Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy zmienic szkole z liceum na technikum Informatyk?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 balacha111

balacha111

Nowy

• 4 postów

Napisano 20 04 2008 - 20:56

Ostatnio mam taki dylemat. Otóż chciałbym zostac programistą. I u wlaśnie tkwi problem, ponieważ rok temu posłuchałem rodziców i poszedłem do liceum. Nie dostałem się do klasy mat-fiz-inf tylko do jezykowo turystycznej i ucze się teraz rozszerzonej geografii i niemieckiego. Mogłem iść do technikum na profil Informatyczny. I zastanawiam się teraz czy da się przepisac do technikum po 1 roku czy po prostu nie zdac i zacząść od nowa pierwszy rok w technikum? Teraz własnie zaczolem się nad tym zastanawiać ponieważ wiem ze na studia informatyczne wymagana jest matura rozszerzona z fizyki i matematyki a ja mam w szkole te przedmioty na poziomie podstawowym. Co wy o tym sadzicie? Czy kontynuować tom klase w ktorej jestem czy zaczynac od nowa technikum?

• 0

#2 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 20 04 2008 - 21:15

Zależy co Cię bardziej interesuje i w czym się czujesz. Jeśli Twoi rodzice się zgodzą to możesz z nimi pogadać o tym przepisaniu się do technikum.
Ale tak czy inaczej w technikum tej informatyki dużo Cię nie nauczą, dopiero na studiach masz tego od groma. No i musisz dużo robić sam w domu, żeby być w czymś coraz lepszy. Zobacz najpierw ile masz tych godzin informatycznych w tej szkole i czy się w ogóle opłaca. Co do obecnej to też jest w miare spoko. Dopiero po liceum zreguły idziesz tam gdzie chcesz. Ja np. skonczyłem Socjologię a obecnie kończę Infę i wcale się to nie gryzie..Wręcz przeciwnie.

• 0

#3 jarzabek89

jarzabek89

Stały użytkownik

• 284 postów

Napisano 20 04 2008 - 21:17

Kumpel przechodził w środku roku z technikum do liceum, niestety przeszedł do jednej klasy niżej.

Ja teraz jestem w klasie maturalnej(profil mat-inf), wybieram się na politechnikę gdańską.Tam wystarczy jeden z przedmiotów(na każdy kierunek), matematyka lub fizyka, by się dostać musi być rozszerzone.Czy jest sens?Zależy jak dobry jesteś z matematyki.Ja bym jednak przesiedział ten pierwszy rok.Tak naprawdę rozszerzenie zaczyna sie dopiero w drugiej klasie.Problem polega na tym,że nie bez powodów nie przyjęli Cię do liceum,jak uważasz że sobie poradzisz, to przeczekaj ten rok.
  • 0

#4 Weksel

Weksel

Intel inside

• 646 postów

Napisano 20 04 2008 - 21:41

Ale tak czy inaczej w technikum tej informatyki dużo Cię nie nauczą, dopiero na studiach masz tego od groma.

Celdur bez jaj :D
Na studiach to jest wolność i swoboda :D...
Chyba, że akurat jest styczeń-luty, albo maj-czerwiec :rolleyes:

A co do tematu... Technikum jest o tyle dobre, że masz już zawód (a przynajmniej papierek na to), ale z drugiej strony jest też trudniej (tzn. nie dość że piszesz maturę, to jeszcze pracę zawodową - praktyki i egzamin).
  • 0

#5 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 20 04 2008 - 21:56

Odezwał się :rolleyes: Sam wiesz, że materiału jest od groma więc nie rób chłopakowi z głowy siana..Studia to poważna sprawa a nie tam olewka , piwo, chińczyk i CS na wykładach:D
  • 0

#6 Weksel

Weksel

Intel inside

• 646 postów

Napisano 20 04 2008 - 22:04

Studia to poważna sprawa a nie tam olewka , piwo, chińczyk i CS na wykładach:D

No, no ^^ :rolleyes:
  • 0

#7 balacha111

balacha111

Nowy

• 4 postów

Napisano 21 04 2008 - 12:57

A wiec jednak matematyka lub fizyka jest potrzebna na rozszerzeniu. Wiec jednak bedac w tej klasie o informatyce moge jedynie pomarzyc?
  • 0

#8 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 21 04 2008 - 13:13

Że jak niby? Kto Ci takie pierdoły do głowy wciska? Po maturze pójdziesz sobie na Info i po kłopocie.
  • 0

#9 jarzabek89

jarzabek89

Stały użytkownik

• 284 postów

Napisano 21 04 2008 - 13:48

W klasie informatycznej jest rozszerzona matematyka jak i fizyka, chyba że jakaś biedna ta szkoła.
  • 0

#10 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 21 04 2008 - 18:34

Kolejna rzeczą nie napawajcie chłopaka pewnością zostania inforamtykiem .

...Trzeba zdac egzamin zawodowy,który jest na prawdę mega cięzki...Moge Ci arkusze podrzucic,odezwij sie na gg

POZDRAWIAM
Daniel
  • 0

#11 balacha111

balacha111

Nowy

• 4 postów

Napisano 21 04 2008 - 18:35

To juz sam nie wiem czy mozna sie dostac na dzienne studia na informatyke bez matury z rozszerzonej matematyki lub fizyki? Bo jeśli da się dostac zdajac matematyke na podstawie to problemu wlasciwie nie ma i nie ma po co sobie zawracac glowy przepisywaniem. Pytam się ponieważ mi zalezy na informatyce i nie chce za 2 lata zostac na lodzie.

• 0

#12 jarzabek89

jarzabek89

Stały użytkownik

• 284 postów

Napisano 21 04 2008 - 21:20

To już musisz zobaczyć konkretne wymagania na każdą uczelnie.W każdej jest inny poziom i tym samym inne wymagania, bardziej i mniej surowe.. Ale jeśli chcesz zostać dobrym informatykiem, to bez rozszerzenia nie masz o czy marzyć.

• 0

#13 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 21 04 2008 - 21:22

NAjpierw się zorientuj - może w liceum uda się CI przenieść do mat-inf.? Przecież zawsze są "spady" i pozostają wolne wakaty.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych