Witam! Mam taki oto problem iż mam połączone przez router 2 pc. na obu net działa bez zarzutów. problem natomiast pojawia się przy połączeniu bezpośrednim ponieważ z PC mam dostep na lapka (niezależnie czy laczy się z routerem przez wifi czy przez kabel) natomiast z lapka nie moge dostac sie na pc poniewaz otrzymuje komunikat iz nie mam uprawnien do dostepu lub jednostka jest niedostepna. Nie mam pojecia co moge robic nie tak, wszystko wydaje się być ustawione poprawnie. acha qwoli scislosci na obu komputerach mam win xp.
Z góry dzieki za wszelkie sugestie. Pozdrawiam!
PS: kiedyś gdy próbowałem ze sobą laczyc lapka z pc przez kabel crossowany bez routera to mialem taka sama sytuacje.
Brak dostępu do drugiego komputera lan
Rozpoczęty przez
buladag
, 21 04 2008 20:12
3 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 21 04 2008 - 20:12
Napisano 21 04 2008 - 21:01
Dobry temat więc tutaj też się podpiszę skoro starszych nikt nie rusza. No więc tak, z PC udostępniam połączenie internetowe do Lapka. Oba komputery są w tej samej grupie roboczej i mają ustawione udostępnianie plików i drukarek. Na PC w miejscach sieciowych widzę tylko swój komputer i katalogi udostępnione , natomiast na Lapku w miejscach sieciowych nie ma nic. Oba komputery posiadają tą samą zaporę.
W czym może być problem?
W czym może być problem?
Napisano 22 04 2008 - 10:06
Nadal nic komputery się jakby nie widzą nawet. Tylko na PC w miejscach sieciowych widziałem siebie natomiast na notebook'u już nic. To może wina kabla gdyż to zwykły cross a nie cross-over.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych