON 5000+
GA-M61PME-S2 GeForce 6100 Socket AM2
RAM 2 GB firmy GOODRAM
SAMSUNG 250GB SATA II 16MB CACHE
Nagrywarka DVD LITE-ON
MUSTANG Z ZASILACZEM 450W

Już nie..
Najczęściej wybierana konfiguracja w klasie komputer za 1500zł:
INTEL CORE 2 DUO E8400 2x3,0GHz
RAM 4GB DDR2
DYSK 250GB
GeForce 9500GT 1024MB za 50zł drożej mamy konfigurację z 9600GT
Nagrywarka DVD+-R/W_light Scribe
I-Box LION
450W ATX PPFC (pasive PFC)

Wśród aukcji dominują parametry komputera a nie opisy typu Gladiator wydajności, czy też inne jakie możemy spotkać w supermarketach i właśnie oto się rozchodzi, kupujemy w markecie pogromcę gigaherców, gdy tak naprawdę okazuje się, że komputer nadaje się tylko do pracy biurowej - ludzie nie znający się na parametrach biorą pod uwagę tylko opis, czasem szczątkowe dane jak np. GHz procesora (najczęściej wykorzystywany w chwytach marketingowych), wielkość dysku w GB, czy też ilość pamięci RAM w karcie graficznej(sic.). Porównanie takich komputerów z tym co mamy w Allegro jest nie na miejscu. Jeśli jednak uważacie inaczej zapraszam do dyskusji i kopiowanie znaczków "Nie komputery z Allegro". Zaznaczam, że kilka sieci komputerowych ma sprzedaje swoje składaki także na Allegro. Powodzenia w zakupach - nie dajcie się zmanipulować - tani może być dobry, no chyba że nie macie co robić z pieniędzmi!

Jestem też przeciwnikiem windowaniem zestawów komputerowych pewnych firm.. dlaczego to już temat na kolejny post ;)
  • 3

#273186 Czy karta graficzna z directx 11 pójdzie w Windowsie XP

Napisane przez bipiw w 02 04 2013 - 12:43

No tak karty zadziałają, ale już same biblioteki DX11 nie zostały wypuszczone w wersji pod XP.
  • 1

#273188 Czy karta graficzna z directx 11 pójdzie w Windowsie XP

Napisane przez Celdur w 02 04 2013 - 12:57

Karta sama w sobie będzie działała ale w gry pod DX11 nie pograsz.
  • 1

#273185 Czy karta graficzna z directx 11 pójdzie w Windowsie XP

Napisane przez viris33 w 02 04 2013 - 12:34

Zadziałają, nie ma to żadnego związku z posiadanym windowsem.
P.S. HD4850 nie obsługuje DX11 max DX10.
  • 1

#273004 Czy już po karcie graficznej ?

Napisane przez viris33 w 30 03 2013 - 13:14

Jak jest uwalone GPU na 100% to do kosza ewentualnie pozostaje reballing ale to koszt tyle co warta karta. Szukaj innej używanej karty ale nie 9800GT bo często padają (i to nie z winy zablokowanego wentylatora :) )
Podaj pełną konfigurację PC wraz z modelem i mocą zasilacza.
  • 1

#273002 Czy już po karcie graficznej ?

Napisane przez bipiw w 30 03 2013 - 13:03

Przykro ale raczej to drugie. 9800 dobrze grzeje, a bez wiatraka niestety nie pochodzi za długo. Może spróbować ją sprawdzić na innym zestawie, ale raczej już po niej.
  • 1

#273115 Czy już po karcie graficznej ?

Napisane przez viris33 w 01 04 2013 - 00:14

Sugerowałbym używaną GTS450 lub Hd5770. Z nowych kart za 250zł nie będzie nic tak wydajnego jak stara 9800GT.
  • 1

#273152 Czy już po karcie graficznej ?

Napisane przez bipiw w 01 04 2013 - 18:22

Proszę mnie nie rozwalać ;) Przykład desktopa:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b6/Desktop_personal_computer.jpg/200px-Desktop_personal_computer.jpg
(niska obudowa do której nie wejdzie normalna karta grafiki->znaczy wejść może wejdzie, ale obudowy wtedy się nie złoży).
  • 1

#255458 Komputer poprawnie się nie uruchamia

Napisane przez -AssassiN- w 10 07 2012 - 19:01

Problemy z przegrzewaniem i resetowaniem mogą leżeć po stronie zasilacza. Czasami czytałem, że błąd odczytu dysku twardego także leżał po stronie zasilacza. Na początek proponowałbym wstawić jakiś dobry, markowy zasilacz o mocy co najmniej 400W :)
  • 1

#255459 Komputer poprawnie się nie uruchamia

Napisane przez Qauke w 10 07 2012 - 20:43

błąd odczytu dysku twardego, wciśnij alt ctrl delete aby zrestartować

Wejdź do konsoli odzyskiwania (jak ją uruchomić jest tutaj: konsola odzyskiwania).
Aby uruchomić komputer z płyty wejdź do Biosu i w Advanced Bios Features zmień First Boot Device na CD/DVD.

Wpisz:

chkdsk /R ---> https://www.tweaks.pl/usuwanie-bledow-na-dysku-chkdsk/

Warning (C7) Ultra DMA CRC Error Count 100 100 0 9 Warning

Błędy C7 powstają z różnych przyczyn, a informują o błędach w transmisji pomiędzy dyskiem a kontrolerem. Jedna z najczęstszych przyczyn to wadliwy kabel transmisyjny choć równie dobrze może to być uszkodzony kontroler, felerny zasilacz. Więc zrób jak pisze AssassiN i daj znać czy problem dalej występuje.

zauważyłem niepokojący element w moim komputerze, mianowicie zbyt częste przegrzewanie się a następnie wyłączanie się komputera, np. podczas gry w Order of War.

Jest to wina zbyt wysokich temperatur podczas grania. Kiedy ostatni raz PC był odkurzany ? i Kiedy była ostatni raz wymieniana pasta spod procesora ?
  • 1

#255490 Komputer poprawnie się nie uruchamia

Napisane przez Qauke w 11 07 2012 - 21:57

No to wyłączanie się komputera podczas grania zawiniły za duże temperatury na procesorze jak i brak pasty nad nim. Więc dobrze by było jakbyś w końcu ją nałożył i będziesz miał spokój od restartów PC-ta
  • 1