Skocz do zawartości

Zdjęcie

Chcę kupić dysk ATA

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
6 odpowiedzi w tym temacie

#1 bubobubo

bubobubo

Nowy

• 4 postów

Napisano 12 05 2008 - 16:18

Witam!

Na moim, cokolwiek już zabytkowym, sprzęcie (Pentium III, 64MB RAM, Win 98) skończyło się miejsce na dysku (30GB), w związku z czym pilnie potrzebuję kupić nowy. Siłą rzeczy musi to być dysk ATA. Mam w związku z tym dwa pytania:

1. Jaki model wybrać? Tak, żeby działał na moim obecnym sprzęcie jako dysk dodatkowy (magazyn danych). Możecie polecić coś solidnego i nienajdroższego (rzędu ok. 200zł) o pojemności 250-320 GB?
Czy taki duży dysk będzie widziany przez system?

2. Za kilka miesięcy prawdopodobnie będę miał nowy sprzęt z dyskiem SATA. Chciałbym jednak wpiąć do niego również ten dysk ATA, który teraz kupię. Czy mogą być z tym problemy? Czy obecnie produkowane płyty główne mają możliwość wpięcia dysku ATA? Jeśli nie, czy można to jakoś obejść (przejściówki?, przez PCI?, USB?). Niestety, nie mam wpływu na to, jaka płyta zostanie zamontowana w tym nowym kompie :)

• 0

#2 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 12 05 2008 - 16:24

Apropo pierwszego pkt..Twoja płyta może mieć ograniczenie,może nie widziec całego dysku...
Hm apropo 2-go.. Plyty z SATA, na pewno maja złacza także ATA,ale sprawdz czy zmieścisz wszystkie urządznia(Cd,nagrywarki)...Przejściowki...o przejściówach wiem tylko,ze jest taka POD USB,wiec z tym nie bedzie problemu...

Teraz proponował bym,abyś te kilka miesięcy pociągnął jeszcze na tym dysku,potem gdy kupisz nowy,200-300GB nie bedziesz mieć problemów z miejscem na dysku,a teraz dysk pod ATA to zbędny wydatek,chyba,ze jest Ci na prawdę potrzebny...

POST BARDZO CHAOTYCZNY,ZA CO PRZEPRASZAM JEDNAK SIE SPIESZE

pozdrawiam
Daniel

• 0

#3 bubobubo

bubobubo

Nowy

• 4 postów

Napisano 12 05 2008 - 17:43

Apropo pierwszego pkt..Twoja płyta może mieć ograniczenie,może nie widziec całego dysku...

Pytanie czy zbyt dużego w ogóle nie zobaczy, czy jedynie będzie ograniczony dostęp do tego dysku? Przecież nie wykorzystam 300GB od razu, ale chcę kupić od razu coś większego - przyszłościowo.

Hm apropo 2-go.. Plyty z SATA, na pewno maja złacza także ATA,ale sprawdz czy zmieścisz wszystkie urządznia(Cd,nagrywarki)...Przejściowki...o przejściówach wiem tylko,ze jest taka POD USB,wiec z tym nie bedzie problemu...

Cd wystarczy mi jedno. Do tego ten dysk. Dwa urządzenia na jedno gniazdo chyba wejdą :)

Teraz proponował bym,abyś te kilka miesięcy pociągnął jeszcze na tym dysku,potem gdy kupisz nowy,200-300GB nie bedziesz mieć problemów z miejscem na dysku,a teraz dysk pod ATA to zbędny wydatek,chyba,ze jest Ci na prawdę potrzebny...

Czy zbędny? Ceny chyba są porównywalne. Wydajność dysku ATA jest wystarczająca, a skoro nie ma (jak piszesz) problemu z wykorzystaniem go w nowszym sprzęcie, śmiało może mi posłużyć przynajmniej kilka lat.
A dysk - jak pisałem - jest mi pilnie potrzebny. Robię teraz duże obliczenia i muszę gdzieś zapisywać te wyniki :)

Zbędnym wydatkiem są za to z pewnością kości SD-RAM. Dlatego na tych 64MB jeszcze się pomęczę :)
  • 0

#4 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 12 05 2008 - 18:12

Nie bedziesz mógł korzystac z całego obszaru..

2 urzadzenia wejda,wystarczy odpowiedno ustawic zworki

Nie wiem czy teraz nie popełnie błędu pisząc,ze dyski SATA, sa stanowczo szybsze od standardowego ATA...Nie,chyba sie nie myle..:)

Jezeli chodzi o RAM bez problemu moge Ci wyslac ze 128,pokryjesz tylko koszty wysyłki i 5 na browar :)..

Pozdrawiam
Daniel
  • 0

#5 bubobubo

bubobubo

Nowy

• 4 postów

Napisano 12 05 2008 - 19:15

Nie wiem czy teraz nie popełnie błędu pisząc,ze dyski SATA, sa stanowczo szybsze od standardowego ATA...Nie,chyba sie nie myle..:)

Teoretycznie na pewno, ale nie same dyski, lecz przesył danych. Gdzieś czytałem test, z którego wynikało, że w praktyce różnice te są nieodczuwalne.

Jezeli chodzi o RAM bez problemu moge Ci wyslac ze 128,pokryjesz tylko koszty wysyłki i 5 na browar :)..

A fakturę wystawisz? :)
  • 0

#6 Daniel W.

Daniel W.

Stały użytkownik

• 259 postów

Napisano 13 05 2008 - 14:50

Niestety faktury nie wydam :]..I tak musial bym sie tych kości oszukac okropnie,gdzieś są te działające,ale znaleźć je mogłyby tylko pająki

pozdrawiam
DAniel
  • 0

#7 Lukasz1990

Lukasz1990

Początkujący

• 19 postów

Napisano 13 05 2008 - 15:11

Moim zdaniem ATA będzie działać na nowym PC. Natomiast czy dysk jest widzialny czy niewidzialny przez system to zasługa Biosu. W biosie są podstawowe urządzenia wejścia/wyjścia, czyli dysk sie do tego zalicza. Jeśli dysk nie bedzie widoczny, niestety będizesz musiał przeprogramować Bios, na nowszą wersję.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych