Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co z Dvd i jak ustawić je w biosie jako 1st boot device

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 ader

ader

Obserwator

• 6 postów

Napisano 16 05 2007 - 16:00

Witam!

Mam takie pytanie odnośnie biosu do płyty msi k9n neo, mianowicie czy istnieje możliwość ustawienia w biosie 1st boot device- dla CD/DVD-RW??? Kiedy wchodzę w bios: Advanced Bios Features -> BOOT SEQUENCE jako 1st BOOT DEVICE mam ustawione [Sata:3m-st3250], a mam wybór pomiędzy : SATA i DISABLE.

Poniżej tej funkcji są jeszcze:
Hard Disk Driver
Removable Drivers ( puste)
Cd/DVD Drivers ( mam puste tak jakby nie wykryto napędu- ale diody i wszystko działa)
Other Driver (puste)

Co i jak mam poustawiać???

Może podam jeszcze inne ustawienia:

Advanced Bios Features:
Quick Boot [Enable]
Full screen logo [disable]
Boot to os/2 [NO]
IOApIC function [Enable]
Mps Table Version [1.4]

Cmos setup:
Standard Cmos features:
Ide Primary Master [NOt DETECT]
IDE Primary Slave [Not Detect]
Sata 0 primary Channel [ST3250620AS]

Memory Configuraction:
Memory Mode: [Auto]
MemClock Mode [Auto]
CMD-ADDR [2t]
Memory Hole [Enabled]

Hyper transport:
SB to CPU Freq: [Disable]
SB to Cpu Freq [800 mhz]

konfiguracja kompa:

Płyta główna: MSI K9N Neo Nvidia nForce 550, socket AM2
Karta graficzna:Sapphire X1050 256 MB DDR2
Procesor: AMD ATHLON 64 3200+ socket AM2
Pamięć: KINGSTON 1GB DDR2
DVD-RW: NEC
HDD: SEAGATE 250GB, SATA2
Obudowa: COLORS+ zasilacz 350W

Nie mam napędu Fdd więc startując komputer pojawia mi się : FDD ERROR. Wciskam F1, przechodzę do bios. I teraz nie wiem jak ustawić aby pierwszym napędem było DVD, bo z niego chciałem odczytać płytkę XP, podzielić dysk na partycję, zrobić formatowanie i zainstalować system.

Jak wyłączyć ten błąd FDD- napęd fdd w biosie?
Jak ustawić rozruch płyty z systemem z DVD? Miał ktoś podobny problem? Jest możliwe takie ustawienie? Dlaczego zakładkę CD/DVD mam pustą, skoro napęd działa- dioda się świeci, wszystko się wysuwa.
W razie czego jak sprawdzić, czy płyta Xp jest bootowalna? Możliwe jest to, żebym poradził sobie bez dyskietki???

Uprzejmie proszę o pomoc.

• 0

#2 Jotgie

Jotgie

Zorientowany

• 905 postów

Napisano 16 05 2007 - 17:08

(...)
Cd/DVD Drivers ( mam puste tak jakby nie wykryto napędu- ale diody i wszystko działa)
Other Driver (puste)
(...)

Coś nie tak. Powinno tu wykryć napęd... A jak masz go podłączony? Na SATA czy IDE?

• 0

#3 ader

ader

Obserwator

• 6 postów

Napisano 16 05 2007 - 19:23

Dysk mam SATA, a napęd DVD mam podłączony na IDE. Sam już nie wiem co robić, bo stoję w miejscu. Jak wspomniałem nie mam dyskietki, chciałem zrobić rozruch z DVD (XP), ale lipa ;] Próbowałem jeszcze podłączyć z mojego starego kompa (sprawny napęd) Cd - i jego również nie wykrywa w BIOSIE. I to już kompletnie nie wiem co robić, wszystko mam podłączone dobrze, DVD ma zworkę na master, wszystko powinno być, ok.

Bardzo proszę o jakąś podpowiedź, może ktoś miał taki problem????
  • 0

#4 meesha

meesha

Zaawansowany użytkownik

• 527 postów

Napisano 16 05 2007 - 21:42

Testowo odepnij od płyty oraz zasilania wszystkie niepotrzebne urządzenia i dyski, zostawiając same napędy optyczne. Zabootuj, wejdź do biosu i popatrz czy coś widać.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych