A natchną mnie na ten temat ten wątek:
[attachment=2014:2009_10_05_145211.png]
A oto moja i kolegi Celura wypowiedzi w tym temacie:
Wyp. moja:
Wyp. Celura:Mam przy okazji do wszystkich pytanie, po co wam tak szybki transfer, chodzi mi o stronę prywatną/domową nie jakąś firmę lub jeśli ktoś dysponuje jakimś serwerem udostępniającym swoje dane/pliki. Przecież ja mam 2Mb/s (256KB/s) no to rzeczywiście trochę to jest za wolne i przydało by się tę prędkość podwoić, czy ściągnięcie np. pliku 700MB to przeciętnie przy 2MB około 40 minut czy 20 min to za wolno?. Przecież i tak tej prędkości nie będziecie wykorzystywali nawet w 30%,
ściągniesz parę plików/filmów i będziesz oglądał je a po czasie ci się znudzi do gier no maks 4mb/s ci w zupełności starczy i też po pewnym czasie ci się znudzi bo życie to nie gra i całego życia nie spędzisz przy grach. A czy korzystasz czy nie z internetu i takiego szybkiego transferu to płacić musisz nie wiem czy to się opłaca.
Uważam że to wyrzucanie kasy w błoto.
Mam nadzieję że moja opinia nie zostanie potraktowana jako zaczepka do kłótni lecz albo zostanie pominięta milczeniem albo wywoła zdrową dyskusję.
Wyp. moja:Brutek nie zgadzam się z tym co napisałeś o wykorzystywaniu prędkości. Ja ściągam dane z prędkością maksymalną obecnie tj. max 1,7mb/s - 1,8mb/s (łącze 15mbit/s UPC)
Więc po przyśpieszeniu prędkość ta znacznie wzrośnie. Na świecie ludzie posiadają o wiele szybsze łącza gdzie są w stanie wysyłać większą porcję danych w ciągu 1s.
Do tego zwykle nie pobiera się danych tylko od 1 osoby.. No a to czy ktoś chce płacić więcej, to już decyzja tylko i wyłącznie tej osoby. Ja osobiście wolę jak mi się coś szybciej ściąga.
Dobra ale temat nie jest o prędkościach ściągania, więc takowy możemy gdzieś przenieść.
I właśnie jest to nowy temat/watek na temat : czy uzasadnione jest posiadanie bardzo szybkich transferów oraz komputerów.Rzeczywiście Celdur masz rację to nie wątek o prędkości ściągania a za czołem ten temat tu z powodu że w wypowiedziach userów było to na pierwszym planie, potem o jakości usługi. Taką dyskusje można przenieść do tematu ogólnego komputery, zwłaszcza że prędkość ściągania ma związek też z prędkością pracy komputera.
Temat może się wam wydawać dość nie poważny ale pomyślcie w jakim stopniu my w domu wykorzystujemy prędkość komputera, oprócz gier, dotyczy to również szybkości transferu czy transfer 100MB w 5min wystarczy czy musi być 5s.
Proszę o wypowiedzi konkretne z podaniem jakiś przykładów popierających i uzasadniający wasz punkt widzenia.