Skocz do zawartości

Zdjęcie

Bardzo dziwny problem z napędem DVD

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1 odpowiedź w tym temacie

#1 sanmateo

sanmateo

Nowy

• 1 postów

Napisano 25 04 2008 - 19:25

Witam,
Od pewnego czasu mam problem z odczytywaniem płyt dvd i cd w napędzie.
Ale od początku.
Mam nagrywarkę dvd LG. Wszystko było cacy, aż do pewnej reinstalki, przy której zmieniłem wersje windowsa (na oryginała). Przy tej okazji doszedł dysk, troche mogłem pozmieniać okablowanie cdromu.
Po formacie (przy którym napęd działał) napęd jeszcze działał, po zainstalowaniu paru sterowników, zrobiłem wreszcie restart, i o dziwo po włożeniu płytki napęd na początku normalnie "myśli", a w momencie w którym zawartość płytki powinna pokazać sie na kompie, dysk zaczyna sie kręcić, lampka dvd mruga, a cały komp "się zamraża". Po wyjęciu płytki, (której nie można odczytać) wszystko wraca do normy.
Próbowałem nowy firmware. Nic. Różne płytki. Mało tego, nie zależy to od napędu, bo po zamontowaniu innego, sytuacja identyczna!
A pozatym napęd działa wspaniale, ale do momentu włączenia kompa. Moge robic instalacje windowsa, ale pod nim nie moge czytac płyt. Co prawda po uruchomieniu zaraz po formacie jest oki, kiedys udało mi sie zrobic sprawny cd rom ale siedzialem caly dzien na zasadzie - format, sterownik, restart, 2 sterownik ... shit! format...
Być może to wina sterów od karty, albo od plyty głownej. Z.A. drogą dedykcji wykluczyłem.

Cóż, być może o czymś zapomniałem ale to długa historia
Gdyby coś - pytajcie.
Liczę na waszą pomoc.
Pozdrawiam

• 0

#2 brutus3

brutus3

Profesjonalista

• 2 406 postów

Napisano 30 04 2008 - 09:31

Witam; jeśli po formacie ci działa a za chwilę nie to może źle podpiąłeś chodzi o to że mogłeś zamienić wtyki, a do tego niby instalujesz na nowo Windowsa ale jeśli przedtem nie wykasowałeś partycji na przykład GPartedem lub innym programem pracującym pod BIOS-em to Windows zawsze będzie odzyskiwał wcześniejsze ustawienia które są zawarte/zapisane abo na partycji C albo masz na dysku wydzieloną partycję 8MB free.
Dlatego zastanów się czy wykonujesz prawidłowo instalację systemu.
Pierwsze kasowanie, drugie formatowanie/tworzenie nowej partycji (użyj GParted lub inny pracujący pod BIOS-em), instalacja systemu.

• 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych