Skocz do zawartości

Zdjęcie

Brak klawiatury, myszki, cd romu w laptopie

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
11 odpowiedzi w tym temacie

#1 nosferatu

nosferatu

Obserwator

• 7 postów

Napisano 20 04 2008 - 23:04

witam. mam przedziwny problem... otoz dzis rano cd rom znikł z mojego komputera, windows go nie wykrywal... ale to jeszcze nic. wieczorem, po restarcie systemu przestala dzialać klawiatura oraz touchpad... system włącza się normalnie, wygląda na to, że działa prawidłowo, tyle że nic nie moge zrobić. totalna klapa - nowego systemu nie zainstaluje, bo cd rom nie dziala, po wlaczeniu windowsa nie moge sie z nim "porozumieć" - klawiatura i touchpad nie działają. jestem załamany, mam na nim masę potrzebnych mi danych. jak moge zainstalować na nim jakikolwiek system? lub ewentualnie zgrac dane z dysku? dodam, że w biosie klawiatura działą normalnie - tylko w windows jej nie widzi...

• 0

#2 Weksel

Weksel

Intel inside

• 646 postów

Napisano 20 04 2008 - 23:14

zapewne jakiś wirus...
sprawdź może jakaś klawiatura i mysz na USB będą działać - jeśli tak to przeskanuj szybko jakimś antywirusem kompa...
najlepiej przez siec mks'em

• 0

#3 nosferatu

nosferatu

Obserwator

• 7 postów

Napisano 20 04 2008 - 23:25

niestety żadna klawiatura ani mysz nie działa...
  • 0

#4 Weksel

Weksel

Intel inside

• 646 postów

Napisano 20 04 2008 - 23:26

To powiem Ci, że niewiele już da się zrobić...

A może chociaż w trybie awarnyjnym? Próbowałeś?
  • 0

#5 webtrax

webtrax

Stały użytkownik

• 180 postów

Napisano 21 04 2008 - 01:29

cdrom nie dziala, czy tylko zniknal z windowsa?
jezeli tylko zniknal to sprobuj uruchomic ubuntu z plyty, skopiuj pliki na inna partycje (jesli posiadasz)
albo na jakas karte pamieci (jesli masz czytnik) albo na dodatkowy dysk pod usb (rowniez jesli posiadasz).
  • 0

#6 nosferatu

nosferatu

Obserwator

• 7 postów

Napisano 21 04 2008 - 10:43

niestety cd rom nie dziala wcale. powoli sie juz poddaje...
  • 0

#7 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 22 04 2008 - 11:26

Wydaje mi się, że to wina wirusa, ale dla pewności sprawdź czy BIOS działa, jeżeli uruchomisz BIOS przy pomocy klawisza Del, F2, lub Ctrl+F2 (zależy od producenta, klikasz cały czas po starcie komputera) to znaczy, że masz problem z systemem Windows. Jeżeli jednak nie zadziała, a CD-ROM jest martwy, nie da się go nawet wysunąć, to albo coś chamsko nie styka w laptopie, albo gdzieśtam uszkdozeniu uległo zasilanie.
  • 0

#8 nosferatu

nosferatu

Obserwator

• 7 postów

Napisano 22 04 2008 - 18:30

BIOS działa. to tylko windows... tak jakby sam sobie zablokował funkcje klawiatury i myszki :/
  • 0

#9 Weksel

Weksel

Intel inside

• 646 postów

Napisano 22 04 2008 - 22:03

Tak jak pisał webtrax:

Załatw sobie jakąś wersję Linuxa startującego z płyty. Np. Ubuntu.

Zbootuj go, a jak wystartuje, to skopiuj pliki na pendrive, albo nagraj na płytę. W linuxie powinien widzieć mysz i klawiaturę.
  • 0

#10 nosferatu

nosferatu

Obserwator

• 7 postów

Napisano 23 04 2008 - 20:47

no problem polega na tym, ze BIOS mi nie wykrywa CD ROMU i nie da rady zbootowac z płyty... z pendrive'a probowalem zbootowac Damn Small Linux, ale zawiesza sie w trakcie ładowania systemu i kiszka :/
  • 0

#11 makensis

makensis

Naczelny

• 5 036 postów

Napisano 24 04 2008 - 09:57

Nie chcę Cię straszyć, ale możliwe że wirus uszkodził Ci pamięć BIOSu tą małą kostkę CMOS, najpewniej zrób tak:
1. Otwórz obudowę laptopa (co innego w tej sytuacji możesz zrobić?)
2. Poszukaj bateryjki, wyjmij ją na kilka minut.
3. Włóż ponownie, nie skręcaj laptopa tylko spróbuj uruchomić
4. Sprawdź czy CD-ROM hula
5. Jeśli nie to oddaj laptopa do serwisu, możesz spróbować poprosić o flashowanie BIOSa, wtedy wymieniają kostkę i może to pomóc, jeśli problem jest skomplikowany bo może być wina płyty głównej i jego kontrolera IDEE to wtedy zapewne powiedzą, że złom i albo allegro i wymiania płyty głównej albo sprzedaż na części... albo wymiana napędu CD-ROM. Nie wiem nie da się już zdalnie bardziej ci pomóc.

• 0

#12 nosferatu

nosferatu

Obserwator

• 7 postów

Napisano 24 04 2008 - 21:26

ok spróbuje z BIOSEM. tego sie wlasnie obawialem :teehee:

• 0

Zobacz więcej tematów z tagiem: problem klawiatura klawiatura nie działa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych