Skocz do zawartości

Zdjęcie

DVD Zniklnelo

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mariusek

Mariusek

Początkujący

• 90 postów

Napisano 30 11 2008 - 16:16

Odpalam dzisiaj rano kompa chcąc trochę pograć a tu plyta sie w ogole nie odpala.
Problem polega na tym, ze wchodzac w Moj komputer ikona napedu DVD w ogole nie istnieje, po prostu sama zniknela.
Da rade to jakos odtworzyć?

• 0

#2 Kazeeny

Kazeeny

Stały użytkownik

• 209 postów

Napisano 01 12 2008 - 15:43

Ile lat ma ten napęd? I rozumiem, że to się dzieje na normalnym, stacjonarnym komputerze?
I czy ikonka napędu pojawia się, gdy w napędzie nie ma żadnej płyty? Sprawdź, czy wszystko jest dobrze podłączone

• 0

#3 fake4r

fake4r

Początkujący

• 127 postów

Napisano 01 12 2008 - 16:13

dodatkowo sprawdzic w biosie czy naped jest wykrywany.
  • 0

#4 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 01 12 2008 - 16:31

Zrób sobie odświeżanie systemu i całej partycji, ale przedtem zapoznaj się z tym:
[attachment=1575:ScreenShot002.jpg].
Do tego mogę dodać że po formacie i instalacji sytemu, ważna jest kolejność instalacji pozostałego oprogramowania, a nie takie chaotyczne instalowanie co pod ręką, wiem to z doświadczenia że potem znikają sterowniki i w zapisach rejestrów panuje chaos, nie które wpisy kolidują z sobą, i nie musi to być wirus. Podaję kolejność instalacji podstawowego/zasadniczego oprogramowania: system, sterowniki do płyty/do UPS-a, przeglądarkę internetową, antywirus, firewall, program do optymalizacji systemu. Teraz uruchamiasz internet i aktualizujesz przeglądarkę, system, antywirusa, firewalla, program do optymalizacji. Po aktualizacji systemu obowiązkowo optymalizacja defragmentacja dysku, teraz możesz instalować pozostałe sterowniki i programy. Po takim zabiegu nie ma prawa znikać jakiś sterownik, w tej chwili nie pomoże ci przywracanie sterownika/ów bo dziś go przywrócisz a jutro będzie powtórka z rozrywki.
  • 0

#5 Mariusek

Mariusek

Początkujący

• 90 postów

Napisano 02 12 2008 - 21:23

Napęd ma jakies 1,5 roku, ale dziala, nie jest zepsuty. Jest podlaczony i wykryty w biosie. W samej zakladce Moj Komputer po prostu go nie ma. Są wszystkie partycje dyskowe tylko po prostu ikona napędu sie ulotnila.
Komputer jest stacjonarny. Juz mi sie kiedys bardzo dawno temu taka sytuacja zdarzyla, ale wtedy zeby przywrocic napęd musialem zrobic format i zainstalowac windowsa, troche teraz nie mam na to czasu bo wydaje mi sie ze istnieje jakis banalny sposob na przywrocenie tego DVD w jakis opcjach samego systemu operacyjnego.
  • 0

#6 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 02 12 2008 - 21:31

1. Start, uruchom , regedit
2. Odszukaj następujący podklucz Rejestru:
HKEY_LOCAL_MACHINE/System/Curretcontrolset/Control/Class/{4d36e965-e325-11ce-bfc1-08002be10318}
4. W menu Plik kliknij polecenie Eksportuj.
5. W polu Nazwa pliku wpisz nazwę savedkey, a następnie kliknij przycisk Zapisz.
6. Kliknij typ danych UpperFilters klucza REG_MULTI_SZ, a następnie kliknij polecenie Usuń w menu Edycja. Po pojawieniu się monitu o potwierdzenie usunięcia kliknij Tak.
7. Kliknij typ danych LowerFilters klucza REG_MULTI_SZ, to samo co punkt wyżej .
8. Zamknij Edytor Rejestru, Restart
  • 0

#7 Mariusek

Mariusek

Początkujący

• 90 postów

Napisano 02 12 2008 - 21:43

Ok, ale zgubilem sie przy punkcie 6. Gdzie jest ten typ danych UpperFilters klucza REG_MULTI_SZ ?
  • 0

#8 Macsch15

Macsch15

Profesjonalista

• 3 705 postów

Napisano 02 12 2008 - 21:52

pewnie go nie masz ... większość go nie ma ...
to zrób innym sposobem
1. Start, Panel sterowania.
2. Kliknij System.
3. Na karcie Sprzęt kliknij przycisk Menedżer urządzeń.
4. Kliknij dysk, obok którego jest wyświetlony znak zapytania.
5. W menu Akcja kliknij polecenie Odinstaluj. Po pojawieniu się monitu o potwierdzenie usunięcia kliknij przycisk OK.
6. Powtórz kroki od 4 do 5 dla wszystkich innych dysków ze znakami zapytania.
7. W menu Akcja kliknij polecenie Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu.

jeżeli to nie zadziała to pomysły mi się wyczerpały
  • 0

#9 Mariusek

Mariusek

Początkujący

• 90 postów

Napisano 02 12 2008 - 22:16

Niestety nie pomoglo, ale pomoglo co innego. Najpierw dalem load biosu, niestety wyszla lipa.
Pomyslalem, ze ostatecznie wyciagne baterie z kompa i wloze ją z powrotem. Oczywiscie wszystko musialem od nowa ustawiać łącznie z godziną.
Ku mojemu zdziwieniu DVD sie znalazlo.
Mimo wszystko dziekuje wszystkim za pomoc. Pozdrawiam

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych