Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co warto kupowac?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 coolzio

coolzio

Stały użytkownik

• 154 postów

Napisano 16 01 2007 - 20:54

Jestem troche zacofany w dziedzinie nowego sprzetu komputerowego i mam pytanie w zwiazku z tym do ludzi ktorzy sa na bierzaco.
Co teraz warto kupowac? Chodzi mi konkretnie o rodzaj sprzetu tj. rodzaj procesora (jedno czy 2 rdzeniowy), karta graficzna jaka i w jakim slocie itp. i co one daja? Interesuje mnie takze przyszlosc czy to bedzie mialo jakis sens w niedlaekiej przyszlosci? Nie chodzi mi o predkosci bo one zawsze beda sie zmieniac.
Bylo by milo jesli ktos by zamiescil jakis link do nowosci moze jakis testow i porownan.

//Proszę poprawić błędy, używając polskich znaków. Wasacz

Użytkownik Wasacz edytował ten post 26 01 2007 - 17:22

• 0

#2 Marix125

Marix125

Starszy:

• 1 394 postów

Napisano 17 01 2007 - 00:10

Więc tak, masz zamiar kupić komputer ? Czy tylko chcesz się dowiedzieć co się opłaca kupić ?

• 0

#3 coolzio

coolzio

Stały użytkownik

• 154 postów

Napisano 17 01 2007 - 11:29

Nie mam zamiaru ale musze :)
Dysk juz odmawia posluszenstwa i trzeba odnowic ten zlom, dlatego chcialem sie dowiedziec co teraz sie kupuje i co sie oplaca?

PS. Przepraszam jezeli temat w jakis sposob narusza zalozenia dzialu ale nie bylo sensu robic kilku tematow w oddzielnych dzialach i kazdydla innego podzespolu.
  • 0

#4 Firekage

Firekage

Stały użytkownik

• 379 postów

Napisano 17 01 2007 - 13:04

Nie ma czegos takieco : co sie oplaca. Kompa bierzesz na dana chwile. Za miesiac to bedzie zlomem. Ludzie jarali sie Asusem P5B-E a wyszedl tanszy P5N-E SLI , ktory jest swietny do oc i za ledwo 420 zl......Wiecej mozna powiedziec jesli wiemy ile masz kasy i wtedy mozna prowadzic dywagacje.
  • 0

#5 Macko

Macko

Początkujący

• 105 postów

Napisano 17 01 2007 - 13:28

Witam :)
Jakis czas siedze na forach komputerowych, no i wyciągnąłem takie wnioski :

Procesor:
Jeżeli dwurdzeniowy to tylko Intel Core 2 Duo. Nie wiem dokładnie dlaczego wszyscy go chwalą, no ale widocznie mają za co, poza tym rekord swiata w podkrecaniu padł własnie na takim procesorze.

Jako jenordzeniowy procesor ludzie polecają AMD na socket AM2, ponieważ gniazdo 939 zostanie w niedlugim czasie wyparte i zastąpione przez AM2. Poza tym AM2 ma obsługę szybszych pamięcu DDR2, dlatego odblokowywują się nowe mozliwosci :)

Płyta główna:
Na dzien dzisiejszy dominują płyty z gniazdem PCI-Express. Jest to narazie gniazdo oferujące najszybszy transfer danych z i do karty graficznej. Najczesciej spotykanym chipsetem jest nf4/nf4 Ultra. Może więcej wypowie się ktoś kto się lepiej zna :)

Karta graficzna:
Wszyscy chwala gniazdo PCI-Express, ponieważ jest najszybsze, to logiczne. Najdrozsze karty graficzne mają pamięci gDDR4, oferujące najszybsze na dzien dzisiejszy przekazywanie danych.

Pamięci RAM:
DDR2 800MHZ na dzien dzisiajszy to chyba najwyzszy standard. juz szykują się pamięci DDR3, ktore pewnie beda wydajniejsze, ale nie powiem czy duzo czy malo :)

Dysk:
Najczesciej wybierane gniazdo to SATA-2 które umożliwia transfer z predkoscia 3GB/s, dyski w porownaniu do starszych dzialaja duzo szybciej, sam mam w kompie stary dysko 5200tys obr/min ATA133(stary typ) i nowy 7200tys obr/min SATA-2 - film kopiowany z sieci na nowy dysk przenosil sie 5 minut, a na stary kolo 15-20.

Przyszlosc :)

Podejrzewam, ze w bliskiej przyszosci pojawia sie juz systemy i programyobslugujace w pelni 2 rdzenie, i wtedy dwurdzeniowce AMD podbiją swiat :) Prawdopodobnie AMD wprowadzi nowy slot, gdzies ktos o tym pisał.

Karty graficzne - na forum czytałem ze szykuje się nowe gniazdo PCI-E 2, ale nie mysle zeby byl to przelom, i karty beda produkowane nadal glownie pod PCI-Express

Tyle odemnie, mam nadzieje ze o to chodzilo :)
  • 0

#6 coolzio

coolzio

Stały użytkownik

• 154 postów

Napisano 17 01 2007 - 13:43

Dzieki Macko o to w skrocie mi chodzilo :)
Jakbys jeszcze mogl to zapodaj jakies linki do dobrych i cenionych stron z opisami roznych takich rzeczy, testow itp. (nie musza byc polskie tylko cenione i godne zaufania)
  • 0

#7 Macko

Macko

Początkujący

• 105 postów

Napisano 17 01 2007 - 20:04

no akurat w tej kwestii slaby jestem :) bazowalem jak napisalem na opiniach z forum :)

Moze ktos tutaj napisze kilka stronek z wiarygodnymi i wyczerpujacymi testami ?
  • 0

#8 krisuu

krisuu

Nowy

• 3 postów

Napisano 26 01 2007 - 17:12

benchmark.pl
tomshardware.pl
futurelabs.pl
pcarena.pl
overclockers.pl
hard-pc.pl