Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy dobra konfiguracja?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 DAro

DAro

Początkujący

• 21 postów

Napisano 22 11 2007 - 15:52

Hi!
Jestem w trakcie ustalania menu nowego PC i b.proszę o sprawdzenie konfiguracji:

Płyta:Asus P5E364 WS PRO
RAM:Kingston DDR3 512MB 1066MHz CL7 x4
lub OCZ DDR3 1GB 1066MHz CL7 Gold x2
Procesor:Intel Core 2 Quad Q6600 2.4 GHz
lub Intel Core 2 Duo E6850 3.00 GHz
Cooler:Pentagram Freezone NXC-100 Cu
lub Zalman Fatal1ty FS-C77
Grafika:Palit XpertVision GeForce 8800 GTS 640MB DDR3 PCI-E
lub Asus Radeon 2900 XT 512MB DDR3 PCI-E
Dysk:Seagate Barracuda ST3320620AS (320lub400GB, 16MB, SATA/300, NCQ)
Napęd:LG SuperMulti DVD+/-R GSA-H44LRBB
lub LG SuperMulti DVD+/-R GSA-H55NRBB

Do tego trzeba będzie jeszcze dobrac zasilacz(600w?) i obudowę.
Mam wątpliwości co do RAMu i systemu oper. XP czy Vista ,32 czy 64Bit?
A może jednak ze starszym chipsetem Intela P35 ,tańszy RAM DDR2?
Pozdrawiam i czekam na sugestie...... ;>

• 0

#2 wncvirus

wncvirus

Leń !

• 851 postów

Napisano 23 11 2007 - 17:33

A do czego chcesz przeznaczyć komputer?

• 0

#3 DAro

DAro

Początkujący

• 21 postów

Napisano 23 11 2007 - 18:22

...w większości programy CADowskie ale nie to jest wyznacznikiem, raczej chęć posiadania czegoś co nie zostanie "zabytkiem" juz po 1 roku. Wychodzę z założenia ,że jeżeli coś jest dobre to dlaczego nie może byc jeszcze lepsze?
:)
  • 0

#4 Nurek

Nurek

Nie ma jutra bez komputra

• 3 586 postów

Napisano 23 11 2007 - 19:59

...w większości programy CADowskie ale nie to jest wyznacznikiem, raczej chęć posiadania czegoś co nie zostanie "zabytkiem" juz po 1 roku. Wychodzę z założenia ,że jeżeli coś jest dobre to dlaczego nie może byc jeszcze lepsze?

Jeśli za bycie "trendy" chcesz zapłacic duże pieniądze to zestaw jest spoko, jeśli z tego bycia trendy zrezygnujesz to równie wydajny zestaw mozna poskładac w znacznie mniejszej cenie
  • 0

#5 DAro

DAro

Początkujący

• 21 postów

Napisano 24 11 2007 - 00:33

....nie chciałem wykazać ,że jestem kolejnym snobem szukającym czegoś co zaimponuje innym a mnie połechce po próżności .Chodzi mi tylko o kwestię techniczną, mianowicie czy potrafię umiejętnie dobierać podzespoły do PC.
I ależ ,oczywiście jak najbardziej b.proszę o wszelkie porady jak złożyć coś extra i nie koniecznie za duuuże many,many
podaruję już sobie ten nowy chipset X38 ,faktycznie za mocno podkręca całą wartość ale upieram się jednak przy jednym
musi być chip P35
...czekam na fachową poradę :)
  • 0

#6 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 24 11 2007 - 10:50

Procesor [775] Procesor Intel Core 2 Duo E6750 2.66GHz 4MB 1 578.00
Chłodzenie procesora Cooler na procesor Scythe Mugen (754/939/940/AM2/478/775) 1 153.00
Płyta główna [INT][775] Płyta Abit IP35-E 1 330.00
Pamięć Pamięć DDR2 2x2GB PC6400 800MHz OCZ Vista Upgrade CL5 OCZ2VU8004GK 1 519.00
Karta grafiki [PCIE] Karta GeForce 8800GT OC BFG 512MB - 1 1040.00
Dysk twardy [SATA2] Dysk Seagate Barracuda 7200.10 400GB 16MB ST3400620AS 1 373.00
Nagrywarka CD/DVD Nagrywarka DVDR LG Multi GSA-H58N OEM Black 1 103.00
Obudowa [ATX] Obudowa Antec Sonata III 500W 1 479.00
Wartość sprzętu brutto 3575.00

Zestaw który znacznie lepiej wypada pod wzgledem współczynnika cena\wydajność. Procesor dałem dwurdzeniowy bo czterech rdzeni nie wykorzystuje na razie żadne oprogramowanie (poza specjalistycznym) i prędko się to nie zmieni. Jesli uważasz inaczej to możesz sobie zmienić na quada. Z e6850 zrezygnowałem z powodu ceny - jest 250-300 zł drozszy od e6570 a tylko odrobinę szybszy. Jesli uważasz że warto to sobie zmień

Jeszcze odnośnie chipsetu X38 - to nic innego jak nieco udoskonalony P35 (dodana obsługa PCI-E 2 i wyższych FSB -1600). Z kolei P35 to podrasowany 965 (dodana obsługa DDR3 i FSB 1333). Jak widać te wszystkie ulepszenia nic nie wnoszą dla zwykłego smiertelnika bo płyt z obsługa PCIE-2 jeszcze nie ma, pamięci DDR3 kosztują tyle że można za to poskładac cały komputer, a wysokie FSB (nawet ponad 2000) spokojnie można ustawić na płytach z 965. Dlatego nie warto przepłacać za nowości.
Podam taki przykład. Mój znajomy pare lat do tyłu kupywał stacjonarny odtwarzacz DVD. Ponieważ stwierdził że byle czego kupywał nie będzie wziął jakiś dobry model za 1000 zł. Ja w tym czasie kupiłem jakieś zwykłe DVD za 300 zł. Po jakims czasie wyszły Divx-y i odtwarzacze z ich obsługą. Wtedy ja swój komuś tam dałem i kupiłem sobie nowy, w pełni funkcjonalny za 200 zł. Jak po jakimś czasie znowu pojawiły się odtwarzacze z wejściem USB, to bez żalu wymieniłem sprzęt na nowy, z nowa funkcjonalnością za kolejne 200 zł. W miedzyczasie znajomy zaczął miec kłopot z obsługa płyt w róznych formatach (jakis tam RW- czy + mu nie czytało, bo w momencie produkcji jego sprzetu tego formatu nie było, problemy były tez z nagrywanymi płytami na duzych prędkościach). Ja sumarycznie wydałem mniej, a miałem lepszy bardziej funkcjonalny sprzet, na czasie i ze wszystkim co było mi potrzebne.
Podobnie wyglada sprawa ze sprzętem komputerowym. Planowac w przyszłośc można góra rok czasu, później nikt nie wie co się pojawi, wydarzy itp. Dlatego uważam że nie ma co kupowac topowego sprzetu, bo nie wystarczy on na duzo dłużej. Lepiej kupic coś ze sredniej półki i wymienić częściej
  • 0

#7 DAro

DAro

Początkujący

• 21 postów

Napisano 24 11 2007 - 14:04

Bardzo ciekawa konfiguracja jak i podejście do zagadnienia. Poczytałem sobie o tej płycie(jest OK) ale okazuje się że ma bardzo malo portów zewnętrznych .Myślę że do płyty mogę dorzucić parę "talarów" i wziąć coś bardziej wypasioniego.
Może coś z rodziny Asus P5K ? :-)
Acha muszę jeszcze mieć FDD ale przy nowych płytach pozostaje mi chyba tylko urządzenie zew.
  • 0

#8 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 24 11 2007 - 21:58

Z bardziej wypasionych polecałbym Abit QuadGT - tylko nie wiem czy ci podejdzie bo jest na "starym" chipsecie 965. Ale jak dla mnie to na razie jedna z lepszych płyt jakie powstały. Cyfrowe zasilanie, bogate wyposażenie np. regulacja wszystkich wentylatorów z poziomu bios, chłodzenie mosfetów, olbrzymie możliwości OC - do tego obecnie do dostania w cenie poniżej 500zł.
Co do płyt Asusa to topowe, drogie modele są dosyć fajne. Natomiast w niższych segmentach widać że asus chce na wszystkim zaoszczedzić i tnie koszty jak tylko się da. Większość tańszych płytek ma biedne trójfazowe zasilanie i ogólnie słabe wyposażenie. Do tego robi chwyty marketingowe że droga wypasiona wersja od taniej różni się jakąś jedną albo dwoma literkami w nazwie - przykładem niech będzie P5K Deluxe i P5K (bez deluxe). Widzisz test tej wypasionej a potem kupujesz badziewie. Dlatego jeśli chcesz wybrać coś z asusa to napisz konkretnie jaki model bo można się naciąć.
  • 0

#9 DAro

DAro

Początkujący

• 21 postów

Napisano 26 11 2007 - 16:40

Asus rzeczywiście jest mistrzem kamuflażu i dezorientacji dla "Kowalskiego", tu znaczek tam robaczek i mamy ogólną głupawkę. Ale takie mamy dzisiaj prawa marketingu....niestety.
Osobiście myślę o modelu Asus P5K WS ,chyba nie jest taka kiepska?
(cena:może przeboleję)
  • 0

#10 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 26 11 2007 - 21:59

Płytka fajna, cena w zasadzie tez nie jakaś kosmiczna (niecałe 700 zł)
  • 0

#11 DAro

DAro

Początkujący

• 21 postów

Napisano 27 11 2007 - 03:11

Uff, no to jesteśmy prawie w domu ,czyli po wrzuceniu do kociołka garści uporu i profesjonalizmu , szczypty dobrej woli i
kompromisu ,a wszystko to doprawimy niezłą porcją kapusty (czytaj.$$$) otrzymujemy specjalność zakładu Nurek&DAro:
Procesor :Intel Core 2 Duo E6750 2.66GHz 4MB 578,-
Chłodzenie procesora : Scythe Mugen (754/939/940/AM2/478/775) 153,-
Płyta główna: Asus P5K WS 583,-
Pamięć :DDR2 PC6400 800MHz OCZ Vista Upgrade CL5 OCZ2VU8004GK 519,-
Karta grafiki :GeForce 8800GT OC BFG 512MB 1040,-
Dysk twardy:Dysk Seagate Barracuda 7200.10 400GB 16MB ST3400620AS SATA2 373,-
Nagrywarka:DVDR LG Multi GSA-H58N OEM Black 103,-
Obudowa:Antec Sonata III 500W ATX 479,-
FDD:Nec 3.5 1.44 MB Black 39,-
Wartość sprzętu brutto 3867.00
Czy można tu coś jeszcze upiększyć?
Pozostaje jeszcze monitor 19"( iiyama lub Belinea) no i system. Myślę ( większość na pewno również ), iż przywiązanie do poczciwego XP Prof. nie jest podyktowane tylko sentymentem. A może się mylę i Vista wcale nie
jest taka zła , chociaż nie wiem dlaczego ale coś mi nie ?podchodzi? ten system. :)

• 0

#12 Tequila

Tequila

Stały użytkownik

• 386 postów

Napisano 27 11 2007 - 03:22

Do CADa wziąłbym wiekszy monitor. Teraz czasami zdarza mi sie dłubnąć coś w AutoCadzie na dwudziestu jeden calach i widzę, że ... mały jest :)
A i z tego co wiem AutoCAD (inne CADy są dla mnie be ;( ) daje sobie radę z wieloma procesorami (nie wiem ile procesorów maksymalnie wykorzystuje, nie miałem przyjemności pracowania na więcej niz dwóch) - http://usa.autodesk.com/adsk/servlet/ps/it...;linkID=9240617

• 0

#13 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 27 11 2007 - 10:19

Co do systemu - weź Vistę Bussines. Ma w licencji mozliwośc downgrade do XP-ka, czyli na razie instalujesz XP a jak Vista "dojrzeje" do zmienisz go na Vistę http://www.adax.pl/browse.php?site=151
32 czy 64 bit - trudno powiedzieć. Przy 64 bitach nie będziesz mieć problemu z obsługą 4GB ramu ale możesz mieć problemy ze sterownikami i niektórymi programami. Przejrzyj sobie forum to było wałkowane już kilkanaście razy, będziesz wiedział jakie są za i przeciw
  • 0

#14 DAro

DAro

Początkujący

• 21 postów

Napisano 27 11 2007 - 13:12

Chyba masz rację z V.Bussines .Lepiej jest pracować na czymś,co się zna i jest stabilne a niżeli być "testerem" za swoje pieniądze. Wybiorę wer. 32Bit większa dostępność aplikacji ,tylko nie wiem czy w związku z ograniczeniami RAMu w XP nie zmienię go z 2x2GB na 2x1GB. Zawsze można będzie dorzucić lub zmienić ,niż inwestować w coś z czego nie będę miał pożytku. Jeżeli chodzi o monitor to chyba wezmę coś takiego
  • 0

#15 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 27 11 2007 - 22:08

Z ramem na twoim miejscu bym nie kombinował. System zobaczy 3,25GB więc wiele nie stracisz. Jak kupisz 2GB i będziesz kiedyś chciał rozbudowac to może się okazac że takiego samego ramu nie dokupisz, a z różnymi kośćmi sa czasem problemy. Poza tym DDR2 nie sa teraz drogie, a później moga iść w góre (tak jak teraz ddr1)
  • 0

#16 DAro

DAro

Początkujący

• 21 postów

Napisano 28 11 2007 - 02:44

Fakt ,rynek płata różne figle,zresztą Sam pisałeś cyt.''Planować w przyszłośc można góra rok czasu, później nikt nie wie co się pojawi, wydarzy itp. Dlatego uważam że nie ma co kupowac topowego sprzetu, bo nie wystarczy on na duzo dłużej. Lepiej kupic coś ze sredniej półki i wymienić częściej "koniec cyt.

Reasumując;Póki co stary XP ma się całkiem dobrze no to po co psuć ?
Idąc dalej DDR zyskał na wartości w chwili wejścia na rynek DDR2 ,bo jak się okazało wszyscy na huurra widząc mozliwosći tego drugiego zaczeli analizować -co zrobić aby dorównać młodym wilkom ?
Opcje były dwie :dodatkowe "gnaty"(co zgodnie z sugestiami producentów powinno przynieść oczekiwany zysk)
lub nowa płyta ,procek i cała nowa technologia (bee za dużo zlotowek)
Więc tak sobie myśle ,że jeżeli dzisiaj DDR2 jest dosyć tanie to za "chwilę będzie warte .. ? więcej niż za nie zapłaciliśmy ,a przynajmniej tyle samo .
Puenta:(moja subiektywna): za chwilę ,za dzień będzie tyle "podkręconego" softu napisanego pod kontem Visty ,DX10
czy też innych pierdoł,że 10% rzuci się na DDR3(śmietanka) A nisza ,czyli 90 % zysku producentów będą stanowić osoby szukającego DDR2 który zyska na cenie.
I tak w koło Panie Macieju ....
  • 0

#17 DAro

DAro

Początkujący

• 21 postów

Napisano 29 11 2007 - 14:21

Dzięki Nurek za zainteresowanie i ukierunkowanie .... ;(
Jeżeli chodzi o Vistę to żeby na nią się przesiąść i tak muszę mieć wcześniej zainstalowanego XP.Więc chyba z góry muszę wybierać między XP i Vistą.
  • 0

#18 Nurek

Nurek

• 3 586 postów

Napisano 29 11 2007 - 15:06

Dlaczego niby musisz miec XP-ka żeby zainstalować Vistę? Nie bardzo rozumiem.
  • 0

#19 DAro

DAro

Początkujący

• 21 postów

Napisano 30 11 2007 - 02:32

MS pisze tak:Korzystanie z poprzedniej wersji systemu operacyjnego Windows XP Professional(również Windows XP Tablet PC Edition i Windows XP x64 Edition) możliwe jest tylko w przypadku posiadania ważnej licencji OEM Windows Vista
Business lub Ultimate.
Poprzedniej tzn. tej którą już posiadam, a ta jest juz przypisana przecież do jednego PC-ta. Zgodnie z warunkami licencji MS nie mogę jej zainstalować ponownie na drugim komputerze?
Albo ja się pogubiłem ,albo czegoś nie rozumiem? Chodzi Ci o to ,że kupując np Ultimate przy instalacji mogę wybrać jeden z 2 systemów czyli XP a potem przeskoczyć na Vistę? Bo w/g mnie downgrade to przejście z systemu lepszego na gorszy
czyli w załozeniach produc. z Visty na XP.
  • 0

#20 Tequila

Tequila

Stały użytkownik

• 386 postów

Napisano 30 11 2007 - 09:05

Poprzedniej czyli starszej wersji. I nie przy instalacji wybierasz czy masz uzywać XP czy Visty tylko klasycznie instalujesz XP i aktywację przeprowadzasz przez telefon podając dane z Visty (bo to korzystając z licencji Visty jesteś uprawniony do korzystania z XP)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych