Skocz do zawartości

Cleaner

OFFLINE Ostatnio: 01 04 2008 13:14
-----

Moje posty

W temacie: Logi - Czy pracodawca mnie szpieguje

01 04 2008 - 12:34

Wykonane <_<
Czy jeszcze coś? Co to za proces hkcmd.exe?
I oczywiście jeśli ktoś zna odpowiedź to ponawiam pytanie jak w temacie..

W temacie: Wybór karty graficznej

22 03 2008 - 10:33

Mimo całej mojej sympatii do AMD muszę Ci polecić 8800GT, jest zdecydowanie wydajniejszy przy porównywalnej cenie
Pomyśl o tej karcie,
http://www.allegro.pl/item333072963_palit_...800_gt_gra.html
Jest najtańsza i dobrze się "kręci"
Ewentualnie kup, którąś 8800GT z proponowanych przez Ciebie. Wydaje mi się to jednak gorszym wyborem, ponieważ zaoszczędzone pieniądze mógłbyś przeznaczyć na zakup tego.. :P
http://www.allegro.pl/item329887798_wielki...pwn_tanio_.html

W temacie: Zestawik do ~2500zł + monitor ~1300zł

21 03 2008 - 13:08

po rozmowie z paroma osobami, które w tym siedzą, powiedzieli mi że nawet 400 wystarczy ;)

Kalkulator mocy pod tym linkiem powinien pozwolić Ci wybrać idealny zasilacz.
http://www.extreme.outervision.com/powercalc.jsp
W przypadku podkręcenia quada do 3,6 GHz (nie wiem czy będziesz to robił) i zastosowania karty 3870X2 chwilowy (podkreślam słowo chwilowy) maksymalny pobór prądu może sięgnąć niemalże 500 W, a średni maksymalny pobór 400 W. Zasilacze z czasem tracą swoją sprawność, już po roku czasu intensywnego użytkowania może się okazać, że zasilacz ma tylko 80% swojej nominalnej mocy. Dlatego mimo wszystko polecałbym Ci tą zasiłkę Corsair 520HXEU, chociaż faktycznie nowa dobra "czterysetka" bez problemu poradzi sobie z tym zestawem z pojedynczym 8800GT

Co do procka to poczekaj tydzień :) - Ja tak zrobiłem, czekając na E8400.
Będziesz miał poczucie posiadania nowinki technicznej ;)

Jeśli jednak nie możesz już dłużej czekać sam zdecyduj czy wolisz Q6600 czy na przykład E8400
Pierwszy ma 4 rdzenie
Drugi ma tylko 2, ale lepiej się kręci, mniej grzeje i zużywa mniej prądu.
Swoją drogą nie widziałem nigdzie porównania wydajności zestawu z Q6600 @ 3,6GHz i E8400 @ 4,4 GHz, a więc wartości do których najczęściej przetaktowywane są te procesory.

W temacie: Różne podzespoły - pc ok. 3000zł

20 03 2008 - 16:54

Taka opcja byłaby IMHO bardzo dobra... ;)

Killaz dał Ci dobrą propozycję, 4 GB RAMu Ci nie zaszkodzą ;)
Płyta Asus P5K PRO lub Foxconn P35A-S która według niektórych jest nawet lepsza (połowa Amerykanów, gotowa byłaby postawić na to swoje wszystkie oszczędności)
Zmieniłbym tylko zasilacz na Corsair 520HXEU, ma lepsze podzespoły, jest zdecydowanie stabilniejszy, w praktyce okazuje się być mocniejszy od wersji 550VXEU przez to, że ma lepsze linie 12V

Co do karty graficznej to Killaz ma rację, rzeczywiście 1GB RAMu w wymagających grach (CRYSIS, Call of Juarez) potrafi pozytywnie wpłynąć na wydajność, jednak głowy bym sobie nie dał uciąć czy rzeczywiście 8800GTS 512 MB będzie słabszy od 8800 GT 1024MB. Mam tego Palita 8800GT +1GB i mogę powiedzieć, że z wyjątkiem pamięci, które są słabą stroną tej karty, sprzęcik ładnie mi się podkręcił (729/1890/1944)

Jeśli jednak chcesz mieć GTSa i 1GB pamięci to może taka propozycja karty
http://www.palit.biz/main/vgapro.php?id=630
Jednak nie mam pojęcia czy karta aktualnie jest dostępna w Polsce..

Właściwie, której byś z proponowanych kart nie wybrał to aktualnie każda gra Ci "pójdzie" a w przyszłości trudno powiedzieć czy większe znaczenie będzie miała pojemność pamięci czy szybkość taktowania oraz ilość jednostek strumieniowych (według mojego skromnego zdania raczej to drugie). Najpewniej jednak będzie tak, że jeśli coś nie będzie Ci chciało iść na podkręconym 8800GT to GTS też raczej Ci nie pozwoli na płynną rozgrywkę (w większości testów różnica wydajności między podstawowymi wersjami kart GT i GTS, a więc urządzeń o różnym taktowaniu wynosi od 2 do 5 %)

Sam zdecyduj czy czy chcesz mieć literkę "S" po nazwie "8800GT" :)

To co dla mnie przemawia za EVGA to pełna wersja Crysis dodawana do karty. Do Palita dołączana jest Tomb Raider Anniversary, którą bardzo chętnie wymieniłbym na tą pierwszą ;)
Jeśli zamierzasz grać w Crysis'a po sieci proponuję Ci to rozważyć

W temacie: Komputer do 3-3,5 Tyś

20 03 2008 - 11:25

A Supreme Commander?

Jedyny wyjątek, potwierdzający, że wszystko zależy od programistów. Póki co są bardzo opieszali w implementowaniu instrukcji do obsługi wszystkich 4 rdzeni