Skocz do zawartości

Zdjęcie

DMI Pool Data

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pawelx20

Pawelx20

Początkujący

• 75 postów

Napisano 13 03 2008 - 16:52

Czesc,

Od czasu kupienia nowych ramow sysytem nieche sie wlaczyc,
Wszystko jest ok do czasu paska pokazujacego ladowanie systemu , potem system stoi w miejscu i nieuruchamia windy
zauwaylem ze jest zalezonsc gdy jest komunikat veryfing pool data... ( i nie ma komunikat update sucess system sie nie uruchomi)

resteowalem go 6 raz i udalo mi sie wejsc na awaryjnym do sytemu ( byl komunikat veryfing pool data - update sucess)

Pytanie jest co moze byc tego przyczyna i jak sobie z tym problemem poradzic
Sa jakies komedy podczas uruchomiania sytemu zeby wlaczyc tryb awaryjny i wejsc do windy ? i jakie bylby nastempne kroki?

Ktos mi doradzal zresetowanie biosu przez wyjecie baterii ale osobiscie nie mam zadego doswaidczenia w tej dziedziniei nie technicznie nie wiem jak to zrobic i czy mialboby to jakikolwiek sens

DANE TECHNICZNE
Atholon 64 X2 dual 3800 + 2,01 ghz
Plyta glowna Gigabyte GA-M61P-S3 (socket AM2)
Karta graficzna: brak , uzywam zintegrowanej karty ktora jest na plycie glownej
4 Giga RAM (2x2GB)
dysk 150 giga
zasilacz: Procomp atx ky-450w
vol / cur/ freq
230v / 5A/50hz
sys operacyjny:Windows XP Pro service pack 2

• 0

#2 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 13 03 2008 - 20:06

Podczas startu systemu po załadowaniu i wykonaniu funkcji diagnostycznych biosu wciśnij F5 w celu wyboru opcji ładowania systemu operacyjnego. Oczywiście kości pamięci są zamontowane we właściwy sposób (oraz obsługuje je płyta główna). Czy bios wyświetla komunikaty błędów ?. Załaduj bios sprawdź ustawienia dotyczące pamięci lub załaduj bios default.

• 0

#3 Pawelx20

Pawelx20

Początkujący

• 75 postów

Napisano 13 03 2008 - 22:58

Podczas startu systemu po załadowaniu i wykonaniu funkcji diagnostycznych biosu wciśnij F5 w celu wyboru opcji ładowania systemu operacyjnego. Oczywiście kości pamięci są zamontowane we właściwy sposób (oraz obsługuje je płyta główna). Czy bios wyświetla komunikaty błędów ?. Załaduj bios sprawdź ustawienia dotyczące pamięci lub załaduj bios default.

Na mojej plycie glownej

Dołączona grafika

http://www.gigabyte.com.tw/Products/Mother...?ProductID=2434

kosci moga byc zamontowane tylko w 1 sposob

Supports high performance Dual-Channel DDR2 800 memory " -wiec opsluguje moje kosci geli

Z tego co wiem to jest wyswietlane tylko Veryfing DMI Pool Data ............. i potem przechodzi do ladowania systemu ktory ostatecznie sie nie uruchamia . Wiec nie widze zadnych komuniaktow bledow, jesli powinny byc jakies komunikaty sprecyzuj jakich komunikatow bledow powinniem szukac.

Zobacze co z tym biosem dzisiaj jak wroce do domu

+ dzisiaj kupilem nowa karte graficzna GEFORCE 8600 GTS nie wiem czy podlaczenie jej moze miec jakis wplyw na problem czy nie
  • 0

#4 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 13 03 2008 - 23:33

przeczytaj post Tutaj i Tutaj. Ile stron tyle opinii. Napisałeś że,

Od czasu kupienia nowych ramów system nie chce się włączyć

Sprawdź je na innym kompie może są uszkodzone, zainstaluj stare jeśli będzie OK to już wiesz gdzie jest problem.
  • 0

#5 Pawelx20

Pawelx20

Początkujący

• 75 postów

Napisano 13 03 2008 - 23:59

poprzednio miale m 1 giga ramu, i kosc sie zepsula , dlatego kupilem nowe kosci

poprzednio mialem 1 giga ramu, i kosc sie zepsula , dlatego kupilem nowe kosci
  • 0

#6 still

still

Początkujący

• 149 postów

Napisano 14 03 2008 - 08:47

W jaki sposób się zepsuły? Może gniazdo jest też popsute i dlatego nie chce działać?
  • 0

#7 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 14 03 2008 - 09:36

Spróbuj odrobinę podnieść napięcie na ramach (tak do 2-2,1V)
  • 0

#8 Pawelx20

Pawelx20

Początkujący

• 75 postów

Napisano 14 03 2008 - 18:19

wyjolem baterie zrestartowalem biosa ale i do nic nie dalo system bo zaladowniu sie nie wlaczal.

Nastempnie sprubowalem wejsc poprzez tryb awaryjny - tez sie nie wlaczal

No i ostatnie co zadzialalo to wejscie poprzez " ostatnia dobra konfiguracje " - pytanie jest jak monza ta dobra konfiguracje zapisac na stale zeby niewchodzi ciagle przez F8 i wybierac to opcje

Dzisiaj jeszcze sprawdze czy dziala bez problemu , czy trzeba cos kombinoawc

+ dolacze skrina z dziwnym komunikatem ktory pojawil sie po stracie systemu

@still

Poprzednia kosc ramu padla - system sie zawiesil i na calej dlugsci monitora <--> pojawily sie pionowe zielone kreski

nie wiem co to za typ awari kosci ramu, wiem tyle ze nie dziala

@Nurek

nie mam pojecia jak zmienic napiecie, moze przez to napiecie rozwalilo mi kostke ramu, karte sieciowa i glosniki (ktore po podlaczeniu do gniazdka wybuchly :( - maly huk , jasne biale swiatlo i dym - polecialy do zsypu pare sekund puzniej)
  • 0

#9 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 14 03 2008 - 18:33

Te zielone kreski - miałem ostatnio taki przypadek. Winna była karta grafiki (na AGP) a dokładnie zasilacz który ją wykańczał.
A możesz wejść do biosu ? klawisz <DEL> przy starcie biosu. Jeśli się da ustaw start z dysku cd-rom i zapuść instalatora winxp.Ciekawe jak się zachowa instalator ???
  • 0

#10 Pawelx20

Pawelx20

Początkujący

• 75 postów

Napisano 14 03 2008 - 21:41

@Edit -Dzisiejsze testy

Zapierwszym razem sie wlaczyl . ale potem juz lipa komp sie zawieszal podczas wyswietlania paska logwania systemu

wiec sprubowalem uzyc "ostatnia dobra konfiguracje " tak jak wczoraj ale niestety nie dzialalo

system dopiero sie wlaczyl w trybie awaryjnym....

.... Musze koniecznie cos z tym zrobic, loteria ze raz sie sytem wlacza raz wylacza jest totalnie nie do zaakceptowania ...

Ponizej screen po dostaniu sie do systemu, system szyka jakiegos Sterownika ODBC... kompletnie nie wiem o co chodzi... przed awaria kompa nie bylo takiech komunikatow

Dołączona grafika

http://img170.imageshack.us/img170/6910/beztytuuvm3.png

wyczyscilem jakies 30 Giga na dysku i zrobilem defragmentacje dysku C

Zrobilem skan dyskow NOD32 i nic niewykryl

@ Marko

Przed zepsuciem Kosci ramu, Karta Graficzna tez poszla z dymem, (wiec kiedy padla kosc ramu pracowalem na zintegrowanej karcie graficznej ktora mam na plycie glownej)
Nie mam plytki instalacyjnej z win xp / no chyba ze sicagne z netu, ale narazie niechcialbym sie bawic w instalacje systemu
Po wyjeciu tej bateri ciagle pojawia sie takie turkusowo-biale menu GIGABYTE'a z funkcjami ustawienia biosu i czym jeszcze..

@Edit

No coz sytuacja wrocila do punktu wyjscia

2 razy udalo mi sie uruchomic kompa bez zarzutu a puzniej lipa

Przywrocenie systemu nic nie dalo

Komp dlugo sie laduje ( w miejscu wyswietlania paska ladowania) by na koniec sie zawiesic

moge wejsci do windy tylko w trybie awaryjnym

Log z hijacka jak to moze w czyms pomuc..

le of HijackThis v1.99.1
Scan saved at 15:50:56, on 2006-01-02
Platform: Windows XP Dodatek SP2 (WinNT 5.01.2600)
MSIE: Internet Explorer v7.00 (7.00.6000.16544)

Running processes:
C:\WINDOWS\System32\smss.exe
C:\WINDOWS\system32\winlogon.exe
C:\WINDOWS\system32\services.exe
C:\WINDOWS\system32\lsass.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\Program Files\Lavasoft\Ad-Aware 2007\aawservice.exe
C:\WINDOWS\system32\svchost.exe
C:\WINDOWS\Explorer.EXE
C:\Documents and Settings\User\Pulpit\Dark Manison\HijackThis.exe

R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://www.google.co.uk/
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Page_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Default_Search_URL = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
R1 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Search Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=54896
R0 - HKLM\Software\Microsoft\Internet Explorer\Main,Start Page = http://go.microsoft.com/fwlink/?LinkId=69157
R0 - HKCU\Software\Microsoft\Internet Explorer\Toolbar,LinksFolderName = ??cza
O2 - BHO: Adobe PDF Reader Link Helper - {06849E9F-C8D7-4D59-B87D-784B7D6BE0B3} - C:\Program Files\Common Files\Adobe\Acrobat\ActiveX\AcroIEHelper.dll
O2 - BHO: Megaupload Toolbar - {4E7BD74F-2B8D-469E-CCB0-B130EEDBE97C} - C:\PROGRA~1\MEGAUP~2\MEGAUP~1.DLL
O2 - BHO: SSVHelper Class - {761497BB-D6F0-462C-B6EB-D4DAF1D92D43} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_02\bin\ssv.dll
O2 - BHO: Mega Manager IE Click Monitor - {bf00e119-21a3-4fd1-b178-3b8537e75c92} - C:\Program Files\Megaupload\Mega Manager\MegaIEMn.dll
O2 - BHO: EpsonToolBandKicker Class - {E99421FB-68DD-40F0-B4AC-B7027CAE2F1A} - C:\Program Files\EPSON\EPSON Web-To-Page\EPSON Web-To-Page.dll
O3 - Toolbar: EPSON Web-To-Page - {EE5D279F-081B-4404-994D-C6B60AAEBA6D} - C:\Program Files\EPSON\EPSON Web-To-Page\EPSON Web-To-Page.dll
O3 - Toolbar: Megaupload Toolbar - {4E7BD74F-2B8D-469E-CCB0-B130EEDBE97C} - C:\PROGRA~1\MEGAUP~2\MEGAUP~1.DLL
O4 - HKLM\..\Run: [Outpost Firewall] D:\Program Files\Agnitum\Outpost Firewall\outpost.exe /waitservice
O4 - HKLM\..\Run: [RTHDCPL] RTHDCPL.EXE
O4 - HKLM\..\Run: [Alcmtr] ALCMTR.EXE
O4 - HKCU\..\Run: [ctfmon.exe] C:\WINDOWS\system32\ctfmon.exe
O4 - Global Startup: Clean Access Agent.lnk = C:\Program Files\Cisco Systems\Clean Access Agent\CCAAgent.exe
O8 - Extra context menu item: Download Link Using Mega Manager... - C:\Program Files\Megaupload\Mega Manager\mm_file.htm
O9 - Extra button: (no name) - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_02\bin\ssv.dll
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Sun Java Console - {08B0E5C0-4FCB-11CF-AAA5-00401C608501} - C:\Program Files\Java\jre1.6.0_02\bin\ssv.dll
O9 - Extra button: Szybkie dostosowywanie programu Outpost Firewall Pro - {44627E97-789B-40d4-B5C2-58BD171129A1} - D:\Program Files\Agnitum\Outpost Firewall\Plugins\BrowserBar\ie_bar.dll
O9 - Extra button: Research - {92780B25-18CC-41C8-B9BE-3C9C571A8263} - C:\PROGRA~1\MICROS~2\Office12\REFIEBAR.DLL
O9 - Extra button: (no name) - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - %windir%\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe (file missing)
O9 - Extra 'Tools' menuitem: @xpsp3res.dll,-20001 - {e2e2dd38-d088-4134-82b7-f2ba38496583} - %windir%\Network Diagnostic\xpnetdiag.exe (file missing)
O9 - Extra button: Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O9 - Extra 'Tools' menuitem: Windows Messenger - {FB5F1910-F110-11d2-BB9E-00C04F795683} - C:\Program Files\Messenger\msmsgs.exe
O11 - Options group: [INTERNATIONAL] International*
O16 - DPF: {001EE746-A1F9-460E-80AD-269E088D6A01} (Infotl Control) - http://site.ebrary.com/lib/wolverhampton/s...s/ebraryRdr.cab
O16 - DPF: {67DABFBF-D0AB-41FA-9C46-CC0F21721616} (DivXBrowserPlugin Object) - http://go.divx.com/plugin/DivXBrowserPlugin.cab
O16 - DPF: {6E32070A-766D-4EE6-879C-DC1FA91D2FC3} (MUWebControl Class) - http://www.update.microsoft.com/microsoftu...b?1196329966375
O18 - Protocol: ms-help - {314111C7-A502-11D2-BBCA-00C04F8EC294} - C:\Program Files\Common Files\Microsoft Shared\Help\hxds.dll
O18 - Filter hijack: text/xml - {807563E5-5146-11D5-A672-00B0D022E945} - C:\PROGRA~1\COMMON~1\MICROS~1\OFFICE12\MSOXMLMF.DLL
O20 - Winlogon Notify: WgaLogon - WgaLogon.dll (file missing)
O23 - Service: Ad-Aware 2007 Service (aawservice) - Lavasoft AB - C:\Program Files\Lavasoft\Ad-Aware 2007\aawservice.exe
O23 - Service: Ati HotKey Poller - ATI Technologies Inc. - C:\WINDOWS\system32\Ati2evxx.exe
O23 - Service: ATI Smart - Unknown owner - C:\WINDOWS\system32\ati2sgag.exe

@edit
>odinstalowalem , sterowniki od randeona , i od dzwieku nic nie dalo

>probowalem zainstalowac bootvisa ~ ale nie mam jakies uprawnien admistracyjnych 0_o

Jakies nowe sugestie ?
  • 0

#11 Pawelx20

Pawelx20

Początkujący

• 75 postów

Napisano 18 03 2008 - 19:50

@EDIT

Dzisiaj was troche porozpieszczam , mam obrazki i film ;)

Wczoraj nastompil przelom (chyba) okazalo sie DMI pool data nie mam na to zadnego wplywu a problem zalezy glownie od kart graficznej

Weszedlem do windy przez awaryjny i wylaczylem jeden slot z PCI do PCI co spowodowalo w jakis magiczny sposob poprawne wlaczenie sie systemu

Dołączona grafika

Ale jest problem bo nie widzi karty ani sterownikow do niej ( sterownikow do tego PCI-doPCI (z wykrzyknikiem) nie mozna zainstalowac)

Jak wylaczylem ten PCI-do-PCI ((z wykrzyknikiem) system nie chcial wogole odpalic tak jak wczesniej

Komp widzi Karte graficzna podczas uruchamiania systemu, karta normalnie pracuje tylko wogule nie widac jej w windowsie

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

alternatywne linki do obrazkow

http://img229.imageshack.us/my.php?image=uo0034gl1.jpg
http://img369.imageshack.us/my.php?image=uo0035cy5.jpg
http://img229.imageshack.us/my.php?image=uo0036hp4.jpg
http://img291.imageshack.us/my.php?image=uo0033ez5.jpg

Dwa razy robilem przywracanie systemu moze to jest jeden z powodow dla ktorych system nie widzi sterownikow ani karty

--------------------------------------------------------------------------
Jak rozwiazac ten problem z karta ?

Jaka musze miec wiedze informatyczna zeby rozwiazac ten problem.

Jakie sa alternatywne rozwiazania problemu, albo pomysly, ( jesli jeden pomysl nie pomoze to moze inny - nie mam dostempu do netu i musze zbuta 20 min chodzic do biblioteki daltego musialbym miec w zanadrzu pare pomyslow na rozwiazanie tego problemu zeby nie chodzic na darmo w jedno i w druga strone)

Moja obecna karta graficzna :
Nvidia GeFORCE 8600 GTS

265 MB/ 128Bit/GDDR3

Dual link DVI/HDM

--------------------------------------------------------------

Dodatkowy problem

Kiedys mialem corel suit zainstalowany na kompie , wywalilem go jakis czas temu i teraz za kazdym razem jak klikne prawym przyciskiem myszy na pulpicie do wlacza sie jakis program instalacyjny ........./ to samo dotyczy sterownikow od mojej starej karty graficznej (radeon x1950 pro ciagle sie wlacza jakas instalka od ATI Catalyst )

usunolem pliki z C:\Windows i C:\Windows\system32 ktore byly zwiazane z corelem

Corelist.pnf
Corelpf.lrs

Nic nie pomoglo

Postanowilem poobserowowac procesy w menagerze zadan

i wydaje sie te procesy moga miec cos z tym wspolnego

msiexec.exe (C:\Windows\System32

msiexec.exe (C:\Windows\System32\dllcache

msiexec.exe (C:\Windows\System32\$MSI31Uinstall_KB93803v2$

Rozpoznajacie ktores z tych procesow ? powininem je usunac ?

nagralem filmik

• 0

#12 Marko_

Marko_

Stały użytkownik

• 279 postów

Napisano 19 03 2008 - 22:47

Witam.

Co do procesów:

msiexec.exe (C:\Windows\System32
msiexec.exe (C:\Windows\System32\dllcache
msiexec.exe (C:\Windows\System32\$MSI31Uinstall_KB93803v2$

Ten program msiexec.exe jest instalatorem xp instaluje i usuwa programy. Znajdziesz go w c:\windows\system\
Znajć go i uruchom żeby dowiedzieć się więcej, dużo jest w helpie (wpisz "msiexec" i "msiexec.exe") .
Proponuje nie przerywać instalatorowi, czytać dokładnie komunikaty i jeśli coś zainstaluje to można to później usunąć w aplecie "dodaj usuń programy" lub tym programem z wiersza poleceń.

Co do karty grafiki masz parę opcji.
1) Wyjmij ją wstaw do innego kompa zainstaluj sterowniki i sprawdź czy problem się powtarza.
2) Włóż inną kartę.
2) Zainstaluj program do diagnostyki urządzeń np.:.
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&...e+i+diagnostyka
i poszukaj konfliktów.
Musisz wiedzieć czy winna jest karta czy płyta główna czy nawalił system operacyjny (najlepszym i najszybszym rozwiązaniem jest ponowna instalacja systemu winxp lub jego naprawa instalatorem (co odradzam)) - za dużo tu niewiadomych. ;) .

Kiedys mialem corel suit zainstalowany na kompie , wywalilem go jakis czas temu ...

Ciekawe w jaki sposób usuwasz programy ?. W winxp nie masz praktycznie wyboru musisz używać dodaj usuń programy w panelu sterowania lub właściwe deinstalatory programów, i trzecia opcja możesz korzystać z programów deinstalacyjnych np:.
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&...skowe+i+plikowe
http://dobreprogramy.pl/index.php?dz=1&...edzia+systemowe

Niestety to nie Linux ;)

• 0

#13 Pawelx20

Pawelx20

Początkujący

• 75 postów

Napisano 20 03 2008 - 19:37

Dziala wszystko wkoncu

Wnioski
DMI POOL DATA nie ma nic wspolnego z tym problemem
BIOS nie ma nic wspolnego z tym problemem (chyba ze wziasc pod uwage odlaczenie stacji dyskietek z podziurawiona tasma)
kARTA GRAFICZNA nie ma nic wspolnego z tym problemem

ZRODLO PROBLEMU

nowa karta wi fi ktora powodowala konfliky ( kupilem identyczny model , nie odinstalowalem starej karty i w rezultacie byly problemy )

Corel i autoinstalacyjne shity - Kobite i pol krolestwa temu co wymyslil registry cleanera ( po usninieci wpisow do rejestru od corela i ati problem z dziwnymi auto instalacjami wygasl )

Teraz mam nastempnt problem u mnie na uniwerku mam taki program Cisco Clean access agent ktory weryfikuje update windowsa i antywira
Problem jest takiej natury ze cisco nie widzi ani nod32 ani kaperskiego (bede jeszcze prubowac instalowac nortona2008 i mks2007)//

i chce koniecznie zainstalowac F-secure ( umie ktos to konfigurowac ? jak go raz zainstalowalem to automatycznie byl problem z siecia komnunikat typu " organicznie sieci lub brak lacznosci" wiedz nawet updateow dla walsnej bazy nie mogl zaktualizowac ;/

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych