Witam, moja koleżanka poprosiła mnie o pomoc w walce ze swoim laptopem HP dv6700. Problem jest następujący. Otóż podczas uruchamiania komputera pojawia się bez problemu bios i zaczyna rozruch systemu. Dochodzi on do momentu gdzie na dole ekranu widać napis Microsoft oraz pasek postępu. Potem pojawia się strzałka kursora i czarny ekran. Kursor po kilku sekundach znika i zostaje czarny ekran. I to by było na tyle. I tu moje pytanie. Co z tym fantem zrobić. Czy wystarczy sam reinstall systemu? - jeśli tak to skąd mam wziąć płytkę z tym systemem. Pytam ponieważ kupiła ona laptopa z preinstalowaną Vistą i nie ma żadnych płytek. Jedyne co ma to klucz do aktywacji systemu przyklejony na spodzie laptopa. Czy w takiej sytuacji jest dozwolone ściągnięcie systemu z netu i aktywowanie go tym kluczem??
A czy może problem leży w sprzęcie. Nie wiem np jakiś problem z kartą graficzną, ale wtedy jeśli dobrze kojarzę powinny pojawić się pionowe pasy na wyświetlaczu....
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie...
Czarny ekran w Viście - laptop HP dv6700
Rozpoczęty przez
lukasz_r128
, 04 08 2009 12:57
5 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 04 08 2009 - 12:57
Napisano 04 08 2009 - 15:00
Jeśli nie dostałeś płytki , to znaczy że Windows Jest na partycji recovery.
Z uruchamianiem tej partycji jest różnie (zależy od laptopa) , także spróbuj wejść do Biosu i ustawić kolejność bootowania , tzn jeśli w liście kolejności będzie partycja recovery to ją zaznaczasz żeby się uruchamiała jako pierwsza.
Jeśli nie będzie takie opcji to przy starcie naciśnij F11 (non stop od startu kompa) . Ale może być to też inny klawisz dlatego patrz się czy nie ma napisu podczas uruchamiania tytu "start to recovery" itp...
Z uruchamianiem tej partycji jest różnie (zależy od laptopa) , także spróbuj wejść do Biosu i ustawić kolejność bootowania , tzn jeśli w liście kolejności będzie partycja recovery to ją zaznaczasz żeby się uruchamiała jako pierwsza.
Jeśli nie będzie takie opcji to przy starcie naciśnij F11 (non stop od startu kompa) . Ale może być to też inny klawisz dlatego patrz się czy nie ma napisu podczas uruchamiania tytu "start to recovery" itp...
Napisano 04 08 2009 - 16:34
F11 już próbowałem efektu brak. W biosie też mi nie widział dysku jako partycji, przynajmniej w tej sekcji gdzie się ustawia urządzenie, z którego ma się uruchamiać system. Natomiast wpadłem na pomysł zadzwonienia do pomocy technicznej HP, strasznie uciążliwy koleś mi się trafił, na początku, ale potem mnie przełączyli do kogoś innego i ten ktoś powiedział, że mogą mi wysłać płyty ze wszystkim czego potrzebuję żeby zainstalować system na nowo. Co prawda trochę to może potrwać, bo do 3 tygodni, ale cóż...
Ale jeśli ktoś ma jakieś pomysły jeszcze to chętnie wypróbuję
Ale jeśli ktoś ma jakieś pomysły jeszcze to chętnie wypróbuję
Napisano 04 08 2009 - 16:39
Jeśli masz oryginalny klucz , to możesz sobie ściągnąć Vistę (TYLKO TĄ SAMĄ WERSJĘ!) np. z torrentów...
A podczas instalacji wpisać klucz który jest pod laptopem (oryginalny).
A podczas instalacji wpisać klucz który jest pod laptopem (oryginalny).
Napisano 05 08 2009 - 01:00
hmm miałem podobny problem tylko był czarny ekran z myszką i po minucie sie komp resetował, miałem buck-upa na dysku win vista i 2-gi system win 7. Więc zalogowałem sie na win 7 i skopiowałem back-upa (tylko folder windows) i podmieniłem z tym który był "popsuty " chyba, zapewne brakowało jakiegoś pliczku, który zapewne nieświadomie usunęła ona tak jak ja czy też wirus. To tyle. Po tej operacji komp działa ok .
Napisano 10 08 2009 - 15:00
Ok, przepraszam, że się nie odzywałem ale byłem na króciutkim urlopie.
Opcję ze ściągnięciem rozważam, już nawet znalazłem odpowiednią wersję, ale wstrzymam się z tym przynajmniej jeszcze ze 2 - 3 dni, bo jeśli przyjdzie płytka od HP to nie będzie miało sensu.
Spróbuję też z ciekawości sposobu podanego przez Jezierskiego. Co prawda nie ma na tym laptopie drugiego systemu, ale Ubuntu odpalone z płyty powinno chyba dać sobie radę...
Opcję ze ściągnięciem rozważam, już nawet znalazłem odpowiednią wersję, ale wstrzymam się z tym przynajmniej jeszcze ze 2 - 3 dni, bo jeśli przyjdzie płytka od HP to nie będzie miało sensu.
Spróbuję też z ciekawości sposobu podanego przez Jezierskiego. Co prawda nie ma na tym laptopie drugiego systemu, ale Ubuntu odpalone z płyty powinno chyba dać sobie radę...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych