Brak dostepu do szyfrowanego pliku
Napisano 08 04 2007 - 23:05
Pracuje na Windows XP pro sp2. Zaszyfrowałem sobie plik za pomocom szyfrowania w windowsie.
Po jakimś czasie zmieniłem hardware w komputerze i musiałem instalować system na nowo. Zainstalowałem go na innym dysku a stary system trzymam jeszcze na partycji aby przenieść niezbędne mi dane. No i tu pojawia się problem. Obecny użytkownik niema prawa dostępu do zaszyfrowanego wcześniej (na poprzednim systemie) pliku.
Klikając „Właściwości” pliku a następnie przycisk „Zaawansowane” w Panelu Atrybuty kompresowania i Szyfrowania mam opcje szczegóły.
Tam pisze pod „Nazwa użytkownika” kto ma dostęp do tego pliku czyli stary użytkownik z systemu przed reinstalacją. Ale jest też kolumna „Odciska palca certyfikatu” no i jest zapisany certyfikat w systemie 16tkowym
Moje pytanie to czy istnieje możliwość wydobycia tego certyfikatu ze starego windows`u który miał dostęp do tego pliku i zainstalować go na aktualnym użytkowniku ?
Bądź nadanie obecnemu użytkownikowi takiego samego odcisku palca ?
Bo istnieje również opcja dodania obecnego użytkownika tak aby miał prawo do tego pliku co tez próbowałem uczynić ale po zatwierdzeniu takowej opcji wyskakuje mi błąd „Błąd dodawania nowego użytkownika. Kod błędu 5”
Napisano 09 04 2007 - 09:25
EKSPLORATOR WINDOWS (np. PPM na START => EKSPLORUJ) => NARZĘDZIA => OPCJE FOLDERÓW => WIDOK => poszukaj: UŻYJ PROSTEGO UDOSTĘPNIANIA PLIKÓW i ODhacz.
I zobacz wtedy, czy masz dostęp.
Napisano 09 04 2007 - 11:09
Myślę, że chyba pliki są stracone ale spróbuj jeszcze tego:
EKSPLORATOR WINDOWS (np. PPM na START => EKSPLORUJ) => NARZĘDZIA => OPCJE FOLDERÓW => WIDOK => poszukaj: UŻYJ PROSTEGO UDOSTĘPNIANIA PLIKÓW i ODhacz.
I zobacz wtedy, czy masz dostęp.
No teraz to mnie zatkało. Odnoszę wrażenie że nie masz pojęcia o czym pisze. Bo co ma Udostępnianie plików w sieci do Szyfrowania o którym pisze !?!?
Napisano 09 04 2007 - 23:23
http://infojama.pl/107,artykul.aspxPrzenoszenie zaszyfrowanych danych w sieci lub na inne partycje...
Tutaj już jest troche gorzej... Otóż jeśli chcielibyśmy przenieść zaszyfrowane dane na jakich inny komputer w sieci poprzez otoczenie sieciowe, zostaną one automatycznie odszyfrowane i zapisane na komputerze docelowym beż jakichkolwiek zabezpieczeń kodujących. Wyjątek stanowi sieć oparta na Win2k/XP z tak zwanym profilem wędrującym (Roaming profile). Sytuacja przedstawia się podobnie przenosząc dane na inną partycję nie opartą na NTFS tylko np. FAT16 lub FAT32. Dane w takim przypadku także zostaną odszyfrowane, gdyż systemy plików oparte na FAT16/32 nie obsługują technologii szyfrujących.
Może dałoby się odszyfrować te pliki przenosząc je na inny komputer/partycję (może linux by pomógł).
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych