Witam serdecznie! Pracuję na Windows XP SP2 (muszę zaznaczyć, iż mój komputer jest dość sędziwy, ma już bowiem 7 lat). Mam nieustający problem z portami USB. Próbowałem już wszystkiego. Otóż, kiedy podłączam pendrive'a i zaczynam kopiować choćby film, wyskakuje niebieski ekran, gdzie jest napisane m.in. bugcode usb driver. Wiem, że chodzi oto, iż trzeba sterowniki do usb, ale przecież sam Win już je ma, a nie ma nigdzie oddzielnych sterowników do usb (znalazłem jedynie do Win z SP1). Taka sama sytuacja dzieję się, kiedy podłączam telefon komórkowy. Poza tym mam neostrade tp i modem to jakiś czas sam się wyłącza, bo po prostu przestaje działać USB, tak jakby całkowicie spadło napięcie w portach. Kiedy to już się dzieje, komputer nie da się zrestartować, no chyba, że reset, ale wtedy często wywala mi sterowniki lub jakieś biblioteki i system jest do ponownej instalacji (średnio stawiam Win trzy, cztery razy tygodniowo). Obawiam się, że problem leży glębiej i będę musiał wymienić płytę główną, ale teraz nie ma na to żadnych szans. Jeżeli jest jakiś sposób, bardzo porszę o radę.
Pozdrawiam serdecznie!
Aha, moja płyta główna to ECS K7VTA3, chipset VIA
Bugcode USB driver - nie takie oczywiste
Rozpoczęty przez
reynevan
, 14 09 2008 16:40
6 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 14 09 2008 - 16:40
Napisano 14 09 2008 - 16:42
Podaj markę i moc zasilacza.
Napisano 14 09 2008 - 16:56
Zasiacz mam standardowy, niedawno kupowany, o mocy 300W. Jeżeli to pomoże, to jest oznaczenie, że to model take me 350.
Napisano 14 09 2008 - 17:01
Tracer... Obstawiam właśnie jego winę. Jest to słaby zasilacz. Może nie trzymać napięcia.
Napisano 14 09 2008 - 17:05
Czyli sugerujsze, żeby wymienić zasilacz. Ewentualnie o jakiej mocy?
Napisano 14 09 2008 - 17:33
Napisz podzespoły.
Napisano 14 09 2008 - 17:51
Rozumiem, że chodzi Ci o wnętrze komputera. Więc:
płyta główna ECS Elitegroup K7VTA3
chipset VIA
procesor AMD Athlon 1 Ghz
dwa dyski twarde Samsunga (po 40 GB) - oczywiście ATA
karta graficzna NVidia GeForce MX 400 64 Mb
ramu 768 MB
dwa porty USB
Jeżeli chodzi o coś innego, to proszę uściśl. Proszę wybaczyć mój brak profesjonalizmu
płyta główna ECS Elitegroup K7VTA3
chipset VIA
procesor AMD Athlon 1 Ghz
dwa dyski twarde Samsunga (po 40 GB) - oczywiście ATA
karta graficzna NVidia GeForce MX 400 64 Mb
ramu 768 MB
dwa porty USB
Jeżeli chodzi o coś innego, to proszę uściśl. Proszę wybaczyć mój brak profesjonalizmu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych