Skocz do zawartości

Chris21

OFFLINE Ostatnio: 17 09 2007 21:04
-----

Moje tematy

pare pytań o płyty asusa na p35 do e6x50

16 09 2007 - 18:49

witam!

co sadzicie o plytach asusa na p35 pod procesory intela e6x50 ? konkretnie chodzi o modele:

Asus P5K SE
Asus P5K
Asus P5KC
Asus P5KR
Asus P5K-E / WIFI AP

nie wymieniam innych bo są zdecydowanie drozsze od normy (400-500zl). Co sadzicie o tych modelach? oplaca sie brac ktorys z nich? jakies testy by sie ewentualnie przydaly... (moga byc po angielsku)

i jeszcze jedno:

1) czym sie rozni mostek południowy Intel ICH9 od ICH9R ??

2) co mi da to wifi? (model p5k-e / wifi ap)

3) kilka z tych modeli obsluguje ddr 3 - oplaca sie w to inwestowac z mysla o przyszlosci??

Procesor+płyta+ram+chłodzenie do b. dużego o/c !

16 09 2007 - 11:50

no wlasnie, myslalem na poczatku zeby brac e6550 i nie krecic, ale teraz zobaczylem ze taki e2140 jest 400 zl tanszy!Dołączona grafika!Dołączona grafika!Dołączona grafika!Dołączona grafika i ma podobno mega potencjał do o/c

chciałbym szarpnąć e2140 albo e2160 do 3,2 GHz albo wyżej, jaka płyta do tego, jaki ram i jakie chłodzenie? :D

pozdr

PS. najlepiej gdyby płyta miala chipset obslugujacy fsb 1333mhz - bo w przyszlosci wezme albo core 2 duo albo quada jak beda na fsb 1333mhz...

stacjonarny PC za 2300zł

15 09 2007 - 16:09

Witam wszystkich!

Sporo ostatnio czytałem forum, testy itd... mam 2300zł na komputer, doradźcie podzespoły, wstępnie ustaliłem takie coś:

procek: Intel Core2 Duo E6550 2,33GHz (S775) BOX - jeśli E6750 jest znacznie szybszy to mogę ewentualnie do niego dołożyć...

płyta: Microstar P35 NEO-F (nie potrzebuje SLI, bo zanim bede mial pieniadze na drugą karte to sie pierwsza zestarzeje ;) i plyty z SLI sa duzo drozsze) - co o tym modelu MSI sadzicie? myslalem jeszcze nad ASUSEM P5K SE - ktora wziasc? aha, prosze nie doradzac mi zadnych gigashitow

grafika: 8600 GT - nie potrzebuje lepszej, bo narazie mam monitor lcd 19" (1280x1024) i nie gram w super zaawansowane gry (scarface/san andreas/just cause itp) - jak bedę za rok wymienial monitor na 22" to kupie pewnie geforce'a z nowej serii - 9xxx albo juz lepsza bedzie :) co do firmy - to planowalem wziasc jakas EVGA albo Gainwarda - co o nich sadzicie? bardziej sie sklanialem do EVGA... tak jak w przypadku płyty, prosze nie wspominac nic o gigashicie ;)

ram: chyba narazie wystarczy mi 2 GB - jak bedę kupował nowy monitor+grafike to doloze sobie jeszcze 2 GB i będzie smigac :) co do pamięci - do myslalem o OCZ Technology 2x 1GB DDR2 900MHz Special Ops CL5

dysk: Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)

nagrywara: aktualnie mam liteona sohw-1693s - jeśli w tych 2300 zł się nie zmieszcze to wrzuce starą nagrywe - a nową dokupie w przyszlosci....

buda + zasilacz: tutaj nie wiem, czy to nie będzie problemu jak by była obudowa bigtowar ?? ;) w miejscu gdzie stoi komputer rozmiar obudowy wogóle nie przeszkadza, a zależy mi na b. dobrym przepływie powietrza, chłodzenie musi być b. dobre!Dołączona grafika co do zasilacza? to b. stabilny + pozwaląjcy na rozbudowe w przyszlosci - będę dokladal 2 GB ramu i zmienial grafike na 9xxx (najmocniejszy model - tak jak teraz jest np 8800 ultra)

jeszcze jedno pytan jeszcze do Was, jak z tym ramem jest? plyta obsluguje DDR2-800 (PC2-6400) a te są 900 mhz ( o 10zł droższe od 800mhz) - co się bedzie dzialo? :)
i jakie napięcia obsluguje ta płyta ?? bo ramy są na 2,1 - 2,2 V ;)

doradzcie! ;) pozdr

desktop za około 3800-4300 zł

18 08 2007 - 16:36

Witam wszystkich!

Chcę kupić komputer stacjonarny za 3800, max 4300zł. Dobrze by było gdybyście mi pomogli w wyborze podzespołów :sciana:

Komputer potrzebuje głównie do gier, multimediów (filmy hd, muzyka) i pracy z wieloma programami uruchomionymi jednocześnie pod vistą ultimate - interfejs aero (system mam więc nie wliczam do zestawu, tak samo jak myszkę i klawiaturę).

Myślałem o takim zestawie:

Procesor: Intel Core2 Quad Q6600 BOX

Płyta główna: ASUS P5KC

Karta graficzna: Sapphire Radeon X1950XT BOX

Pamięć RAM: Patriot PDC24G6400ELK

Dysk twardy: Seagate ST3320620AS

Zasilacz: --------- nie wybralem ----------

Obudowa: ASUS TA-250 Black-Silver

Napęd optyczny: LG GSA-H62N black BOX

co o tym sądzicie? i jaki zasilacz do tego (bede w przyszlosci kupowal drugą karte do crossfire wiec potrzeba chyba sporo mocy) Przy komponentach których nie podałem proszę doradźcie co wziąść :P Poza tym najbardziej zastanawiam się nad zmianą płyty głownej (też na asusa tylko ewentualnie inny model) i ramem - bo podobno b. ważne jest zeby płyta głowna obslugiwała napięcia takie jak ram!! a ja nie wiem jakie napięcia obsluguje ten asus - nigdzie nie mogłem tego znaleźć, podajcie jaki to zakres jest i które ramy by do tego modelu (lub innego ale też asusa) najlepiej pasowały...

Dzieki, pozdrawiam!