Witam. Zawsze gdy włączałem kompa, na monitorze wyświetlało się logo ASUSa, gdzie na dole była umieszczona wiadomość o treści "Press DEL to Enter BIOS." Dzisiaj chciałem wejść do BIOSu i nie zobaczyłem tego loga tylko białe napisy na czarnym tle które występowały zawsze zaraz po zniknięciu loga, oraz ładowanie Windows XP. Musiałem dusić przycisk DEL, gdy ekran był jeszcze czarny i gdy się włączył byłem w BIOSie ale wolałbym żeby było tak jak zawsze na początku logo powitalne. Z mojego punktu widzenia wygląda to tak, jakby monitor za późno się włączał. Wiadomo że gdy włączę komputer to już pracuje a monitor nie włącza się od razu. Monitor to BENQ FP71G+, lecz miałem go cały czas i logo się zawsze pojawiało. W BIOSie mam opcję "Full Screen Logo" zaznaczono na "Enabled". Pozdrawiam.
Brak Loga startowego
Rozpoczęty przez
cichy228
, 13 04 2008 21:18
7 odpowiedzi w tym temacie
Napisano 13 04 2008 - 21:18
Napisano 13 04 2008 - 21:31
W BIOS masz ustawienie od tego LOGO czy ma się pokazywać czy nie.. Przyciskaj DEL i tyle, to zawsze będzie działało, niezależnie od tego czy na początku masz logo czy nie.
Napisano 13 04 2008 - 22:05
Ale ja chcę żeby mi się pokazywało logo.
Napisano 14 04 2008 - 11:08
Gdzieś to w biosie jest
poszukaj...
coś w stylu:
Show ASUS logo i będzie opcja enable/disable
chyba addvance settings w biosie
poszukaj...
coś w stylu:
Show ASUS logo i będzie opcja enable/disable
chyba addvance settings w biosie
Napisano 15 04 2008 - 13:34
Przeszukałem cały BIOS i nie znalazłem takiej opcji =/
Napisano 15 04 2008 - 13:44
to sprobuj go zresetowac, tzn. chodzi mi o bios
powinno pomoc
powinno pomoc
Napisano 15 04 2008 - 17:08
Witam. Zresetowałem BIOS poprzez wyciągnięcie baterii na około minutę i włożenie jej spowrotem. Logo ASUS'a pojawiło się przy starcie kompa. Gdy wyskoczył komunikat że muszę podłączyć klawiaturę, podłączyłem ją i dałem reset. Loga już nie było. Odłączyłem klawiaturę i dałem reset i logo znów się pojawiało. Powtórzyłem to parę razy aby mieć pewność że dzieje się to gdy podłączona jest klawiatura. Zmieniłem klawiaturę na starą ale nadal to samo. Nie wiem na prawdę dlaczego tak się dzieje. Zawsze miałem klawiaturę, tą samą i logo zawsze się pojawiało. Ktoś wie o co tu chodzi? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.
Gość_qu34_*
Napisano 30 04 2008 - 19:00
Wejdz w bios i przywróć ustawienia standartowe. Wyciągniecie bateri resetuje zegar, nie ustawienia.
Ustawienia standardowe ( default and save ) bądź nie polecam, reset przez wyjęcie zworki na płycie ( CMOS )
Ustawienia standardowe ( default and save ) bądź nie polecam, reset przez wyjęcie zworki na płycie ( CMOS )
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych