Witam

Jakis czas siedze na forach komputerowych, no i wyciągnąłem takie wnioski :
Procesor:
Jeżeli dwurdzeniowy to tylko Intel Core 2 Duo. Nie wiem dokładnie dlaczego wszyscy go chwalą, no ale widocznie mają za co, poza tym rekord swiata w podkrecaniu padł własnie na takim procesorze.
Jako jenordzeniowy procesor ludzie polecają AMD na socket AM2, ponieważ gniazdo 939 zostanie w niedlugim czasie wyparte i zastąpione przez AM2. Poza tym AM2 ma obsługę szybszych pamięcu DDR2, dlatego odblokowywują się nowe mozliwosci
Płyta główna:
Na dzien dzisiejszy dominują płyty z gniazdem PCI-Express. Jest to narazie gniazdo oferujące najszybszy transfer danych z i do karty graficznej. Najczesciej spotykanym chipsetem jest nf4/nf4 Ultra. Może więcej wypowie się ktoś kto się lepiej zna
Karta graficzna:
Wszyscy chwala gniazdo PCI-Express, ponieważ jest najszybsze, to logiczne. Najdrozsze karty graficzne mają pamięci gDDR4, oferujące najszybsze na dzien dzisiejszy przekazywanie danych.
Pamięci RAM:
DDR2 800MHZ na dzien dzisiajszy to chyba najwyzszy standard. juz szykują się pamięci DDR3, ktore pewnie beda wydajniejsze, ale nie powiem czy duzo czy malo
Dysk:
Najczesciej wybierane gniazdo to SATA-2 które umożliwia transfer z predkoscia 3GB/s, dyski w porownaniu do starszych dzialaja duzo szybciej, sam mam w kompie stary dysko 5200tys obr/min ATA133(stary typ) i nowy 7200tys obr/min SATA-2 - film kopiowany z sieci na nowy dysk przenosil sie 5 minut, a na stary kolo 15-20.
Przyszlosc
Podejrzewam, ze w bliskiej przyszosci pojawia sie juz systemy i programyobslugujace w pelni 2 rdzenie, i wtedy dwurdzeniowce AMD podbiją swiat

Prawdopodobnie AMD wprowadzi nowy slot, gdzies ktos o tym pisał.
Karty graficzne - na forum czytałem ze szykuje się nowe gniazdo PCI-E 2, ale nie mysle zeby byl to przelom, i karty beda produkowane nadal glownie pod PCI-Express
Tyle odemnie, mam nadzieje ze o to chodzilo