To mój pierwszy wątek na tym forum więc nie bijcie jak coś źle zrobię
Ok ale do rzeczy...
Parę dni temu wziąłem się za przeinstalowywanie systemu (w końcu miałem czas) i wczoraj udało mi się już zainstalować wszystko (sterowniki programy itp)
Ale... Mam na kompie zainstalowanego win XP SP3 i co uruchomię FireFox'a (3.0.3) to pyta mnie czy ma być domyślną przeglądarką www (w systemie ciągle mimo wszystko IE stara się być domyślną przeglądarką). Co chcę pobrać jakiś plik to w FF pyta się jakim programem go zapisać (mimo iż dam zapamiętaj akcję to następnym razem nie pamięta tego), Nie wszystkie strony mi się ładują (większość wcale albo częściowo tylko) a żeby było jeszcze lepiej... co jakiś czas wyskakuje mi BSOD z błędem :
STOP: 0x000000D1 (0x00000020, 0x00000002, 0x00000000, 0xF402573A) afd.sys - Address F402573A base at F4025000, Data stamp 48A40A31
Wszystko było by fajnie gdybym wiedział czemu i jak to naprawić ale... Niby wiem... Na jednym forum piszą że to niby wina kasperskiego (to by się zgadzało bo mam go zainstalowanego) na innym forum że to "normalny" składnik systemu który ma problem z pamięcią i programami na innym jeszcze co innego i już sam nie wiem co i jak zrobić. Na zagranicznym forum wyczytałem aby poszukać nowszej wersji tego pliku i go zastąpić i tyle ile stron tyle informacji
Na jeszcze innym forum pisało że wystarczy zmniejszyć ilość połączeń w XP-Antispy... nie działa - dalej nawala system....
Zrobiłem małe wyszukiwanie i okazało się że ten plik został zmieniony/dodany przy aktualizacji poprawki :
KB956803 Aktualizacja zabezpieczeń dla systemu Windows XP (KB956803)
Znalazłem na witrynie MS informacje o tym pliku (poprawce) ale nic mi to nie mówi
i teraz pytanie... czy można to odinstalować ? Link niby do odinstalowania jest
Ostatnio dostałem nawet inny BSOD
IRQL_NOT_LES_OR_EQUAL STOP: 0x0000000A (0xFFFFFFE0, 0x00000002, 0x00000000, 0x804E8088)
ale nie wiem z jakiego powodu (nie było mnie przy kompie w chwili jak BSOD się włączył)
Ponieważ pewnie część osób tutaj się orientuje w temacie będę wdzięczny za pomoc bo ponowna reinstalacja to mnie chyba trafi a miałem robić obraz dysku po wszystkim
// EDIT :
Odinstalowałem tą aktualizację z felernym plikiem afd.sys ale... firefox nadal ciągle co go uruchomię pyta się czy ma być domyślną przeglądarką www a strony nadal nie ładują się (tylko niektóre się ładują)
Wie ktoś co to może być ? Na razie nie wyskoczył mi żaden BSOD więc przynajmniej tyle ale nadal mnie wkurza ciągle potwierdzanie przeglądarki i to że strony się nie chcą ładować
// EDIT 2 : (Ktoś w ogóle to czyta ?
Znowu miałem BSOD z błędem afd.sys (chyba starsza wersja) ale że pojawił się podczas używania Kasperskiego to odinstalowałem go - efekt jest taki że stronki się ładnie ładują ale... no właśnie... FireFox nadal pyta się o to czy nadal ma być domyślną przeglądarką (tak samo jak uTorrent czy ma być domyślnym klientem torrentów) i w sumie nie wiem co dalej robić