Skocz do zawartości

Zdjęcie

Część głośników nie działa, karta sound blaster x - fi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 bong44

bong44

Obserwator

• 6 postów

Napisano 25 12 2012 - 02:38

Witam

Kupiłem dzisiaj zewnętrzną kartę dźwiękową sound blaster x - fi surround 5.1 pro. Mam głośniki Creative inspire p5800 z których wcześniej używałem tylko dwóch. Teraz po podłączeniu nowej karty w creative console odpowiadają mi tylko lewy przedni głośnik, centralny i subwoofer. Zmiany w podłączeniu głośników nic nie dają, choć pozostałe zdecydowanie są sprawne. W panelu sterowania ustawione są na 5.1. Przestawianie w EAX nic nie daje. Proszę o pomoc.

• 0

#2 -AssassiN-

-AssassiN-

Profesjonalista

• 1 322 postów

Napisano 25 12 2012 - 12:51

Wszędzie nie działą Ci dźwięk przestrzenny? W aplikacjach do muzyki, typu AIMP, Winamp? W aplikacjach do odtwarzania filmów np. Media Player Classic? A jak jest w grach lub na YouTube? Czy podczas testowania konfiguracji dźwięku w Windows grają wszystkie głośniki? Zainstalowałeś kodeki, AC3?

• 0

#3 bong44

bong44

Obserwator

• 6 postów

Napisano 25 12 2012 - 13:19

Wszędzie nie działą Ci dźwięk przestrzenny? W aplikacjach do muzyki, typu AIMP, Winamp? W aplikacjach do odtwarzania filmów np. Media Player Classic? A jak jest w grach lub na YouTube? Czy podczas testowania konfiguracji dźwięku w Windows grają wszystkie głośniki? Zainstalowałeś kodeki, AC3?

Dźwięk nie działa przy testowaniu i wymienione głośniki nie działają wszędzie (centralny, lewy przód i subwoofer działają bez zarzutu, 'widzi je przy testowaniu) . Sterowniki i kodeki mam zainstalowane.
  • 0

#4 -AssassiN-

-AssassiN-

Profesjonalista

• 1 322 postów

Napisano 25 12 2012 - 13:54

A na pewno wszystko dobrze podłączyłeś, moze głośniki tylne masz odłączone? Aha i sprawdź czy nie są przyciszone w ustawieniach Creative.
  • 0

#5 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 25 12 2012 - 13:54

Sprawdź głośniki czy rzeczywiście prawidłowo podłączyłeś, opis na śledziu jest co najmniej lakoniczny. Po drugie kliknij PKM na ikonę głośniczka obok zegara i wybierz urządzenia do odtwarzania. i tam sprawdź ustawienia głośników czy są identyczne:

Dołączona grafika
  • 0

#6 bong44

bong44

Obserwator

• 6 postów

Napisano 26 12 2012 - 00:31

Też wydaje mi się, że może być to kwestia podłączenia, chociaż próbowałem już wszystkich ustawień. Nie wiem czy ma to znaczenie, ale głośniki nie są oznaczone i podłączałem je metodą prób i błędów. Mam windows xp i jest tam wszystko prawidłowo ustawione, podobnie w creativie, gdzie nie słychać ich przy testowaniu.
  • 0

#7 -AssassiN-

-AssassiN-

Profesjonalista

• 1 322 postów

Napisano 26 12 2012 - 01:02

Coś musi być źle podłączone, albo tylnie głośniki nie działają. Nie masz instrukcji czy coś?
  • 0

#8 bong44

bong44

Obserwator

• 6 postów

Napisano 26 12 2012 - 01:14

Problem w tym, że nie działają tylne i prawy przód. Głośniki podłączałem na różne sposoby i w najlepszej wersji działają centralny, prawy przedni i subwoofer. Instrukcji od głośników nie mam, ale to nie jest chyba wielka filozofia. Kiedy przemieniam zieloną wtyczkę z czarną to te 'niedziałające' działają, jednak nigdy nie da się ustawić żeby działały wszystkie sześć.
  • 0

#9 bong44

bong44

Obserwator

• 6 postów

Napisano 29 12 2012 - 14:20

Może ma ktoś pomysł, jak prawidłowo podłączyć te głośniki (creative inspire p5800). Przy każdym ustawieniu działają tylko przedni lewy, central i subwoofer.
  • 0

#10 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 02 01 2013 - 16:36

Co tu dużo mówić, te karty mają problemy z Windows 7(zobacz na zachodnich forach ile jest tematów odnośnie nie działających głośników z kartą). Osobiście miałem kartę z serii X-Fi Music i musiałem sprzedać, bo mi centralny nie chodził poprawnie. Testowałem wszystko, włącznie z różnymi wersjami sterowników i nieoficjalnymi driverami. Użytkownik co kupił ode mnie tą kartę nie miał z nią problemów.
  • 0

#11 bong44

bong44

Obserwator

• 6 postów

Napisano 06 01 2013 - 15:59

Mam windows Xp. Zastanawiam się czy nie jest to kwestia podłączenia głośników. Coś kojarzę, że przy podłączeniu trzeba je było oznaczyć naklejkami. Myślę też, czy nie jest to uszkodzenie głośników (choć wszystkie podłączane pod lewy przód, działają poprawnie). To trochę irytujące bo karta i głośniki jednej firmy a i tak nie chcą działać.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych