witam!
co sadzicie o plytach asusa na p35 pod procesory intela e6x50 ? konkretnie chodzi o modele:
Asus P5K SE
Asus P5K
Asus P5KC
Asus P5KR
Asus P5K-E / WIFI AP
nie wymieniam innych bo są zdecydowanie drozsze od normy (400-500zl). Co sadzicie o tych modelach? oplaca sie brac ktorys z nich? jakies testy by sie ewentualnie przydaly... (moga byc po angielsku)
i jeszcze jedno:
1) czym sie rozni mostek południowy Intel ICH9 od ICH9R ??
2) co mi da to wifi? (model p5k-e / wifi ap)
3) kilka z tych modeli obsluguje ddr 3 - oplaca sie w to inwestowac z mysla o przyszlosci??
- Forum komputerowe
- → Przeglądanie profilu: Tematy: Chris21
Statystyki
- Grupa: Użytkownik
- Całość postów: 5
- Odwiedzin: 757
- Tytuł: Obserwator
- Urodziny: Data urodzin nie została podana
-
0
Neutralna
Moje tematy
pare pytań o płyty asusa na p35 do e6x50
16 09 2007 - 18:49
Procesor+płyta+ram+chłodzenie do b. dużego o/c !
16 09 2007 - 11:50
no wlasnie, myslalem na poczatku zeby brac e6550 i nie krecic, ale teraz zobaczylem ze taki e2140 jest 400 zl tanszy!
!
!
!
i ma podobno mega potencjał do o/c
chciałbym szarpnąć e2140 albo e2160 do 3,2 GHz albo wyżej, jaka płyta do tego, jaki ram i jakie chłodzenie?
pozdr
PS. najlepiej gdyby płyta miala chipset obslugujacy fsb 1333mhz - bo w przyszlosci wezme albo core 2 duo albo quada jak beda na fsb 1333mhz...
chciałbym szarpnąć e2140 albo e2160 do 3,2 GHz albo wyżej, jaka płyta do tego, jaki ram i jakie chłodzenie?
pozdr
PS. najlepiej gdyby płyta miala chipset obslugujacy fsb 1333mhz - bo w przyszlosci wezme albo core 2 duo albo quada jak beda na fsb 1333mhz...
stacjonarny PC za 2300zł
15 09 2007 - 16:09
Witam wszystkich!
Sporo ostatnio czytałem forum, testy itd... mam 2300zł na komputer, doradźcie podzespoły, wstępnie ustaliłem takie coś:
procek: Intel Core2 Duo E6550 2,33GHz (S775) BOX - jeśli E6750 jest znacznie szybszy to mogę ewentualnie do niego dołożyć...
płyta: Microstar P35 NEO-F (nie potrzebuje SLI, bo zanim bede mial pieniadze na drugą karte to sie pierwsza zestarzeje
i plyty z SLI sa duzo drozsze) - co o tym modelu MSI sadzicie? myslalem jeszcze nad ASUSEM P5K SE - ktora wziasc? aha, prosze nie doradzac mi zadnych gigashitow
grafika: 8600 GT - nie potrzebuje lepszej, bo narazie mam monitor lcd 19" (1280x1024) i nie gram w super zaawansowane gry (scarface/san andreas/just cause itp) - jak bedę za rok wymienial monitor na 22" to kupie pewnie geforce'a z nowej serii - 9xxx albo juz lepsza bedzie
co do firmy - to planowalem wziasc jakas EVGA albo Gainwarda - co o nich sadzicie? bardziej sie sklanialem do EVGA... tak jak w przypadku płyty, prosze nie wspominac nic o gigashicie
ram: chyba narazie wystarczy mi 2 GB - jak bedę kupował nowy monitor+grafike to doloze sobie jeszcze 2 GB i będzie smigac
co do pamięci - do myslalem o OCZ Technology 2x 1GB DDR2 900MHz Special Ops CL5
dysk: Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)
nagrywara: aktualnie mam liteona sohw-1693s - jeśli w tych 2300 zł się nie zmieszcze to wrzuce starą nagrywe - a nową dokupie w przyszlosci....
buda + zasilacz: tutaj nie wiem, czy to nie będzie problemu jak by była obudowa bigtowar ??
w miejscu gdzie stoi komputer rozmiar obudowy wogóle nie przeszkadza, a zależy mi na b. dobrym przepływie powietrza, chłodzenie musi być b. dobre!
co do zasilacza? to b. stabilny + pozwaląjcy na rozbudowe w przyszlosci - będę dokladal 2 GB ramu i zmienial grafike na 9xxx (najmocniejszy model - tak jak teraz jest np 8800 ultra)
jeszcze jedno pytan jeszcze do Was, jak z tym ramem jest? plyta obsluguje DDR2-800 (PC2-6400) a te są 900 mhz ( o 10zł droższe od 800mhz) - co się bedzie dzialo?
i jakie napięcia obsluguje ta płyta ?? bo ramy są na 2,1 - 2,2 V
doradzcie!
pozdr
Sporo ostatnio czytałem forum, testy itd... mam 2300zł na komputer, doradźcie podzespoły, wstępnie ustaliłem takie coś:
procek: Intel Core2 Duo E6550 2,33GHz (S775) BOX - jeśli E6750 jest znacznie szybszy to mogę ewentualnie do niego dołożyć...
płyta: Microstar P35 NEO-F (nie potrzebuje SLI, bo zanim bede mial pieniadze na drugą karte to sie pierwsza zestarzeje
grafika: 8600 GT - nie potrzebuje lepszej, bo narazie mam monitor lcd 19" (1280x1024) i nie gram w super zaawansowane gry (scarface/san andreas/just cause itp) - jak bedę za rok wymienial monitor na 22" to kupie pewnie geforce'a z nowej serii - 9xxx albo juz lepsza bedzie
ram: chyba narazie wystarczy mi 2 GB - jak bedę kupował nowy monitor+grafike to doloze sobie jeszcze 2 GB i będzie smigac
dysk: Seagate 250 GB Barracuda 7200.10 (16MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)
nagrywara: aktualnie mam liteona sohw-1693s - jeśli w tych 2300 zł się nie zmieszcze to wrzuce starą nagrywe - a nową dokupie w przyszlosci....
buda + zasilacz: tutaj nie wiem, czy to nie będzie problemu jak by była obudowa bigtowar ??
jeszcze jedno pytan jeszcze do Was, jak z tym ramem jest? plyta obsluguje DDR2-800 (PC2-6400) a te są 900 mhz ( o 10zł droższe od 800mhz) - co się bedzie dzialo?
i jakie napięcia obsluguje ta płyta ?? bo ramy są na 2,1 - 2,2 V
doradzcie!
desktop za około 3800-4300 zł
18 08 2007 - 16:36
Witam wszystkich!
Chcę kupić komputer stacjonarny za 3800, max 4300zł. Dobrze by było gdybyście mi pomogli w wyborze podzespołów
Komputer potrzebuje głównie do gier, multimediów (filmy hd, muzyka) i pracy z wieloma programami uruchomionymi jednocześnie pod vistą ultimate - interfejs aero (system mam więc nie wliczam do zestawu, tak samo jak myszkę i klawiaturę).
Myślałem o takim zestawie:
Procesor: Intel Core2 Quad Q6600 BOX
Płyta główna: ASUS P5KC
Karta graficzna: Sapphire Radeon X1950XT BOX
Pamięć RAM: Patriot PDC24G6400ELK
Dysk twardy: Seagate ST3320620AS
Zasilacz: --------- nie wybralem ----------
Obudowa: ASUS TA-250 Black-Silver
Napęd optyczny: LG GSA-H62N black BOX
co o tym sądzicie? i jaki zasilacz do tego (bede w przyszlosci kupowal drugą karte do crossfire wiec potrzeba chyba sporo mocy) Przy komponentach których nie podałem proszę doradźcie co wziąść
Poza tym najbardziej zastanawiam się nad zmianą płyty głownej (też na asusa tylko ewentualnie inny model) i ramem - bo podobno b. ważne jest zeby płyta głowna obslugiwała napięcia takie jak ram!! a ja nie wiem jakie napięcia obsluguje ten asus - nigdzie nie mogłem tego znaleźć, podajcie jaki to zakres jest i które ramy by do tego modelu (lub innego ale też asusa) najlepiej pasowały...
Dzieki, pozdrawiam!
Chcę kupić komputer stacjonarny za 3800, max 4300zł. Dobrze by było gdybyście mi pomogli w wyborze podzespołów
Komputer potrzebuje głównie do gier, multimediów (filmy hd, muzyka) i pracy z wieloma programami uruchomionymi jednocześnie pod vistą ultimate - interfejs aero (system mam więc nie wliczam do zestawu, tak samo jak myszkę i klawiaturę).
Myślałem o takim zestawie:
Procesor: Intel Core2 Quad Q6600 BOX
Płyta główna: ASUS P5KC
Karta graficzna: Sapphire Radeon X1950XT BOX
Pamięć RAM: Patriot PDC24G6400ELK
Dysk twardy: Seagate ST3320620AS
Zasilacz: --------- nie wybralem ----------
Obudowa: ASUS TA-250 Black-Silver
Napęd optyczny: LG GSA-H62N black BOX
co o tym sądzicie? i jaki zasilacz do tego (bede w przyszlosci kupowal drugą karte do crossfire wiec potrzeba chyba sporo mocy) Przy komponentach których nie podałem proszę doradźcie co wziąść
Dzieki, pozdrawiam!
- Forum Komputerowe Tweaks.pl
- → Przeglądanie profilu: Tematy: Chris21
- Polityka prywatności
- Szukaj
- Regulamin Forum ·

Moja zawartość