Skocz do zawartości

Blomkvist

OFFLINE Ostatnio: 17 01 2010 06:58
-----

Moje posty

W temacie: Najszybszy Windows

17 01 2010 - 02:55

O taaak. Wlasnie trafiłem na program nLite do modyfikacji plików instalacyjnych Windowsa i muszę stwierdzić, że jest pod wrażeniem jego możliwości i chyba właśnie o coś takiego mi chodziło. Strasznie mnie denerwowało, że wraz z systemem instalowanych jest 1000 bezsensownych dodatków. Trochę czasu zajmie stworzenie zindywidualizowanej wersji Windows XP, jednak wydaje mi się, że efekt będzie niesamowity. Dziękuję za sugestię.

16 01 2010 - 21:12

Taką mam nadzieję, gdyż nVidia udostępnia sterowniki dla każdego systemu, więc niezależnie od wyboru jeden problem byłby "z głowy".
Pozwolę sobie jeszcze zadać pytanie odnośnie Windows 7. Czy na moim sprzęcie system ten (po wyłączeniu wszystkiego, co tylko wyłączyć się da - tak, jak zrobiłem to z Vistą i robię z każdym innym systemem) działałby wydajniej od Visty? Wiele dobrego słyszałem o wydajności tego systemu, jednak jak się to ma odnośnie starszych konstrukcji?

16 01 2010 - 20:32

No właśnie też nie sądzę, aby sterowniki z Visty działały, na stronie nVidii można natomiast przeczytać (chodzi o pkt. 3):

Przez tę wersję nie są obsługiwane następujące modele notebooków:

1. Wykorzystujące technologię Hybrid Power notebooki z chipsetami firmy Intel, takie jak:
* Acer Aspire 7530
* BenQ Joybook S42
* Fujitsu Siemens Amilo Xi 3650
2. Notebooki Fujitsu (w celu uzyskania wsparcia w postaci sterownika, prosimy o skontaktowanie się z producentem OEM notebooka). Uwaga: Wersja ta obsługuje notebooki Fujitsu Siemens (FSC).
3. Notebooki Sony VAIO (w celu uzyskania wsparcia w postaci sterownika, prosimy o skontaktowanie się z producentem OEM notebooka. Aby uzyskać dostęp do uaktualnienia sterownika, użytkownicy notebooków Sony VAIO korzystający z systemu Windows 7 mogą kliknąć tutaj).
4. Każdy model notebooka, który został wprowadzony na rynek po premierze niniejszego sterownika.

Wersję x64 chcę zainstalować między innymi, aby móc wykorzystać większą wydajność 64-bitowej wersji AutoCAD'a.

16 01 2010 - 20:07

Dzięki. Wlaśnie ku temu systemowi się skłaniałem. Spróbuję zainstalować wersję x64, mam nadzieję, że wszystko będzie działać jak powinno, choć niełatwo jest znaleźć odpowiednie sterowniki. nVidia przykładowo zastrzega, że jej sterowniki do 8600M są niekompatybilne z VAIO, Sony natomiast nie udostępnia żadnych sterowników poza tymi dla fabrycznie zainstalowanej Visty 32-bit. W przyszły weekend zrzucę wszystkie dane na dysk zewnętrzny i będę eksperymentował.