Witam.
Tak więc po kolei.
Próbowałam forwardować port, wg instrukcji mojego providera i strony www.portforward.com, ale mi się nie udało.
A jaki port przekierowywałaś? Z tego, co udało mi się znaleźć w necie bo z owej aplikacji nie korzystam to BC korzysta z portu 27387. Możesz to sprawdzić wchodzą w ustawienia aplikacji. Po za tym, musisz przekierować taki port na konkretne IP - a jeśli w sieci masz DHCP - czyli przydzielanie przez router adresu to w ten sposób się nie uda.
Wiem też, że powinnam uzyskać statyczne IP ale w momencie, kiedy wpisuje dane wg tego co pokazuje mój modem, okazuje się, że nie mogę tak zrobić, gdyż inny komputer korzysta z tego samego adresu. Jaki więc adres mogę wpisać dla komputera podłączonego LANem?
Nie myl pojęć. Adres IP, brama, maska, DNSy jakie masz wpisane w opcjach modemu to jedno, a to co dzieje się w Twojej sieci wewnętrznej LAN to drugie.
Żeby to wszystko działało tak jak należy musisz trochę pozmieniać (Niestety, ale tego modelu nie znam więc nie jestem Ci w stanie powiedzieć gdzie dokładnie kliknąć. Opieram się w tym momencie na opcjach, jakie są ogólnie stosowane w routerach):
Na początek, jeśli internet działa musisz zobaczyć jakie adresy nadaje Ci modem w sieci wewnętrznej.
- otwórz Menu start | Uruchom | cmd | ipconfig /all - po wpisaniu tej komendy zobaczysz jakie 'wartości sieciowe' przydziela Ci modem. Tzn. adres IP, maska podsieci, brama, dnsy. Zapisz sobie to na kartce.
- wejdź teraz do opcji modemu i odnajdź opcje sieci lan. Musisz teraz odnaleźć opcje DHCP - odpowiedzialną za nadawanie ip i wyłączyć ją (Disable). Zapewne utracisz połączenie z modemem i tym samym internet.
- otwórz kolejno Menu start | Panel sterowania | Połączenia sieciowe | Właściwości połączenia które korzysta z sieci | Właściwości protokołu TCP/IP - teraz musisz wybrać opcje 'przypisz adres ip ręcznie' jak również 'przypisz dns ręcznie' i wpisać te, które wcześniej spisałaś. Akceptujesz zmiany, wyłączasz i włączasz kartę sieciową. Sprawdź, czy sieć działa - musi, jeśli poprawnie wpisałaś adresy.
Taką samą czynność - tzn. ręczne przypisanie adresów musisz zrobić na drugim komputerze.
Po wykonaniu tego, zaloguj się do modemu i w zakładce port forwarding dodaj nową pozycje o dowolnej nazwie, port z którego korzysta aplikacja i adres ip Twojego komputera - ten, który wpisałaś wcześniej we właściwościach karty sieciowej. Będziesz też musiała wybrać typ portu - TCP lub UDP. Jeżeli masz opcje BOTH (obydwa te porty na raz) to jej użyj - jeśli nie, musisz stworzyć dwie reguły - każda z innym rodzajem portu.
...to na tyle - teraz już masz statyczne ip i port przekierowany właśnie na nie.
I jeszcze jedno pytanie. Czy jest jakaś możliwość podziału transferu tak, abym ja też mogła swobodnie korzystać z sieci?
Żeby podzielić pasmo potrzebna jest Ci opcja QoS - a zakładam, że Twój modem jej nie posiada. Ale możesz pobawić się takimi aplikacjami jak chociażby 'NetLimiter' w którym ustalisz prędkość łącza.
---
Pozdrawiam
Hugster