Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy szybszy transfer jest uzasadniony.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 06 10 2009 - 13:28

Ten wątek/temat ma za zadanie wywołania dyskusji nad zasadnością posiadania w internecie domowym bardzo szybkim transferu wymiany danych.
A natchną mnie na ten temat ten wątek:
[attachment=2014:2009_10_05_145211.png]
A oto moja i kolegi Celura wypowiedzi w tym temacie:
Wyp. moja:

Mam przy okazji do wszystkich pytanie, po co wam tak szybki transfer, chodzi mi o stronę prywatną/domową nie jakąś firmę lub jeśli ktoś dysponuje jakimś serwerem udostępniającym swoje dane/pliki. Przecież ja mam 2Mb/s (256KB/s) no to rzeczywiście trochę to jest za wolne i przydało by się tę prędkość podwoić, czy ściągnięcie np. pliku 700MB to przeciętnie przy 2MB około 40 minut czy 20 min to za wolno?. Przecież i tak tej prędkości nie będziecie wykorzystywali nawet w 30%,
ściągniesz parę plików/filmów i będziesz oglądał je a po czasie ci się znudzi do gier no maks 4mb/s ci w zupełności starczy i też po pewnym czasie ci się znudzi bo życie to nie gra i całego życia nie spędzisz przy grach. A czy korzystasz czy nie z internetu i takiego szybkiego transferu to płacić musisz nie wiem czy to się opłaca.
Uważam że to wyrzucanie kasy w błoto.
Mam nadzieję że moja opinia nie zostanie potraktowana jako zaczepka do kłótni lecz albo zostanie pominięta milczeniem albo wywoła zdrową dyskusję.

Wyp. Celura:

Brutek nie zgadzam się z tym co napisałeś o wykorzystywaniu prędkości. Ja ściągam dane z prędkością maksymalną obecnie tj. max 1,7mb/s - 1,8mb/s (łącze 15mbit/s UPC)
Więc po przyśpieszeniu prędkość ta znacznie wzrośnie. Na świecie ludzie posiadają o wiele szybsze łącza gdzie są w stanie wysyłać większą porcję danych w ciągu 1s.
Do tego zwykle nie pobiera się danych tylko od 1 osoby.. No a to czy ktoś chce płacić więcej, to już decyzja tylko i wyłącznie tej osoby. Ja osobiście wolę jak mi się coś szybciej ściąga.
Dobra ale temat nie jest o prędkościach ściągania, więc takowy możemy gdzieś przenieść.

Wyp. moja:

Rzeczywiście Celdur masz rację to nie wątek o prędkości ściągania a za czołem ten temat tu z powodu że w wypowiedziach userów było to na pierwszym planie, potem o jakości usługi. Taką dyskusje można przenieść do tematu ogólnego komputery, zwłaszcza że prędkość ściągania ma związek też z prędkością pracy komputera.

I właśnie jest to nowy temat/watek na temat : czy uzasadnione jest posiadanie bardzo szybkich transferów oraz komputerów.
Temat może się wam wydawać dość nie poważny ale pomyślcie w jakim stopniu my w domu wykorzystujemy prędkość komputera, oprócz gier, dotyczy to również szybkości transferu czy transfer 100MB w 5min wystarczy czy musi być 5s.
Proszę o wypowiedzi konkretne z podaniem jakiś przykładów popierających i uzasadniający wasz punkt widzenia.

• 0

#2 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 06 10 2009 - 14:01

Ja powiem tak.. Oczywiście, że szybszy transfer jest zawsze uzasadniony. Zawsze było tak,że im szybciej tym lepiej pod każdym względem.
Jedyną barierą szybszych prędkości są i zawsze będą płatności. Nie każdy może sobie pozwolić , żeby płacić za internet powiedzmy 120 zł brutto.
Jeśli kogoś stać to dlaczego miałby sobie nie ulepszyć sieci. Ja osobiście jestem zadowolony, że coś dużego ściągnie mi się w kilka minut.
120zł to moim zdaniem taka optymalna kwota za internet. Wyższe prędkości typu 120Mbit/s za 200zł dobre byłyby dla serwerów, ponieważ upload mają dość znaczny.
Chyba każdy zgodzi się z tym, że 700mb ściągane w 140 sekund to raczej dość dobry wynik. Można sobie iść zrobić kawę , wracasz i już masz to co chcesz..
Wszystko zależy od tego, czego dany użytkownik tak naprawdę oczekuje.

• 0

#3 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 06 10 2009 - 14:38

No właśnie chodzi mi że bardzo szybki transfer to dobre jest dla serwerów ale w domu to ty piszesz o 100MB w około 2,5 min ale jeśli ściągasz to w 5 min to jest to również optymalna prędkość. Wiadomo inaczej sprawa ma się do ściągania w P2P czyli video klipów, filmów. Ale mając 4Mb/s do 8Mb/s wystarczy nawet dla wymagającego internauty czy gracza. Tym bardziej że użytkownik domowy i tak nie wykorzysta tej prędkości w wielkości większej jak do max 30% w stosunku do prędkości do prędkości 10-15 Mb/s.
  • 0

#4 fernandez

fernandez

150% normy

• 1 866 postów

Napisano 06 10 2009 - 15:28

ja uwazam ze to kazdego indywidualna sprawa na co sie wydaje kase

czy miedzy komputerem np. za 4 tys a za 10 tys zobaczysz roznice, ktora bedzie warta tej kasy?? na pewno nie, IMHO przynajmniej, ale jesli dla kogos kasa to nie bariera to sobie kupic by mu wszystko ladnie smigalo..

to samo jest z predkosciami lacz

oczywiscie uwazam, ze glupota jest kupowania lacza bardzo szybkiego jesli go ktos nie wykorzystuje, czyli np ogladanie stron WWW czy korzystanie z poczty Email
  • 0

#5 Jakub566

Jakub566

Pedobear

• 897 postów

Napisano 06 10 2009 - 17:25

Nie widzę sensu mieć neta szybszego z niż z downloadem 25Mbit, po co więcej? Żeby szpanować kumplom - wyjmujesz umowę z szuflady i pokazujesz 120Mbit(wiadomo jak masz full kasy to możesz mieć, ale raczej ja wolę zostawić 100 złoty w kieszeni i mieć 10-30mbit zamiast 120mbit za około 200zł. Przecież w praktyce to na nic się nie zda, znajdźcie mi serwer który wysyła chociaż 100Mbit* - wiem, wiem może jakiś mądrala znajdzie co pokaże, że jest taki serwer. Ale po co kupować tak szybkiego neta żeby tak rzadko używać tej prędkości.

W tym wypadku można wskazać tylko Shella, bo domowe łącza nie mają takiego upa, chyba że w Ameryce. Shelle pojawiły się nawet 200/200, ale dość o piractwie. :D
  • 0

#6 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 06 10 2009 - 17:37

Jakub566 pomyliłem się nie musisz tego afiszować :D .
  • 0

#7 Celdur

Celdur

Republic of Gamers

• 6 100 postów

Napisano 07 10 2009 - 08:44

Jakub566; Zgadzam się z tym co napisałeś, ale nie wszyscy ściągają tylko z serwerów :whistling:
Przez torrenty poleci Ci zawsze prędkością 100% łącza (zależy oczywiście od wysyłających)
Wg. mnie 120Mbit to już jest przesada, ale 50Mbit to taki max moim zdaniem.
120zł brutto nie jest jeszcze afiszowaniem się.
  • 0

#8 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 07 10 2009 - 15:14

Przecież jeśli ściągamy 512KB/s (4Mb/s) to policzcie sobie, 100MB plik ściąga się w 200s/60s=1,33min czy to za wolno?.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych