Posiadłem kartę graficzną Palit 8800GT 1Gb.
Karta graficzna działa dziwnie. Jeśli chodzi o 3DMarki wyniki i wyświetlanie jest OK. Problem pojawia się w grach. W Gothic 3 - gra się wiesza, po wejści do Win (bez wyłączania gry - alt ctrl del) i powtórnym wejściu do gry wszystko wraca do normy. W Constantine gra po prostu po pewnym krótkim czasię się wywala. W F.E.A.R można grać. Pozatym we wszystkich grach dochodzi do dziwnych zamian tekstur. Na przykład w gothic3 ziemia ma tekstury z ekwipunki (miecze, zbroje w kwadratach) albo mapy. W F.E.A.R. ściany wyglądają jak rozciągnięta beczka lub pęknięty monitor. Po zapisaniu i wczytaniu wszystko wraca do normy. Inną anomalią jest "gubienie" przypisanych poleceń do klawiszy. W Gothic 1 gra się po prostu wywaliła z opisem "out of memory", po reinstalacji jest OK.
Wszystko te objawy powtarzają się co kilka kilkanaście minut.
E4400@3,25GHz
RAM 4x1Gb
płyta Gigabyte GA-P35-DS3L
dysk samsung 250Gb
DVD
SoundBlaster 5.1
Pentagram 620Wat (poprzednio z takimi samymi objawami był Amacrox 450 Wat
Karta jest oczywiście podkręcona - 600@740/900@920 - temperatury w 3DMarkach maksymalnie 68st, w grach nie przekracza 58st.. Temperatury sprawdzane Speedfanem i Rivatune - w tych programach jest wykres. Po ustawieniu w normalnych zegarach problem pozostaje bez zmian, choć może błędy pojawiają się na pewno nieco później - normalnie po 10-30 minutach, na zegarach defaltowych po 30 minutach.
Sterowniki z dołączonej płyty Palita - 169.21. Prubowałem innych ale odpuściłem.
Kartę mam od 3-4 tygodni i mam wrażenie, że jest coraz gorzej.
Grafikę podkręcałem na 3DMarkach 01, 03, 05, 06. Maksymalne ustawienie to 775/980 - na tej wartości komputer wiesza się w 3DMarku2003. W innych 3DMarkach przechodzi bez problemu.
Z innych dodatkowych modyfikacji to z tej strony karty:

taśmą dwustronną doczepiłem radiator z wentylatorem (nie niszcząc "plomby gwarancyjnej") - w 3DMarkach maksymalna temperatura spadła z 74 na 66st.. Wtedy nie testowałem grafiki w grach.
Druga strona:

bez zmian.
I teraz się zastanawiam czy dobrze zrobiłem. Temperatura karty spadła, ale zaślepiłem dwa otworki służące do odkręcania coolera z drugiej strony karty - te najdalej od slotu PCI.
Memtestem zrobiłem 10 godzinny skan - wszystko OK. Dwa razy stawiałem system, raz na innym dysku.
Poprzednio miałem Palita 7900GS 450/1320@600/1400 - wszystko działało.
Co robić?
Pozdrawiam

Temat jest zamknięty