Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chipset

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Piotrek20

Piotrek20

Zaawansowany użytkownik

• 556 postów

Napisano 25 08 2008 - 23:15

Hejo,

kupiłem radiator z wentylatorem na chipset o taki :

http://www.allegro.pl/item422607252_primec...jny_od_aab.html

i moje pytanie brzmi: czy zdejmując stary radiator zrobić to przy pomocy jakiegoś przyrządu czy po prostu ściągnąć go rękami z chipsetu i nałożyć nowy? a na nowy oczywiście wpierw pasta termoprzewodząca??

fajnie by było gdyby ktoś mi odpowiedział :unsure:

• 0

#2 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 25 08 2008 - 23:23

Najłatwiej ściągnąć wcześniej rozgrzany, najczęściej trzyma się klejem, albo czymś w rodzaju taśmy dwustronnej. Możesz sobie pomóc jakimś ostrym plastikowym przedmiotem, chipsowi nie powinno się nic stać.
Ja u siebie ściągałem przekręcając radiator w prawo.

// zakładam że teraz jest przyklejony.

• 0

#3 Piotrek20

Piotrek20

Zaawansowany użytkownik

• 556 postów

Napisano 25 08 2008 - 23:35

ok dzięki.

czyli prócz pasty muszę go przykleić klejem albo taśmą dwustronną??

????
  • 0

#4 Max255

Max255

Początkujący

• 50 postów

Napisano 26 08 2008 - 02:05

Broń Boże klej i taśma!Dołączona grafika Musisz kupić specjalną, termoprzewodzącą taśmę klejącą. Niestety nie wiem gdzie i za ile....
  • 0

#5 motyx

motyx

Zaawansowany użytkownik

• 571 postów

Napisano 26 08 2008 - 03:30

termoprzewodzącą taśmę klejącą

;)

ten wynalazek się nazywa pasta termoprzewodząca. Można ją nabyć w pierwszym-lepszym sklepie komputerowym, bądź na allegro. Koszt ok. 15zł.

P.S. najbezpieczniej będzie jak po wyłączeniu komputera (kilka minut) odkręcisz obudowę i będziesz próbował ukręcić ten stary radiator. W prawo i w lewo. Nie polecam wyrywania 'na hama'
  • 0

#6 Piotrek20

Piotrek20

Zaawansowany użytkownik

• 556 postów

Napisano 26 08 2008 - 09:12

no to paste będe miał cały zestaw coś takiego ;)
http://www.allegro.pl/item422607252_primec...jny_od_aab.html

tylko myślałem że jeszcze coś trzeba zrobić.
  • 0

#7 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 26 08 2008 - 09:34

http://www.ocworkbench.com/2007/gigabyte/G.../010%20copy.jpg
Masz taką płytę? (z sigu wziąłem)
W zestawie z tym radiatorem dostajesz kołki, więc wystarczy posmarować chipset pastą i reszta montażu jest już bardzo prosta, bez taśm i klejów. Blaszki wkładasz do wpustów w podstawie radiatora, i do nich kołki które później pójdą do płyty.
Poza tym do zdjęcia tego starego prawdopodobnie będziesz musiał wykręcić płytę główną, bo ten stary jest zamontowany identycznie.
  • 0

#8 Piotrek20

Piotrek20

Zaawansowany użytkownik

• 556 postów

Napisano 26 08 2008 - 09:45

no tak mam taką płytę. ale wymontowywać płytę? a po co?nie mogę kompa przewrócić i położyć tylko wykręcać od początku wszystko?

oczywiście mowa o radiatorku tego koło CPU.
  • 0

#9 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 26 08 2008 - 09:46

Po to będziesz musiał płytę odkręcić bo kołki są na wcisk i będziesz musiał je wycisnąć żeby wyszły z otworów, bo podważanie kołków może doprowadzić do uszkodzenia ścieżek na płycie. I pamiętaj o od elektryzowaniu się bo nawet nie zobaczysz jak jak napięcie elektrostatyczne ci układ rozwala, potem się zdziwisz że komputer źle chodzi albo wo gule nie działa.
  • 0

#10 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 26 08 2008 - 09:48

Tego kołka się nie wykręca, on ma coś w rodzaju zatrzasku od spodu płyty, a to miejsce zwykle nie jest dostępne, bo zasłania je obudowa. Żeby go wyjąć musisz go ścisnąć kombinerkami. Ewentualnie jeżeli nie chce Ci się wyjmować płyty, możesz je uciąć kleszczami (są z plastiku), i same wypadną. Nowe wystarczy wcisnąć i same zaskoczą.

// brutus był szybszy.
  • 0

#11 Piotrek20

Piotrek20

Zaawansowany użytkownik

• 556 postów

Napisano 26 08 2008 - 21:04

ok dzięki. zobaczymy czy podołam ;)

w zestawie prócz radiatora z wentylem mam jakiś biały papierowy kwadracik, co z nim zrobić?????????

poza tym kołki mają blokadę i w jaki sposób niby mam te kołki wyciągnąć skoro są zablokowane? musiałbym od tyłu się z tym bawić a nie chce.

?

?

• 0

#12 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 27 08 2008 - 13:37

Prawdopodobnie ten kwadracik to taśma:

Na spodzie taśma klejąca - termoprzewodząca

Co do wyciągania kołków to nie czytasz całych postów. :)

• 0

#13 Piotrek20

Piotrek20

Zaawansowany użytkownik

• 556 postów

Napisano 27 08 2008 - 13:49

ALEona sie nie klei więc jak ją przymocować do radka???????

?

i czy paste kłaśc na taśme i chipset czy tylko na chipset??
  • 0

#14 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 27 08 2008 - 17:54

Trudno powiedzieć co to może być... W każdym razie jeżeli posmarujesz tylko chipset (na całej powierzchni) i przyłożysz radiator to wszystko powinno działać bez zarzutu. :)
  • 0

#15 Piotrek20

Piotrek20

Zaawansowany użytkownik

• 556 postów

Napisano 27 08 2008 - 17:57

wziąłem dałem pastę na radiator potem nałożyłem na to tą taśmę termoprzewodzącą i dałem jeszcze pastę na chipset i skręciłem. jak na razie nie widzę zbyt dużej temperatury w związku ze złym podpięciem ale nie widzę też żadnych dobrych rezultatów. czyli lepszej temperatury.
  • 0

#16 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 27 08 2008 - 22:00

A jaką temperaturę teraz masz?
  • 0

#17 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 27 08 2008 - 22:11

No nie ja chyba się skręcę Piotrek coś ty zrobił? :) , miałeś nanieść pastę (ta pasta jest właśnie pastą termo przewodzącą a nie ten kawałek papieru) wiesz co zrobiłeś, utrudniłeś odbieranie ciepła przez radiator, ten papierek działa teraz jak zapora na rzece. Teraz musisz zdemontować i usunąć ten papierek i wystarczyło pastą posmarować sam chipset a nie jeszcze radiator, tego daje się cienką warstwę. Pasta ma za zadanie ułatwić i przyśpieszyć przekazywanie temperatury na radiator i uniemożliwić by na styku radiator i chipset nie powstawała próżnia, powodująca utrudnienia w odbiorze ciepła przez radiator.
:)
Następnym razem jak doradzacie sprawcie co to jest taśma termo przewodząca, teraz kolega da po garach w jakąś grę, temperatura mu wzrośnie na chipsecie a radiator prawie zimny będzie i nawet nie będzie wiedział co i kiedy jak mu chipset padnie.
  • 0

#18 Piotrek20

Piotrek20

Zaawansowany użytkownik

• 556 postów

Napisano 28 08 2008 - 00:13

kurde no super :) to się załatwiłem. temperatura w spoczynku to 45*C czyli taka jaka była , a w stresie 65*C . nie widze różnicy kurde!!
mógł ktoś napisać że ta taśma to pic na wodę. montowanie tego było dla mnie piekłem! a wymontowywanie i czyszczenie + nakładanie nowej pasty i powtórne montowanie to będzie bieg pod górkę w piekle!
  • 0

#19 #plus

#plus

Uzależniony od forum

• 1 315 postów

Napisano 28 08 2008 - 11:12

Trudno powiedzieć co to może być... W każdym razie jeżeli posmarujesz tylko chipset (na całej powierzchni) i przyłożysz radiator to wszystko powinno działać bez zarzutu. :)

Ja Ci tego zakładać nie kazałem, powiedziałem tylko o paście. :)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych