Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chce postawić dysk (WD500AKKS) z Bad Sectorami.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pawelx20

Pawelx20

Początkujący

• 75 postów

Napisano 16 12 2012 - 18:53

Właśnie mój WD 1T padł, ze z tego, co czytam to padła głowica. Wiec jestem bardziej niż zdesperowany żeby postawić na nogi swój stary dysk, dopóki nie odeślą mi mojego dysku z serwisu.

WD500AKKS od pewnego czasu nie bootuje, ale nadal odczytuje i zapisuje pliki, ma pełno bad sectorów, kiepsko też jest z elektroniką i mechaniką. Ale jest to jednym dysk, jakim teraz dysponuje.
Ostatni smart, jaki zrobiłem znajduje się tutaj.
Zawieszanie się dysku WESTERN DIGITAL HD Serial 500GB (WD500AKKS) - Dyski twarde i inne nośniki danych - Forum Komputerowe Tweaks.pl

Sformatowałem go, porobiłem nowe partycje, ale nie mogę w ogóle zainstalować windowsa. Program instalacyjny win xp upiera się na instalacji na partycji C. Problem w tym, że na początku dysku jest kilkanaście bad sectorów i dysk nie radzi sobie ze sformatowaniem, wiec nie mogę zainstalować windowsa.

Wiem ze są programy to szczegółowej weryfikacji bad sectrów, czy są któreś z nich bootowalne z cd/dvd ? Dla WD jest lifeguard ale nie widze nigdzie bootowalnej z cd /dvd wersj
Prawdopodobnie mam w komputerze uszkodzoną stacje dyskietek wiec, ( nie używałem od 5 lat, nie mam do niej taśmy, jak była podłączona to powodowała jakieś dziwne konflikty sprzętowe) bootwanie z dyskietki odpada.

Jak lokalizacje bad sectrów zostaną ustalone to będę potrzebował jakiegoś dobrego programu to partycji? Teraz kolejne pytanie z tym związane czy jak podzielę dysk zewnętrznym programem to czy instalator windy nadal będzie upierał się przy partycji C?

Użytkownik Pawelx20 edytował ten post 16 12 2012 - 19:02

• 0

#2 Qauke

Qauke

Expert

• 5 156 postów

Napisano 16 12 2012 - 22:20

Nie rozumiem po co ryzykujesz utratą danych na dysku który w każdym momencie może zakończyć swój żywot ;D poczekaj aż serwis prześle Ci nowy dysk i tyle.

• 0

#3 Pawelx20

Pawelx20

Początkujący

• 75 postów

Napisano 17 12 2012 - 14:58

Zanim zrobie remap tego dysku( polecono mi program vivard http://www.copyrsoft.com/index.php?Itemid=27&id=25&lang=en&layout=blog&option=com_content&view=category) chciałbym odzyskać z niego danne, dane zostały skopiowane opcją wytnij na dysk 1t na ktorym teraz siadła głowica.
W miedzyczasie usunołem partycje i probowałem zrobić format dysku, ale nie dało się zformatować. Jaki program polecacie do odzyskania danych.

Użytkownik Pawelx20 edytował ten post 17 12 2012 - 15:03

• 0

#4 Ymo

Ymo

Zaawansowany użytkownik

• 401 postów

Napisano 17 12 2012 - 16:17

Nie czaruj nam tu tylko pokaż wyniki SMART-a z tego dysku i wykonaj na nim SMART Test. Możesz to zrobić z płyty: PartedMagic.
  • 0

#5 Pawelx20

Pawelx20

Początkujący

• 75 postów

Napisano 18 12 2012 - 17:44

dobra nie zajade tego dysku na amen robiac smarta ?
  • 0

#6 Ymo

Ymo

Zaawansowany użytkownik

• 401 postów

Napisano 22 12 2012 - 02:03

Wszystko może się stać ale z tego co piszesz to jedyne wyjście ;)

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych