Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy jest mozliwosc zainstalowania 2 systemów

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 kropa

kropa

Początkujący

• 18 postów

Napisano 20 10 2007 - 10:08

Mam windows Vista ale oczywisie wiecie jak to z tym sysytemem jest dlatego chce mieć również zainstalowany Windows XP.
Kiedys zrobiłem tak z wind Me i xP nie było problemu przy starcie komp pytał się z którego systemy wystartowac.

Czy ktoś juz tak robił. prosze o jakies rady. pozdrawiam

• 0

#2 sklsk

sklsk

Stały użytkownik

• 232 postów

Napisano 20 10 2007 - 14:03

tak, jest taka możliwość
nasuwa się jednak pytanie o legalność owych systemów

• 0

#3 DanBK

DanBK

Stały użytkownik

• 292 postów

Napisano 20 10 2007 - 16:16

Zakładając że są legalne (ale na nielegalnych działa tak samo)
Pamiętaj o jakiejś patrycji wolnej od danych bo Vista bardzo szybko
kopniesz w cztery litery. A Visty tak łatwo nie usuniesz bez formatowania.
  • 0

#4 kropa

kropa

Początkujący

• 18 postów

Napisano 20 10 2007 - 16:33

czyli zainstalowac. kazdy system na osobnej partycji?a co do legalności nie rozumiem dlaczego to pytanie sie nasuwa? sklsk nie jesteś tutaj do tego aby sprawdzać czy ma ktoś oryginalny sys. są od tego inne służby niżej postawione. Osobiście używam oryginalnego systemu, aczkolwiek rozumiem osoby których nie stać na to aby taki Windows sobie kupić.
  • 0

#5 Aman

Aman

Windows 98/XP/Vista/Ubuntu

• 955 postów

Napisano 20 10 2007 - 17:41

Mam windows Vista ale oczywisie wiecie jak to z tym sysytemem jest dlatego chce mieć również zainstalowany Windows XP.
Kiedys zrobiłem tak z wind Me i xP nie było problemu przy starcie komp pytał się z którego systemy wystartowac.

Czy ktoś juz tak robił. prosze o jakies rady. pozdrawiam

Oczywiście systemy musisz zainstalowac na osobnych partycjach, Jedynym problemem jest to że Viste masz juz zainstalowaną i jak teraz dograsz XP'ka to cały loader od visty bedzie nadpisany i nie bedziesz mógł sie dostać to tego systemu. Normalnie powinno sie instalować od najwcześnijeszych systemów, czyli najpierw XP a potem Vista i nie bedzie kłopotów żadnych. Ale ten sposób ciągnie za sobą formatowanie całej partycji z Vistą a jeśli nie chcesz tego robić to normalnie doinstalujesz WinXP a potem musisz skozystac z programu VistaBootPRO.
  • 0

#6 DanBK

DanBK

Stały użytkownik

• 292 postów

Napisano 20 10 2007 - 20:48

Dzień dobry Policja proszę otwierać... czy to pana komputer rozlał się właśnie na chodniku <_<
  • 0

#7 sklsk

sklsk

Stały użytkownik

• 232 postów

Napisano 20 10 2007 - 20:58

sklsk nie jesteś tutaj do tego aby sprawdzać czy ma ktoś oryginalny sys. są od tego inne służby niżej postawione. Osobiście używam oryginalnego systemu, aczkolwiek rozumiem osoby których nie stać na to aby taki Windows sobie kupić.

nie jestem od sprawdzania legalności - masz rację
ale nie akceptuję też piractwa rzadko zdarza się żeby ktoś instalował 2 legalne windowsy na jednym komputerze, za to jeśli ktoś jedzie na piratach to uważa że wszystko może mieć za darmo.
co do ceny to powiem szczerze że jak ktoś chce być naprawdę legalny - to będzie, to naprawdę nie jest taki duży koszt.
choć większość uważa że to zbędny wydatek
  • 0

#8 Aman

Aman

Windows 98/XP/Vista/Ubuntu

• 955 postów

Napisano 21 10 2007 - 10:41

nie jestem od sprawdzania legalności - masz rację
ale nie akceptuję też piractwa rzadko zdarza się żeby ktoś instalował 2 legalne windowsy na jednym komputerze, za to jeśli ktoś jedzie na piratach to uważa że wszystko może mieć za darmo.
co do ceny to powiem szczerze że jak ktoś chce być naprawdę legalny - to będzie, to naprawdę nie jest taki duży koszt.
choć większość uważa że to zbędny wydatek

sklsk, nie zakładaj z góry że każdy kto chce zainstalować 2 systemy to ma nielegalne wersje. Nie masz to tego żadnych podstaw. Takim sposobem w każdym temacie być musiał pytać każdego o legalność sytemu.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych